Înainte de a trece la idei, trebuie să spun că a fost o vreme, poate cam lungă, când am avut faţă de Constanţa un comportament destul de indiferent. În momentul în care vedeam vaporul de la intrarea în oraş, păşeam deja în atmosfera estivală şi treceam prin oraş cu nonşalanţă, grăbită să ating nisipul, marea.
Şi nu prea cred că am fost singura pentru care Constanţa însemna mai ales distracţii la malul mării.

Nimeni nu spune că e rău ori dăunează cu ceva să vedem asta la Constanţa. Dar ar fi nedrept să vedem numai asta. Cu timpul am descoperit că şi acest loc are o mulţime de alte atracţii pentru călătorul curios.

De altfel, Dobrogea este ţinutul care, în ultimii ani, m-a fascinat tot mai mult şi pe care am început să-l descopăr dincolo de cele două vedete, delta şi marea. Şi, aproape imperceptibil şi cu o doză de ironie, uşor, uşor, Constanţa a început să reprezinte ceva mai mult, mult mai mult, decât mare. Sigur, marea, oriunde ar fi ea, va avea întotdeauna locul ei în inima mea.

Ajungând însă la mare, treptat am început să transform zilele, cândva destinate exclusiv ei, în călătorii prin toată Constanţa.

În acest fel, am colecţionat câteva amintiri dobrogene pe care le păstrez cu drag. Şi ştiu că vor mai urma şi altele.

De curând, prietenii mei Laetitia şi Adrian Siea, de la Jurnal de Navetist, au lansat ghidul turistic Constanţa şi împrejurimi. Autorul este, de fapt, Adrian, care şi-a dorit de multă vreme un ghid pentru oraşul lui, aşa cum are fiecare oraş european. Şi l-a făcut.

Ghidul prezintă 65 de atracţii turistice şi 3 circuite, include patru hărţi şi peste 220 de fotografii excelente.

Citindu-l, mi-am dat seama din nou câte experienţe poate oferi Constanţa, oraşul şi judeţul, şi câte locuri frumoase, pe care nu le-am văzut, mai sunt totuşi acolo.

Aşa că, am făcut o selecţie cu ce poţi face, vedea şi experimenta în Constanţa şi a ieşit o listă cu 25 de idei.
Sper să te inspire şi pe tine!

# În Constanţa, trăiesc tot felul de comunităţi, iar o dovadă a acestei diversităţi sunt şi locaşurile de cult pe care le poţi descoperi la tot pasul. În zona Peninsula, pe o suprafaţă mai mică de un kilometru pătrat se află opt clădiri ridicate de culte diferite.

# Este deja clişeu, dar nu se poate să nu faci şi tu o poză cu cea mai fotografiată (chiar dacă nu mai are strălucirea de odinioară) clădire din oraş: Cazinoul. Dar dacă mergi şi iarna, cu siguranţă vei avea o imagine pe care nu o au prea mulţi.

# Vizitează Acvariul, primul din România, deschis în 1958, unde poţi vedea peste 100 de specii.

# Îmi plac farurile de la ţărmul mărilor, au poezia lor (dincolo de funcţionalitate, fireşte). În Constanţa poţi admira Farul genovez, construit iniţial, după cum se spune, de genovezii care făceau comerţ aici. Actualul far a fost ridicat, din piatră, în jurul anului 1880.

# Treci şi pe la Comandamentul Flotei Navale. Ca să admiri clădirea construită între 1879-1881 pentru a servi ca hotel oaspeţilor veniţi la mare. Acesta a funcţionat până la terminarea Primului Război Mondial, după care clădirea a avut tot felul de destinaţii, care nu i-au şters din frumuseţe. Cel puţin nu în exterior.

# Măcar o dată, trebuie să mergi la Constanţa atunci când este sărbătoarea marinarilor, în 15 august. Ştiai că Ziua Marinei este celebrată an de an începând din 1902?

# Lasă-te impresionat şi de Biserica greacă Schimbarea la Faţă, una din cele mai vizitate de turişti. Este prima biserică din oraş, construită în 1868.

# Plimbă-te prin Piaţa Ovidiu, cândva centrul oraşului, astăzi, sufletul vechiului oraş, şi admiră aici unul din monumentele frumoase ale Constanţei: statuia poetului latin Ovidiu. Poţi să iei loc o clipă şi “dac-ai iubit vreodată, te roagă pentru dânsul, să-i fie somnul lin.” Acestea sunt versurile pe care le-a lăsat poetul pentru a fi puse pe mormânul lui, dar cum nu se ştie exact unde este înmormântat, au fost scrise pe soclul statuii.

# Intră pentru o vizită la bazilica catolică sfântul Anton de Padova, impresionantă prin construcţia din cărămidă aparentă. Un monument de arhitectură cu o încărcătură spirituală deosebită la interior şi o interesantă geometrie a formelor la exterior.

# Dacă eşti pasionat de istorie şi arheologie, atunci pune pe listă şi Muzeul din Constanţa (al doilea ca importanţă după Muzeul de Istoria din Bucureşti).

# Mergi să vezi edificiul roman cu mozaic şi termenele romane şi să descoperi mai multe despre activităţile pe care le aveau locuitorii vechiului Tomis.

# Schimbă stilul şi dă o tură şi prin Muzeul de Artă Populară, aflat într-o clădire cu o arhitectură superbă.

# În semn de respect faţă de comunitatea musulmană din oraş, regele Carol I a iniţiat ridicarea unei moschei. Aceasta se numeşte Marea Moschee Carol. Nu trece pe lângă moschee fără să intri şi să admiri în interior şi un covor superb, lucrat manual în urmă cu două veacuri.

# Urcă şi cele 140 de trepte ale moscheii şi vei ajunge într-un balcon de unde vei avea o panoramă a oraşului.

# Plimbă-te pe faleză; în Constanţa sau în una din cele 14 staţiuni înşiruite la malul mării.

# Savurează o porţie de hamsii la malul mării şi priveşte apusul soarelui.

# Gustă o plăcintă dobrogeană.

# Mergi să vezi marea în timp de iarnă. Mereu mi-am planificat asta, poate că, într-o iarnă, voi reuşi să privesc marea îngheţată, potolită, liniştită. Deşi ştiu că tot vara şi tot zbuciumată o prefer.

# Trezeşte-te devreme, mergi la malul mării şi priveşte răsăritul soarelui. Este un spectacol care îţi va face ziua frumoasă. Şi care te va face să zâmbeşti mereu, atunci când te vei gândi la el.

# Dacă nu în Constanţa, atunci unde să te plimbi printr-un muzeu destinat marinei? Nu l-am vizitat, nu ştiu cât de interactivă este experienţa, dar cred că va fi una din care vei învăţa şi vei vedea lucruri interesante.

# Cu copii sau fără, cred că te va bucura un tur prin Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, format din Delfinariul, Planetariu şi Observatorul Astronomic.

# Dacă vrei să vezi cea mai veche moschee din România, mergi în Mangalia. Moscheea Esmahan-Sultan a fost construită în 1573, la porunca prinţesei Esma, soţia marelui vizir Sokollu Mehmed Paşa, în memoria tatălui său, sultanul otoman Selim al II-lea.

# Rezervă într-o zi câteva ore pentru a merge să vezi cel mai vechi oraş atestat istoric de pe teritoriul României, Histria, cetatea întemeiată de colonişti greci.

# Nu ocoli nici Adamclisi, la 60 de kilometri de oraş, unde se află Tropaeum Traiani, monumentul ridicat de împăratul roman Traian în cinstea victoriei asupra dacilor.

# Şi, fireşte, bucură-te de mare!

Parcul Central

Portul Tomis

Fotografiile folosite în articol se regăsesc în ghidul turistic Constanţa.

Concurs:

Mai multe idei (şi poveşti originale) poţi lua din ghidul turistic Constanţa şi Împrejurimi.
Îl poţi comanda, dar poţi câştiga şi unul din cele trei ghiduri pe care ţi le oferă Adrian prin site-ul Călătorii la Singular.

Premiu

Concursul va avea 3 (trei) câştigători. Fiecare va primi un ghid turistic Constanţa şi Împrejurimi. În funcţie de preferinţe, ghidul poate să fie în limba română sau în limba engleză.
Nu se acordă contravaloarea în bani (sau alte servicii).

Cum participi la concurs

Pentru a te înscrie la concurs, tot ce trebuie să faci este să povesteşti mai jos despre un loc special din oraş sau judeţ în care ai fost şi ţi-a plăcut sau despre acel loc în care îţi doreşti să ajungi.

Condiţii:

Câştigătorii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi şi o adresă în România, unde va fi trimis premiul.

Înscrierile la concurs sunt deschise de luni, 5 august 2013, ora 12:00, până în ziua de luni, 12 august 2013, la ora 12:00.

Câştigătorii vor fi aleşi aleatoriu printr-un sistem de extragere (random.org). Se va face o singură extragere şi primii trei vor fi declaraţi câştigători.

Câştigătorii vor fi anunţaţi prin email în data de 12 august, după ora 16:00. Fiecare câştigător va avea la dispoziţie trei zile pentru a răspunde mesajului trimis prin care este anunţat de premiu înainte de a fi ales un alt câştigător.

Câştigătorii vor fi anunţaţi prin email după ce s-a expediat pachetul. Nu ne asumăm responsabilitatea dacă, din diferite motive (adresă greşită sau alţi factori care nu ţin de noi), ghidul trimis nu ajunge la destinatar.

Notă:

Ghidurile vor fi trimise prin poştă. Pentru a putea fi expediate, fiecare participant la concurs este de acord ca, în cazul în care câştigă, să trimită câtre Călătorii la Singular adresa unde doreşte să fie expediat colectul. Adresa va trebui să fie din România.

Garantăm că aceste adrese vor rămâne confidenţiale şi nu vor fi folosite pentru a trimite ulterior alte oferte şi nici nu vor fi date unei terţe părţi.

Nu includeţi adresele în comentariile pentru participarea la concurs. Acestea vor fi solicitate ulterior câştigătorilor.

Succes!


CÂŞTIGĂTORII CELOR 3 GHIDURI CONSTANŢA şi ÎMPREJURIMI:
Am făcut extragerea şi am validat câştigătorii concursului (în paranteză este numele pe care l-au folosit la înscrierea în concurs, care se regăseşte în lista comentariilor):
Anda Stănciulescu (Anda)
Mariana Tulceanu (Mariana)
Alina-Ionela Lascu (Alina)

Felicitări celor trei doamne şi un mesaj pentru toţi: vor mai fi concursuri pe Călătorii la Singular, aşa că veţi mai avea multe alte şanse de câştig.

Vă mulţumesc tuturor pentru participare!