Cel mai bun lucru în om ar putea să fie neastâmpărul ce îl face curios şi nu îl va lăsa să stea prea mult într-un loc, îi va da mereu un îndemn să pornească la drum, pe cât mai multe drumuri, oricând, oricât, oriunde.

Lumea a fost dintotdeauna pusă pe ducă. Dorința vie ce a existat mereu în unii i-a făcut să se aventureze și să afle ce este după acel deal, după acel munte, unde se termină acea mare…

Fenicienii au fost primii care au explorat mările, nu doar pentru comerț, și au dat călătoriei un alt sens, prin întâlnirea unor culturi și civilizații diferite și în multe privințe asemănătoare. Vikingii au fost primii europeni care au ajuns în America de Nord cu mult timp înaintea lui Columb – însă nimeni nu a știut de America până când, sute de ani de la aventura vikingilor, nu a ajuns acolo din întâmplare Cristofor Columb (a crezut că se află în Asia, continent spre care și-a plănuit de fapt călătoria). În 1498, exploratorul portughez Vasco da Gamma a devenit primul european ce a navigat de-a lungul Africii și a ajuns apoi în India.

Aventurieri, exploratori, negustori, toți traversau ținuturi și la întoarcere povesteau ce au văzut, ce au întâlnit pe drum, stârnind astfel doruri necunoscute până atunci în sufletele altora.

Dacă există un singur lucru ce poate defini natura umană de-a lungul istoriei, acesta ar fi impulsul nostru zvăpăiat, nestăvilit de a ne mișca, descoperi și trece noi frontiere, de a ne adapta unor noi medii, de a ne potoli aceeași nestinsă curiozitate care i-a făcut acum șase milioane de ani pe strămoșii noștri să coboare din vârful copacilor și să exploreze jungla. – Will Jones

Multe secole călătoria a fost accesibilă doar aristocraților, oamenilor putred de bogați, situație ce s-a schimbat în momentul în care au apărut diferite mijloace de transport în comun. Lumea a început să fie tot mai aproape de oameni din toate categoriile. Una din cele mai spectaculoase invenții a fost trenul ce oferea transport mai ieftin, mai rapid și mai confortabil. Chiar și astăzi trenul a rămas un mijloc de transport preferat de mulți călători (sunt și eu aici, însă nu cu trenurile în România). Automobilul și avionul au influențat esențial lumea călătorului și de aici la o industrie turistică a fost doar un pas firesc.

S-au dezvoltat stațiuni, a început competiția destinațiilor și au apărut primele postere colorate, pline de viață, ce ademeneau spre locuri din lumea întreagă.

Îmi plac lucrurile pe care s-a aşezat o poveste, ideile retro ce îndeamnă la aventuri, vorbele demodate, agăţate de suflete sentimentale.

La fel cum îmi plac aceste postere vintage ce mă iau în călătorii prin vremuri când locurile arătau cu totul altfel (sau ne place să vedem așa), oamenii păreau şi ei diferiţi, viaţa se putea trăi intens și fără smartphones şi social media.

O selecţie de postere vintage ce invită la călătorii în Europa. Acestea au fost realizate de pictori, ilustratori, desenatori, pentru companii de curse aeriene, nave de croaziere, căi ferate sau pentru oficii de turism. Vârsta de aur a posterelor de călătorii e considerată perioada anilor ’20 și ’30.

See Europe next – cca.1910-1930

No rain in Portugal but tourists pour in. – În Portugalia plouă numai cu turiști – Poster din 1953 creat de Nuno Costa

Primăvara în Italia – Poster creat de Virgilio Retrosi  – 1952

Lacul Garda, Italia – Poster creat de Serverino Trematore, 1924

 Monaco – Poster de Alphonse Mucha – 1897

St.Moritz, Elveția – Poster de Plinio-Colombi – 1929

Lacul Balaton, Ungaria – Poster de Andor Bánhidii -1936

Paris – Poster de Julen Lacaze – cca. 1935

Heaven’s Reflex – Killarney, Irlanda – Poster de Wahlter Till – cca.1930

Olanda – De Cor V. Velsen – 1950

Air-France-Europe – Poster de Robert-Falcucci -1948

Grenoble – Poster de Roger Broders – 1930s

 Le Mont Saint Michel – Poster de L. Pecheuy – 1930c

Värmland, Suedia – O tânără în costum popular cântând la “lur” (instrument tipic scandinav) – Poster de  Anders Beckman (1907-1967) – 1936 – Varianta în engleză

 Spania – Poster de Guy Georget – cca. 1948

Milano – Italia – Poster de Alessandro Pomi (1890-1976), pictor italianStockholm, Suedia – Poster de Iwar Donnér – 1936

Vicenza – Veneția – de Tullio Silvestri – 1930

 Wonderful Copenhagen – Poster creat de artistul Viggo Vagnby (1896–1966), 1953

Și un bonus ce îmi aduce nostalgii de aventuri cu balonul cu aer cald

Să zburăm! Henri Lachambre {1846-1904} a fost un constructor de baloane cu aer cald. Un afiş promoţional realizat în secolul 19.

Surse postere: Boston Public Library,  Art&Artists, Publistagram, Vintage posters