La ora cinci, noaptea era încă peste tot. Totuși, întunericul nu mă împiedica să ies din curtea pensiunii din Rășinari și să merg în stația de unde luam primul autobuz ce mergea la Sibiu.
Din prima zi, mi-am făcut un prieten fidel. Pe Rex, un ciobănesc german, pe care îl găseam în fiecare dimineață în fața porții pensiunii, iar când mă vedea se uita la mine blând că-mi venea să-l iau în brațe, dar îl mângâiam pe cap. Mă însoțea de fiecare dată pe uliță până în stație, unde, fără să-i spun ceva, se așeza și mă privea și păzea atent și rămânea lângă mine până când mă urcam în autobuz și îi făceam un semn cu mâna. Atunci se ridica și se întorcea pe același drum.
În autogara din Sibiu era mereu vânzoleală în zori de zi. Cei mai mulți, navetiști, așteaptau mașinile spre diferite localități din județ.
Câteva zile am luat autobuzul care mergea la Jina – trecând prin multe alte sate din Mărginimea Sibiului – spre nedumerirea și curiozitatea multora care șopteau câte o aluzie și se uitau cu coada ochiului, poate-poate vor afla ce tot caut eu în autobuzul lor. Nu au reușit, fiindcă în momentul când mă urcam, căldura din interior și întunericul de afară mă îmbiau la o nouă porție de somn dulce pe care nu mi-l refuzam.
Satele Mărginimii
» Mărginimea Sibiului înseamnă Boița, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Rășinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Săliște, Galeș, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului și Jina
SUS: Peisaje din diferite așezări ale Mărginimii Sibiului. Brânzeturile sunt printre specialitățile gastronomice ale zonei.
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Mă aflam pentru a patru oară în Mărginimea Sibiului. Chiar dacă a trecut destul timp de la prima mea întâlnire cu această zonă din Sibiu și multe s-au schimbat (nu toate în bine), sunt lucruri care au rămas la fel (iar asta nu înseamnă că e neapărat și bine).
Revenisem cu entuziasm, mă așteptau zile pline. După ce i-am povestit câte ceva din ceea ce vreau să fac prin zonă, gazda pensiunii mele arăta destul de obosită de lucruri care se tot spun despre Mărginime și care, m-a asigurat, sunt departe de realitate.
După câteva zile, am ajuns la concluzia că avea în mare dreptate. Ajunsesem cumva la fel de obosită după ce mi-am dat seama că aproape nimic nu e făcut acolo pentru a-l ajuta pe un călător să exploreze și să cunoască mai bine acele sate, să afle mai multe despre lumea oieritului, ocupația de bază a mărginenilor (în multe așezări, a rămas la fel) ori despre vechi meșteșuguri.
Experiențe de neuitat din Mărginimea Sibiului
Și totuși, nu ar trebui să te plictisești, cel puțin câteva zile bune, în sate din Mărginime.
Toate pot fi atractive pentru călătorul pregătit să exploreze, nu doar să vadă în trecere. Câteva idei ce îți pot fi de folos când ajungi aici, indiferent de anotimp.
SUS: Pe ulițe în sate din Mărginimea Sibiului
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Tur prin așezări
Pe jos e mai frumos
» Tururile pot fi parcurse comod cu mașina, dar pentru a explora și a te bucura de aceste locuri, pe jos sau cu bicicleta e mult mai frumos.
» Câteva idei: Tălmaciu – Tălmăcel – Boița, 5 kilometri | Sadu – Râu Sadului, 14 kilometri | Rășinari – Gura Râului – Orlat – Fântânele – Sibiel – Vale – Săliște – Galeș – Tilișca, 30 de kilometri | Tilișca – Rod – Poiana Sibiului – Jina, 40 de kilometri
» Am străbătut pe jos toate aceste așezări și pentru mine cele mai pitorești au fost Fântânele, Vale, Gura Râului.
Citește
» La pas prin sate din Mărginimea Sibiului: de la Tilișca la Fântânele
» Muzeul de icoane
Citește
» Poveşti de viaţă pictate pe sticlă
» Gustul merelor
Oamenii din Sibiel și din Fântânele sunt foarte mândri de livezile lor (spun că acestea sunt de peste o sută de ani) și se laudă cu mere sănătoase, care nu sunt stropite cu substanțe chimice pentru a crește mai repede și a arăta perfect. Poți cumpăra mere de la ei și să savurezi gustul lor dulce, proaspăt. Eu am luat din Sibiel.
SUS: Dimineață de toamnă magică la Jina
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Dimineți la Jina
Citește
» Când pornești la drum din plăcerea de a hoinări
» Coasta Boacii
Citește
» Răşinari, de ce nu-l poţi uita
» La răsăritul soarelui
» Cojocul
» Udatul Ionilor
Citește
» Udatul Ionilor la Tălmăcel: La apă cu voi, Ionilor!
» Portul


SUS: În unele sate din Mărginime, oamenii îmbracă portul popular și merg la biserică
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
În zilele de duminică și de sărbătoare, pe ulițele din Gura Râului poți vedea și azi localnici (mai ales vârstnici) îmbrăcați în port popular.
Tot când ești aici, merită să urci pe un deal din apropiere (spre Chiatra Gurguiată – întreabă un localnic) pentru a avea panorame cu satul și împrejurimile. De altfel, asta e o experiență pe care o poți avea oriunde în Mărginime – să privești satele de pe dealurile ce le înconjoară.
» Sărbătorile
» Magia iernii
După Crăciun, la Săliște, se adună toate cetele din Mărginimea Sibiului într-o paradă spectaculoasă a portului popular din zonă, o sărbătoare a bucuriei pentru un început de an.
11 experiențe de neuitat din Mărginimea Sibiului
» ESENȚIAL «

• Mergi la pas prin satele Mărginimii.
• Viața în sate începe la răsăritul soarelui, cu ritualuri străvechi.
• La Gura Râului oamenii îmbracă și azi portul popular când merg duminica la biserică.
• Iarna în sate are magie. Nu o rata.
» miniGhid «
• Excursii • Drumeții • Vizite la muzeu și la colecții etnografice • Plimbări pe ulițe •
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Comments are closed