S-a întors şi totul se schimbă acum într-un mai colorat, domolit, parfumat anotimp, iar noi, dacă trecem prin auriul de toamnă, ne-am putea simţi ceva mai bogaţi.
Suntem răsfăţaţi cu o natură frumoasă foc, preţuri în scădere, o vreme plăcută şi mai multă linişte în locuri ce în vară erau pline de turişti. O ultimă strigare spre drumeţii şi nebunii înainte ca iarna să ne muşte de obraz.
10 locuri din România unde te bucuri din plin de culorile toamnei
⤜ Cetatea Poenari ⤛

Ridicată cel mai probabil în anii sfârșitului de secol 13 și începutul de veac 14, cetatea este fortificată și extinsă în timpul domniilor lui Vlad Țepeș, cel care a folosit-o cu scop defensiv în bătălia cu turcii, câștigată în 1462. De numele domnitorului se leagă și o poveste cu un final mai puțin fericit pentru boierii locali care ar fi fost pedepsiți să lucreze la refacerea ei sau, după alte surse, trași în țeapă chiar în cetate.
» miniGhid «
• Cu mașina: Pe DN7C, Transfăgărăşan, din Piteşti sau din Sibiu.
• Pe drumul până la cetatea Poenari se urcă 1480 de scări, șerpuind prin pădurea deasă de fag care se deschide în vârf cu o priveliște de neuitat asupra culmilor Făgărașului și bazinului Vidraru.
⤜ Sărata Monteoru ⤛

Situată între dealurile verzi ale Istriţei, în extremitatea sud-estică a Carpaților de Curbură, Sărata Monteoru își așteaptă cu nostalgie vizitatorii. Pe lângă izvoarele minerale sărate atât de populare vara, stațiunea îmbie toamna cu plimbări lungi prin pădurile de tei, cu descoperirile arheologice din vremea epocii de bronz de pe dealul Cetățuia sau cu prima și singură mină de petrol din Europa.
» miniGhid «
CITEȘTE: Vulcanii Noroioși
⤜ Sibiu ⤛



Pe lângă deja clasicele sale atracții istorice, Sibiul tentează cu minunatul său Muzeu al Civilizației Populare Tradiționale ASTRA în aer liber din Dumbrava Sibiului unde toamna este prin excelenţă cel mai bun decor pentru sutele de exponate răsfirate în jurul unui lac numai bun de plimbat cu barcă.
CITEȘTE: Toamna în Dumbravă
» miniGhid «
• Pentru mai multe experienţe de toamnă, în împrejurimile Sibiului se află Parcul Natural Cindrel, munţii Făgăraş, staţiunea Păltiniş şi Transfăgarăşanul.
⤜ Dobrogea – Marea Neagră ⤛

Vă provocăm să o descoperiți toamna, din capătul său nordic, unde ruinele cetăților antice străjuiesc marea de la înălțime, până la granița de sud, căci Marea Neagră arată altfel și se simte altfel toamna.
⤜ Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa ⤛

» miniGhid «
CITEȘTE: Cazanele Dunării
• Dacă drumețiile pe cărări de munte sunt potrivite ca intensitate oricui, parcul îi provoacă pe cei mai aventuroși la rafting sau activități de speologie.
⤜ Valea Hârtibaciului ⤛

Pe Valea Hârtibaciului, natura ispiteşte, oamenii încearcă să-şi păstreze tradiţiile iar bucătăria este delicioasă – nimeni nu ar putea uita savoarea prăjiturii săseşti, lichiu sau hencles, sau gustul proaspăt al unui mic dejun cu ingrediente doar din grădina casei.
CITEȘTE: 22 de experienţe de încercat pe Valea Hârtibaciului
⤜ Casa de Piatră ⤛

Nu e chiar greu de ajuns în acest cătun din Parcul Natural Apuseni – deşi de la Gârda de Sus sunt câţiva kilometri buni de drum forestier (este minunat şi de mers pe jos, pentru cine se lasă ispitit de aventură).
Greu este mai degrabă când trebuie să pleci din acest sat liniştit unde te bucuri de o natură sălbatică şi poţi explora peşteri, chei, trasee pitoreşti.
CITEȘTE: Unde te mai pierzi în Apuseni: la Casa de Piatră
Începând din octombrie, pe unde îţi plimbi privirea ai parte de regalul nuanţelor tomnatice, aşa că fii sigur că aparatul tău foto e pregătit să surprindă zeci de astfel de clipe. Garantăm câteva imagini absolut fabuloase.
» miniGhid «
⤳ Idee – De văzut:
⧈ În apropiere, se află Izbucul Tăuz, Gheţarul de la Vârtop, peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică.
⤜ Lepşa ⤛


Dacă vrei să te îndrăgosteşti de un loc, mergi toamna la Lepșa. Ok, asta nu se aplică tuturor locurilor lumii, dar cu Lepşa se potriveşte de minune şi nu trebuie decât să te uiţi la câteva fotografii pe care le-am făcut într-un sfârşit de octombrie ca să vezi cât de înnebunitor de frumoasă e toamna aici.
CITEȘTE: Photo essay: Toamna la Lepşa
Acest pitoresc şi calm sătuc este şi punct de acces în Parcul Natural Putna-Vrancea.
Apoi, să nu uităm că aşezarea asta de lângă munte se află în Vrancea, renumită pentru podgoriile ei, iar toamna se strâng viile şi curge vinul. Un vrâncean mi-a spus cândva că, potrivit tradiţiei, în Vrancea nimeni niciodată (iar toamna cu siguranţă) nu bea lapte. Excepţie posibilă, bebeluşii.
» miniGhid «
• Drumeție în Cheile Tişiţei.
• De văzut: Mănăstirea Lepşa, Cascada Putnei.
⤜ Săcărâmb ⤛


Se află la zece kilometri de Deva, se urcă pe un drum aproape pustiu şi la capăt este Săcărâmb, o aşezare izolată, înconjurată de munţi şi păduri. Pe aici sunt uliţe în pantă, mărginite de garduri din piatră, o atmosferă de altă lume.
Pentru panoramă, cel mai bun loc este platoul de lângă ruinele bisericii lovite de trăsnet, fosta biserică greco-catolică.
Săcărâmb are poveştile lui vechi, devenind, în secolele trecute, în urma descoperirii pietrei ce strălucea (se spune că numele vine de la îndemnul să cărăm, pe care oamenii şi-l spuneau unii altora atunci când au dat de aur), loc preferat de europeni porniţi în aventura căutării aurului. În secolul al XVII-lea aici s-a deschis prima mină şi s-au extras tone de aur şi alte metale preţioase.
Minele s-au închis, dar toamna continuă să vină an de an la Săcărâmb iar o întâlnire cu ea aici este cât se poate de specială.
⤜ Maramureş ⤛


Baia Mare este orăşelul acela cu un centru istoric unde mulţi s-ar simţi bine să petreacă o dimineaţă însorită de toamnă la una din terase, savurând o cafea, privind şi fotografiind, eventual.
Din Mogoşa, cu telescaunul, sau pe jos, o drumeţie în miez de toamnă este o ocazie de a surprinde panorame spectaculoase cu munţii Gutâi. Dacă urci sau cobori cu telescaunul, vei fi tratat cu o imagine de sus cu lacul Bodi înconjurat de păduri aprinse de spiritul toamnei. Chiar şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa capătă o altă lumină şi face ca vizita aici să fie complet diferită de cea din timp de vară (le-am experimentat pe amândouă): sunt puţini turişti, e o atmosferă tihnită, aşa că vei avea probabil mai mult chef să te plimbi pe acolo şi să afli poveşti de pe cruci.
CITEȘTE: Numai unul este vesel
Nu mai spunem că tot în Maramureș poţi să vizitezi şi celebrele biserici de lemn, unele înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO; în plus, poţi da sătenilor o mână de ajutor la tot felul de activităţi tradiţionale de toamnă.
10 locuri din România unde te bucuri din plin de culorile toamnei
» ESENȚIAL «

• Cetatea Poenari, Argeș.
• Sărata Monteoru, Buzău.
• Sibiu, Transilvania.
• Dobrogea – Marea Neagră.
• Cheile Nerei-Beuşniţa.
• Valea Hârtibaciului, Sibiu.
• Casa de Piatră, Apuseni.
• Lepşa, Vrancea.
• Săcărâmb, Hunedoara.
• Maramureş.
Articol realizat împreună cu Diana Condrea / Uncover Romania.
» Tu ce spui? «
◌ Unde planifici să mergi în România ca să te bucuri de culorile toamnei? Dă-ne alte idei.
◌ În care din destinațiile prezentate ai fost toamna?
Join the discussion
Eu din pacate nu voi ajunge in aceasta toamna in Romania, dar cand eram acolo imi placea sa ma bucur de toamna in zona Rucar-Bran. Nu este departe de Bucuresti, puteam da o fuga la sfarsit de saptamana pentru drumetii, iar peisajele cu satele, padurile ruginii, Bucegii si Craii pe fundal sunt de vis.
O, da, şi mie îmi place mult zona, am văzut-o în toate anotimpurile, iar toamna acolo este fantastică.
Minunate toate! Mie imi place mult si Predealul, in orice anotimp. Sunt subiectiv, stiu. 🙂
Cu toţii suntem subiectivi când e vorba de locuri care ne plac (sau nu) – e la fel şi cu oamenii. 🙂 Iar la Predeal chiar este fain.
Toamna este un anotimp fantastic peste tot dupa parerea mea…are o lumina si niste culori extraordinare, trebuie doar sa deschidem ochii sa vedem frumusetile care me inconjoara 🙂
Cât se poate de acord cu tine, Ana Maria… 🙂
Avem fara indoiala o tara frumoasa! La Lepsa mergeam in fiecare an cu gasca sa ne luam “la revedere” de la vara, cu un gratar, am petrecut momente frumoase acolo 🙂