Domul din Milano este cea mai impresionantă și cunoscută atracție turistică din capitala Lombardiei, un simbol nu doar al orașului în care se află, ci al Europei.
Recunoscut ca orașul artelor și al modei, an de an milioane de turiști sunt ademeniți de Milano să vină și să vadă celebra catedrală gotică a cărei construire a început în 1386 și s-a finalizat după șase secole.
Pe locul unde s-a ridicat Duomo a existat o basilica dedicată sfintei Tecla, cea mai veche biserică din Milano, datată din secolul al IV-lea. În secolul al XV-lea, a fost demolată pentru a se obține mai mult spațiu pentru Dom.
În timpul celor de șase secole de la începerea construirii, catedrala a fost modelată în diferite stiluri, iar calitatea lucrărilor diferă semnificativ. Privitorul cu un ochi (ceva mai) cunoscător poate simți în câteva secunde și delectare, și nemulțumire. Criticul de artă John Ruskin spunea ironic: Catedrala a furat câte ceva din toate stilurile lumii: și fiecare stil a fost prost redat.Chiar incompletă, catedrala milaneză a fascinat întotdeauna omenirea ; de-a lungul timpului, lumea s-a dus să o vadă, inclusiv scriitori și tot felul de artiști mai mult sau mai deloc celebri.
Poetul Shelley obișnuia să citească în catedrală, scriitorul Mark Twain, care a vizitat-o în vara anului 1867, a fost copleșit de măreția ei și nota entuziast: Oricum te-ai uita la extraordinara catedrală, este nobilă, este frumoasă!, în timp ce Oscar Wilde îi scria în 1875 mamei lui : Catedrala este un eșec teribil, e monstruoasă și fără valoare artistică.
CITEȘTE: Domul din Milano, o colecție de impresii
Intrând în această catedrală, primul sentiment pe care l-am avut a fost de prea mult. Mesajul medieval religios era prea mult pentru mine. Eram pierdută în coloane uriașe și vitralii uimitoare, într-o grandoare în care eu nu l-am simțit pe Dumnezeu sau ceva în care să cred că există dincolo de ceea ce văd; am aflat cum monumentalitatea și abundența stridentă pot să anuleze apropierea.
A fost una din acele experiențe aparte pentru mine – probabil nu voi înceta vreodată să mă întreb pentru ce atâta fast într-un loc al smereniei, cum se spune. Pe de altă parte, tot ceea ce e impozant atrage și această catedrală a primit prea mult ca să nu devină în cele din urmă irezistibilă în fața călătorului, indiferent în ce vrea să creadă acesta – nici nu contează.
Pentru că nu e niciodată prea mult să povestim despre Duomo di Milano, câteva date ca să ne asigurăm din nou că valoarea stă în detalii.
1/ Cu o suprafață în interior de 11.700 metri pătrați, Domul din Milano este pe locul trei în topul celor mai mari biserici din lume, după Bazilica Sfântul Petru din Vatican și Basílica do Santuário Nacional de Nossa Senhora din Aparecida, Brazilia. (Sursa acestui top)
2/ Denumită în italiană Basilica cattedrale metropolitana di Santa Maria Nascente și cunoscută de toată lumea ca Domul din Milano, biserica a fost întotdeauna dedicată Fecioarei Maria. Statuia ce o reprezintă pe Madonnina (Maica Domnului) este acoperită cu aproape 4000 de piese de aur, a fost realizată în 1762, are o înălțime de 4,16 metri, iar de la pământ până la statuie sunt 108,50 metri. Este amplasată în cel mai înalt vârf al catedralei.
3/ Rămasă nefinalizată timp de secole, din diferite cauze – fie politice, fie financiare, fie legate de dimensiunile ei –, Napoleon Bonaparte, care urma să fie încoronat rege al Italiei (eveniment care a avut loc în această catedrală), a ordonat în 1805 ca fațada să fie terminată. Entuziasmat, Napoleon I a cerut ca toate cheltuielile să fie susținute de trezoreria Franței, urmând ca banii să fie restituiți, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. În șapte ani, exteriorul catedralei a fost finalizat. Ca un gest de recunoștință, în vârful unei turle italienii au amplasat o statuie ce îl reprezintă.
4/ Decorurile statuare, bolțile, ornamentele în marmură, fațada, turlele – totul e o reprezentare ce ne amintește destinul neschimbat al omenirii, în viziune creștină.
Se spune că nu există o altă catedrală în lume care să aibă mai multe statui ca Domul din Milano. Dacă urci pe acoperișul ei, chiar dacă nu le vei putea număra, te vei vedea înconjurat și copleșit de ele.
În cifre, există 200 basoreliefuri, mai mult de 3600 de statui – peste 1800 sunt în exterior –, 55 de vitralii, 135 de turle, 96 de garguie. Alte cifre ce ne ajută să ne reprezentăm mai bine dimensiunile acestei catedrale: 158.58 metri, lungimea în exterior ; 93 metri, lățime ; 325.000 de tone, greutatea statuilor. În interior, pot sta comod 40.000 de persoane.
Se spune că,
dacă s-ar pune
fiecare statuie
una deasupra alteia,
ar ajunge la o înălțime
de peste 5300 de metri.
5/ Catedrala a fost inițial din cărămidă, peste care ulterior s-a adăugat marmura de la Condoglia, din zona lacului Maggiore. Marmura a fost adusă la Milano pe apă, folosindu-se vechile canale ale orașului – navigli. Aici urmează povestea cea interesantă. Pentru a intra în oraș, cei care o transportau spuneau parola AUF, inițialele de la Ad usum fabricae, ce se traduce prin Pentru a se folosi de Fabricca (Fabricca este o organizație istorică, înființată în 1387 de ducele de atunci al orașului pentru a se ocupa de tot ceea ce implica realizarea catedralei). În acest mod, se știa că transportul respectiv era destinat catedralei, fiind astfel scutit de taxe.
» A ufo este o expresie folosită tradițional când se vorbea despre mâncare – mangiare a ufo (sau a uffa) – a mânca gratis. Expresia a rămas și azi cu același sens: scutit de plată, gratuit.
6/ Catedrala are cinci uși imense din bronz, cu acces din Piazza Duomo. Cea din mijloc a fost realizată în secolul al XIX-lea și este cea mai veche.
7/ În interior, cea mai faimoasă statuie – sculptată în 1562 – este cea a sfântului Bartolomeu, sfântul jupuit de viu, potrivit unei legende persane.
Vitraliile catedralei sunt considerate cele mai înalte din lume.
8/ De aproape, de departe, profilul Domului este caracterizat de cele 135 de turle. Turlele sunt specifice arhitecturii gotice, în mod special bisericilor, datorită ideii de spiritualitate pe care o transmit cu apariția lor suplă menită să atingă cerul. Aceste turle sunt pline de elemente ornamentale și statuete de diferite dimensiuni – peste 1800.
9/ Spre deosebire de alte catedrale, Domul din Milano are un număr relativ mic de picturi, ceea ce reprezintă un model al catedralelor gotice europene. Câteva din frescele din secolul al XV-lea au fost realizate de artiști locali. De abia în secolul al XVI-lea au fost comandate picturi pe suprafațe mari în care sunt redate diferite scene religioase.
10/ Poți spune că ai explorat Domul dacă urci și pe acoperișul lui. Este o incredibilă aventură printre turle, statui, o experiență fără pereche. De sus, orașul cu viața și ritmul lui se surprinde excelent ; dacă ai noroc de o zi clară, poți vedea la orizont și munții.
11/ În interiorul catedralei, deasupra absidei (zona arcuită de deasupra altarului), se poate vedea o mică lumină roșie. Aceasta marchează locul unde se păstrează, după cum se spune, unul din cuiele folosite la răstignirea lui Christos. În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua de 14 septembrie, arhiepiscopul din Milano urcă într-un coș din lemn (și acesta datează din 1577) decorat cu îngeri pentru a lua cuiul și a-l expune publicului în timpul unei celebrări numite Rito della Nivola. Cuiul rămâne expus până a doua zi seara, când este din nou urcat la locul lui. 12/ La intrarea în catedrală, pe pardoseală, se află un disc solar, amplasat în Dom în 1768. După aproape 250 de ani, este surprinzător de exact și chiar îți poți fixa ceasul după el – de altfel, se spune că în oraș ceasurile sunt fixate după acest vechi disc solar.
13/ Orga din catedrală, realizată în 1938 de una din cele mai vechi familii din secolul XX cu tradiție în construirea de orgi, este cea mai mare din Italia și a doua în Europa, după cea din catedrala sfântul Ștefan din Passau, Germania. Orga din Domul de la Milano are 15.800 de tuburi, cel mai mare având nouă metri lungime, cel mai mic – doar câțiva centimetri.
13 lucruri despre Domul din Milano
» ESENȚIAL «

» miniGhid «
» Tu ce spui? «
◌ Ai vizitat Domul din Milano?
◌ Ai urcat și pe acoperiș?
◌ Ce te-a impresionat cel mai mult?
Join the discussion