Înainte de a trece la idei, trebuie să spun că a fost o vreme, poate cam lungă, când am avut faţă de Constanţa un comportament destul de indiferent. În momentul în care vedeam vaporul de la intrarea în oraş, păşeam deja în atmosfera estivală şi treceam prin oraş cu nonşalanţă, grăbită să ating nisipul, marea.
Şi nu prea cred că am fost singura pentru care Constanţa însemna mai ales distracţii la malul mării.
De altfel, Dobrogea este ţinutul care, în ultimii ani, m-a fascinat tot mai mult şi pe care am început să-l descopăr dincolo de cele două vedete, delta şi marea. Şi, aproape imperceptibil şi cu o doză de ironie, uşor, uşor, Constanţa a început să reprezinte ceva mai mult, mult mai mult, decât mare.
Sigur, marea, oriunde ar fi ea, va avea întotdeauna locul ei în inima mea.
SUS: Din Constanța, orașul de la malul Mării Negre
Fotografii din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
Ajungând însă la mare, treptat am început să transform zilele, cândva destinate exclusiv ei, în călătorii prin toată Constanţa. În acest fel, am colecţionat câteva amintiri dobrogene pe care le păstrez cu drag. Şi ştiu că vor mai urma şi altele.
De curând, Laetitia şi Adrian Siea de la Jurnal de Navetist, au lansat ghidul turistic Constanţa şi împrejurimi. Autorul este, de fapt, Adrian, care şi-a dorit de multă vreme un ghid pentru oraşul lui, aşa cum are fiecare oraş european. Şi l-a făcut. Ghidul prezintă 65 de atracţii turistice şi 3 circuite, include patru hărţi şi peste 220 de fotografii.
Răsfoindu-l, mi-am dat seama din nou câte experienţe poate oferi Constanţa, oraşul şi judeţul, şi câte locuri frumoase, pe care nu le-am văzut, mai sunt totuşi acolo.
Aşa că, am făcut o selecţie cu ce poţi face, vedea şi experimenta în Constanţa şi a ieşit o listă cu 25 de idei. Sper să te inspire şi pe tine!
25 de idei: de văzut, de făcut, de experimentat în Constanţa
» În Constanţa, trăiesc tot felul de comunităţi, iar o dovadă a acestei diversităţi sunt şi locaşurile de cult pe care le poţi descoperi la tot pasul. În zona Peninsula, pe o suprafaţă mai mică de un kilometru pătrat se află opt clădiri ridicate de culte diferite.
» Vizitează Acvariul, primul din România, deschis în 1958, unde poţi vedea peste 100 de specii.
SUS: Cazinoul din Constanța, una dintre cele mai cunoscute clădiri din oraș
Fotografii din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
» Este deja clişeu, dar nu se poate să nu faci şi tu o poză cu cea mai fotografiată (chiar dacă nu mai are strălucirea de odinioară) clădire din oraş: Cazinoul. Dacă mergi şi iarna, cu siguranţă vei avea o imagine pe care nu o au prea mulţi.
» Îmi plac farurile de la ţărmul mărilor, au poezia lor (dincolo de funcţionalitate, fireşte). În Constanţa poţi admira Farul genovez, construit iniţial, după cum se spune, de genovezii care făceau comerţ aici. Actualul far a fost ridicat, din piatră, în jurul anului 1880.
» Treci şi pe la Comandamentul Flotei Navale. Ca să admiri clădirea construită între 1879-1881 pentru a servi ca hotel oaspeţilor veniţi la mare. Acesta a funcţionat până la terminarea Primului Război Mondial, după care clădirea a avut tot felul de destinaţii, care nu i-au şters din frumuseţe. Cel puţin nu în exterior.
» Lasă-te impresionat şi de Biserica greacă Schimbarea la Faţă, una din cele mai vizitate de turişti. Este prima biserică din oraş, construită în 1868.
SUS: Constanța
Fotografii stânga sus și dreapta, din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de navetist | Fotografie stânga jos, Delfinariu: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Plimbă-te prin Piaţa Ovidiu, cândva centrul oraşului, astăzi, sufletul vechiului oraş, şi admiră aici unul dintre monumentele frumoase ale Constanţei: statuia poetului latin Ovidiu. Poţi să iei loc o clipă şi „dac-ai iubit vreodată, te roagă pentru dânsul, să-i fie somnul lin.” Acestea sunt versurile pe care le-a lăsat poetul pentru a fi puse pe mormântul lui, dar cum nu se ştie exact unde este înmormântat, au fost scrise pe soclul statuii.
» Cu copii sau fără, cred că te va bucura un tur prin Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, format din Delfinariu, Planetariu şi Observatorul Astronomic.
» Intră pentru o vizită la bazilica catolică sfântul Anton de Padova, impresionantă prin construcţia din cărămidă aparentă. Un monument de arhitectură cu o încărcătură spirituală deosebită la interior şi o interesantă geometrie a formelor la exterior.
» Dacă eşti pasionat de istorie şi arheologie, atunci pune pe listă şi Muzeul din Constanţa (al doilea ca importanţă după Muzeul de Istorie din Bucureşti).
» Mergi să vezi edificiul roman cu mozaic şi termenele romane şi să descoperi mai multe despre activităţile pe care le aveau locuitorii vechiului Tomis.
SUS: Ziua Marinei la Constanța
Fotografie din Ghidul turistic Constanţa: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
» Măcar o dată, trebuie să mergi la Constanţa atunci când este sărbătoarea marinarilor, în 15 august. Se celebrează an de an începând din 1902.
» Schimbă stilul şi dă o tură şi prin Muzeul de Artă Populară, aflat într-o clădire cu o arhitectură superbă.
» În semn de respect faţă de comunitatea musulmană din oraş, regele Carol I a iniţiat ridicarea unei moschei. Aceasta se numeşte Marea Moschee Carol. Nu trece pe lângă moschee fără să intri şi să admiri în interior şi un covor superb, lucrat manual în urmă cu două veacuri.
» Urcă şi cele 140 de trepte ale moscheii şi vei ajunge într-un balcon de unde vei avea o panoramă a oraşului.
» Savurează o porţie de hamsii la malul mării şi priveşte apusul soarelui.
» Gustă o plăcintă dobrogeană.
» Mergi să vezi marea în timp de iarnă. Mereu mi-am planificat asta, poate că, într-o iarnă, voi reuşi să privesc marea îngheţată, potolită, liniştită. Deşi ştiu că tot vara şi tot zbuciumată o prefer.
SUS: Imagini din Constanța
Fotografii din din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
» Trezeşte-te devreme, mergi la malul mării şi priveşte răsăritul soarelui din mare. Este un spectacol care îţi va face ziua frumoasă. Şi care te va face să zâmbeşti mereu, atunci când te vei gândi la el.
» Plimbă-te pe faleză; în Constanţa sau în una din cele 14 staţiuni înşiruite la malul mării.
» Dacă nu în Constanţa, atunci unde să te plimbi printr-un muzeu destinat marinei? Nu l-am vizitat, nu ştiu cât de interactivă este experienţa, dar cred că va fi una din care vei învăţa şi vei vedea lucruri interesante.
» Dacă vrei să vezi cea mai veche moschee din România, mergi în Mangalia. Moscheea Esmahan-Sultan a fost construită în 1573, la porunca prinţesei Esma, soţia marelui vizir Sokollu Mehmed Paşa, în memoria tatălui său, sultanul otoman Selim al II-lea.
» Nu ocoli Adamclisi, la 60 de kilometri de oraş, unde se află Tropaeum Traiani, monumentul ridicat de împăratul roman Traian în cinstea victoriei în războaiele purtate cu dacii.
SUS: Cetatea Histria
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Rezervă într-o zi câteva ore pentru a merge să vezi cel mai vechi oraş atestat istoric de pe teritoriul României, Histria, cetatea întemeiată de colonişti greci.
Te poate inspira
» De ce să renunţi la o zi de plajă pentru a merge la Cetatea Histria
Şi, fireşte, bucură-te de mare!
CONCURS
» Premiu «
» Cum participi «
» Condiții «
• Câştigătorii trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi şi o adresă în România, unde va fi trimis premiul.
• Înscrierile la concurs sunt deschise de luni, 5 august 2013, ora 12:00, până în ziua de luni, 12 august 2013, la ora 12:00.
• Câştigătorii vor fi aleşi aleatoriu printr-un sistem de extragere (random.org). Se va face o singură extragere şi primii trei vor fi declaraţi câştigători.
» Note «
• Câştigătorii vor fi anunţaţi prin email în data de 12 august, după ora 16:00. Pentru validare, fiecare câştigător va avea la dispoziţie trei zile pentru a răspunde mesajului trimis prin care este anunţat de premiu înainte de a fi ales un alt câştigător.
• Câştigătorii vor fi anunţaţi prin email după ce s-a expediat pachetul. Nu ne asumăm responsabilitatea dacă, din diferite motive (adresă greşită sau alţi factori care nu ţin de noi), ghidul trimis nu ajunge la destinatar.
• Ghidurile vor fi trimise prin poştă. Pentru a putea fi expediate, fiecare participant la concurs este de acord ca, în cazul în care câştigă, să trimită câtre Călătorii la Singular adresa unde doreşte să fie expediat colectul. Adresa va trebui să fie din România.
• Garantăm că aceste adrese vor rămâne confidenţiale şi nu vor fi folosite pentru a trimite ulterior alte oferte şi nici nu vor fi date unei terţe părţi.
• Nu includeţi adresele în comentariile pentru participarea la concurs. Acestea vor fi solicitate ulterior câştigătorilor.
Succes!
Mira
» Câștigători «
1 • Anda Stănciulescu (Anda)
2 • Mariana Tulceanu (Mariana)
3 • Alina-Ionela Lascu (Alina)
Comments are closed
În Constanţa mi-au plăcut cel mai mult vederea din moschee şi Casa cu lei 🙂 Chiar dacă am fost în august, era destul de linişte pe plajă (probabil agitaţia mare e în staţiuni).
Aş vrea să văd Cazinoul şi iarna, dar eventual… renovat:D Păcat că e lăsat aşa în paragină, e o clădire deosebită.
Mi-a placut mult la Cheile Dobrogei, Pestera Sfantului Casian sau la primul oras atestat in Romania, Histria. Dar si plaja de la Navodari sau intr-un mic golfulet intre Venus si Cap Aurora. Caiacul pe lacul Limanu sau peisajele deosebite dinspre Navodari spre Mihai Kogalniceanu, pe un drum judetean infect, sau pe la Negru Voda. Amintiri… Judetul Constanta este acela unde multi romani isi faureaza amintirile. Si eu n-am putut fi o exceptie 😉
tinand cont ca sunt constanteanca si am tot scris si eu despre obiectivele locale, ar mai fi asa:
– muzeul de sculptura Ion Jalea, fata de alte muzee de arta care au si sectiuni de sculptura, acesta integral dedicat acestui artist. Iar acest artist mai are ca particularitate faptul ca a sculptat totul cu o singura mana, pierzand o mana in primul razboi mondial. Si tot ca o informatie interesanta : exista doar 2 muzee dedicate pe sculptura in Romania, al doilea fiind la Falticeni. Cladirea in sine este ea superba, a apartinut unui adin guvernatorii Dobrogei, iar ca localizare este peste drum de catedrala Petru si Pavel.
– catedrala in sine este si ea un obiectiv, iar in fata este si un mic sit arheologic
– portul turistic Tomis a devenit un obiectiv care merita bifat intr-o vizita
– la fel si portul turistic Mangalia este foarte frumos, tot in Mangalia fiind si situl arheologic din interiorul hotelului President; si acolo exista un muzeu la marinei, axat pe istoria contemporana
– mai exista o biserica armeana si ruinele unei sinagogi in zona Peninsulei ; plus o biserica ortodoxa bulgara
Eu sunt gata sa plimb pe oricine ajunge pe aici. Am povestile cu mine 😉
am uitat de :
– Sky View Bar, la etajul 14 al hotelului Parc, ofera vedere panoramica si asupra Mamaiei si asupra orasului
– delfinariu, planetariu si microrezervatia, ultima fiind facuta cu fonduri europene, se poate vizita si independent fiecare obiectiv
– herghelie la Venus, Herghelie la Oituz – Lumina
– exista si un muzeul al portului Constanta, dar trebuie intrat in port pe la poarta 1, pietonal este fara nicio taxa la intrare in port, dar nu stiu sigur care le mai este programul de vizita
– exista si un muzeu militar, la pociorului de la Dorally Mall, din pacate programul lor care spunea ca sambata ar fi deschis pana la 17 nu se aplica, astfel ca inca nu l-am putut vizita; dar cei care l-au vizitat au avut cuvinte de lauda
– hotelul Intim unde a locuit o scurta perioada Eminescu, este langa catedrala romano-catolica
– hotelul Mercur, fost sediu de banca apoi, la deschidere Chef era un fost bucatar al reginei Elisabeta, este in apropiere de moscheea Carol si se vede foarte frumos si din portul Tomis
– palatul regal , actual Tribunal
– fosta prefectura , acuala Casa a Armatei, langa tribunal
– vila Sutzu, vizibila de la plaja Modern, superba prin detalii de arhitectura maura
– parcul central de la Fantasio cu o harta a asezarilor dobrogene din antichitate si cu ruinele celor 2 porti de intrare in vechea cetate a Tomisului
Merita vizitata Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Constanta …Este situata in zona peninsulara a orasului, in fata cladirii Arhiepiscopiei Tomisului.
Arhitectura constructiei este foarte impunatoare. Decorarea interiorului a fost executata de arhitectul Ion Mincu (pentru mobilier-catapeteasma, sfesnice imparatesti, candele, strani lucrate in stil romanesc).
In jurul catedralei se afla un parc cu un complex arheologic, in care sunt identificate elemente ale vechiului oras Tomis.
De-a lungul timpul, catedrala a suferit numeroase lucrari de renovare in urma avariilor produse si a fost repictata in stil neobizantin in perioada 1959-1961.
Hramul bisericii este Sfintii Apostoli Petru si Pavel
n-am sa uit niciodata cel mai frumos rasarit de soare pe care l-am vazut pe malul marii pe cand eram in clasa a 7a. La ora 7 dimineata ne-am dus pe plaja si am trait cele mai emotionante momente cand pe plaja a inceput sa-si croiasca drum soarele printre ceata groasa. in fata noastra s-a deschis un drum stralucitor pe apa. a fost o imagine de vis.
la fel n-am sa uit nici prima data cand am privit marea si portul tomis din moschee dupa ce am urcat treptele circulare, prima data cand am vazut mamaia noaptea din telegondola.
insa e ceva ce imi lipseste foarte mult in orasul nostru – spectacolele de balet de pe vremea regretatului oleg danovschi junior care uneori aveau loc in aer liber la teatrul de vara purtandu-ne intr-o lume de poveste. unde este viata culturala din Constanta? a murit din pacate.
daca vreau sa savurez o portie de fructe de mare, On Plonge e nr 1 in preferintele mele chiar daca servirea lasa de dorit.
Locuiesc in Constanta de vreo 10 ani si sunt foarte multe locuri pe care le-am indragit si in care revin cu placere. Sunt foarte bucuroasa cand vizitez statiunea Neptun… imi place plaja, imi plac nuferii de pe lac…
Neptun-Olimp nu si-a pierdut farmecul si eleganta de altadata si va recomand sa o vizitati!
ACVARIUL care este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean.. Spatiul expozitional al Acvariului este destinat c u precadere prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica, dar si unor expozitii temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica si pescuit marin. Exista adunate aici dea lungul vremii peste 100 de specii de pesti si vietuitoare marine care apartin unor zone geografice diverse. Bazinul adaposteste o impresionanta colectie de sturioni, renumita pentru longevitatea exemplarelor. Interesante ..de asemenea sunt si speciile de pisica de mare, scorpia si dragonul de mare, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc. Merita “descoperit”
Am fost la mare de doua ori. Pana acum am fost la Navodari, in tineretile timpurii. Apoi, anul trecut am fost in statiunea de familisti Eforie Nord.
La Constanta am ajuns intr-o plimbare si pot sa spun ca mi-a placut enorm. Desi am vazut doar o mica parte din oras, sunt convins ca are mult mai multe de aratat.
Ohhh..Clar – Delfinariu este superb. In bazinele sale a gazduit de-a lungul timpului toate cele 3 specii de delfini din Marea Neagra. De asemeni a fost gazda pinguinilor, imi aduc aminte de pinguinul Bobby, ce frumos… Lei de mare… Dresorii sunt profesionisti adevarati, ei lucreaza direct cu animalale, le hranesc le sunt alaturi at cand sunt demonstratii, ajuta la tratarea lor. Alaturi de dresori sunt si biologii muzeografi… O adevarata echipa.
Cazinoul din Constanta si faleza. Splendid. Plimbare seara pe racoare. Simbol al celui mai mare port din Romania. Desi intr-o stare de degradare… totusi ramane un simbol, si speram din suflet ca autoritatile sa faca ceva sa il restaureze.
Zgomotul de fond al marii pe care ll auzi cand te plimbi pe faleza din faţa Cazinoului e fantastic…
Frumoase pozele intradevar. Sunt curioasa si de ghid, imi place ideea. Doar ca anul astaConstanta o sa dezamageasca pe toata lumea pt ca se fac lucrari majore in peninsula si momentan e un dezastru acolo.
Eu vreau numai să-ți spun că pozele tale, în mod special cele două cu Cazinoul, iarna și vara, sunt absolut superbe. Direct la suflet merg. Și, uite, parcă pe-acolo, pe malul mării, mi-ar plăcea să mă plimb cu tine, să privim în zare și să povestim… 🙂
Baftă participanților! 🙂
Centrul istoric al Constantei. Sunt extraordinar de multe de vizitat. Edificiul Roman cu Mozaic,
Muzeul de Istorie Nationala şi Arheologie din Constanţa. Marea Moschee (Moscheea Carol). Un amalgam de culte religioase in apropierea moscheei: Catedrala Sf Anton, Biserica Greaca (Schimbarea la Fata), Catedrala Sf Apostoli Petru si Pavel… Se poate ajunge foarte usor in Portul Tomis, faleza Cazino.
Biserica Sfantul Nicolae, fosta Biserica bulgareasca un lacas micut dar foarte primitor. Recomandam cu caldura predica parintelui Marius Mosteanu, ucenicul lui Arsenie Papacioc.
Psy Beach – o plajă fermecătoare, o plajă nouă, modernă, în care te simţi ca pe o plajă din străinătate- amplasată la ieşire din staţiunea Mamaia, către Năvodari. Baldachinele sau balansoarele sau sezlongurile fac deliciul turistilor.
Uite ca desi am trecut de foarte multe ori prin Constanta, nu am vizitat prea mult. Pe vremea cand mergeam foarte des la mare, eram atat de pasionata de bronz , mare si plaja, incat nu prea mai ma interesa altceva. Cu siguranta daca as ajunge acum, as proceda altfel. Si chiar sper sa ajung in curand, mai ales pentru portia aceea de hamsii :).
…nimic dupa parerea mea nimic nu se compara cu marea iarna…de la Farul Genovez vazut pe un frig de intepeneai pana la cafeaua fierbinta bauta pe plaja din Vama Veche…de la Obeliscul din Costinesti pana la minunata plaja din Olimp…si dupa ce ai vazut plajele pustii si stabilopozii imbracati in gheta crede-ma ca nu-ti mai trebuie plaje arzatoare si aglomerate…
Alfel…am vizitat cat am putut de multe in judetul Constanta…Capidava si Cetatea Carsium, Histria si Adamclisi…Moscheea din Mangalia si Muzeul Marinei…cam tot ce ne-a iesit in cale si nu numai…si sa ne tina Dumnezeu sanatosi ca obiective turistice sunt!