Înainte de a trece la idei, trebuie să spun că a fost o vreme, poate cam lungă, când am avut faţă de Constanţa un comportament destul de indiferent. În momentul în care vedeam vaporul de la intrarea în oraş, păşeam deja în atmosfera estivală şi treceam prin oraş cu nonşalanţă, grăbită să ating nisipul, marea.
Şi nu prea cred că am fost singura pentru care Constanţa însemna mai ales distracţii la malul mării.
De altfel, Dobrogea este ţinutul care, în ultimii ani, m-a fascinat tot mai mult şi pe care am început să-l descopăr dincolo de cele două vedete, delta şi marea. Şi, aproape imperceptibil şi cu o doză de ironie, uşor, uşor, Constanţa a început să reprezinte ceva mai mult, mult mai mult, decât mare.
Sigur, marea, oriunde ar fi ea, va avea întotdeauna locul ei în inima mea.
SUS: Din Constanța, orașul de la malul Mării Negre
Fotografii din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
Ajungând însă la mare, treptat am început să transform zilele, cândva destinate exclusiv ei, în călătorii prin toată Constanţa. În acest fel, am colecţionat câteva amintiri dobrogene pe care le păstrez cu drag. Şi ştiu că vor mai urma şi altele.
De curând, Laetitia şi Adrian Siea de la Jurnal de Navetist, au lansat ghidul turistic Constanţa şi împrejurimi. Autorul este, de fapt, Adrian, care şi-a dorit de multă vreme un ghid pentru oraşul lui, aşa cum are fiecare oraş european. Şi l-a făcut. Ghidul prezintă 65 de atracţii turistice şi 3 circuite, include patru hărţi şi peste 220 de fotografii.
Răsfoindu-l, mi-am dat seama din nou câte experienţe poate oferi Constanţa, oraşul şi judeţul, şi câte locuri frumoase, pe care nu le-am văzut, mai sunt totuşi acolo.
Aşa că, am făcut o selecţie cu ce poţi face, vedea şi experimenta în Constanţa şi a ieşit o listă cu 25 de idei. Sper să te inspire şi pe tine!
25 de idei: de văzut, de făcut, de experimentat în Constanţa
» În Constanţa, trăiesc tot felul de comunităţi, iar o dovadă a acestei diversităţi sunt şi locaşurile de cult pe care le poţi descoperi la tot pasul. În zona Peninsula, pe o suprafaţă mai mică de un kilometru pătrat se află opt clădiri ridicate de culte diferite.
» Vizitează Acvariul, primul din România, deschis în 1958, unde poţi vedea peste 100 de specii.
SUS: Cazinoul din Constanța, una dintre cele mai cunoscute clădiri din oraș
Fotografii din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
» Este deja clişeu, dar nu se poate să nu faci şi tu o poză cu cea mai fotografiată (chiar dacă nu mai are strălucirea de odinioară) clădire din oraş: Cazinoul. Dacă mergi şi iarna, cu siguranţă vei avea o imagine pe care nu o au prea mulţi.
» Îmi plac farurile de la ţărmul mărilor, au poezia lor (dincolo de funcţionalitate, fireşte). În Constanţa poţi admira Farul genovez, construit iniţial, după cum se spune, de genovezii care făceau comerţ aici. Actualul far a fost ridicat, din piatră, în jurul anului 1880.
» Treci şi pe la Comandamentul Flotei Navale. Ca să admiri clădirea construită între 1879-1881 pentru a servi ca hotel oaspeţilor veniţi la mare. Acesta a funcţionat până la terminarea Primului Război Mondial, după care clădirea a avut tot felul de destinaţii, care nu i-au şters din frumuseţe. Cel puţin nu în exterior.
» Lasă-te impresionat şi de Biserica greacă Schimbarea la Faţă, una din cele mai vizitate de turişti. Este prima biserică din oraş, construită în 1868.
SUS: Constanța
Fotografii stânga sus și dreapta, din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de navetist | Fotografie stânga jos, Delfinariu: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Plimbă-te prin Piaţa Ovidiu, cândva centrul oraşului, astăzi, sufletul vechiului oraş, şi admiră aici unul dintre monumentele frumoase ale Constanţei: statuia poetului latin Ovidiu. Poţi să iei loc o clipă şi „dac-ai iubit vreodată, te roagă pentru dânsul, să-i fie somnul lin.” Acestea sunt versurile pe care le-a lăsat poetul pentru a fi puse pe mormântul lui, dar cum nu se ştie exact unde este înmormântat, au fost scrise pe soclul statuii.
» Cu copii sau fără, cred că te va bucura un tur prin Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, format din Delfinariu, Planetariu şi Observatorul Astronomic.
» Intră pentru o vizită la bazilica catolică sfântul Anton de Padova, impresionantă prin construcţia din cărămidă aparentă. Un monument de arhitectură cu o încărcătură spirituală deosebită la interior şi o interesantă geometrie a formelor la exterior.
» Dacă eşti pasionat de istorie şi arheologie, atunci pune pe listă şi Muzeul din Constanţa (al doilea ca importanţă după Muzeul de Istorie din Bucureşti).
» Mergi să vezi edificiul roman cu mozaic şi termenele romane şi să descoperi mai multe despre activităţile pe care le aveau locuitorii vechiului Tomis.
SUS: Ziua Marinei la Constanța
Fotografie din Ghidul turistic Constanţa: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
» Măcar o dată, trebuie să mergi la Constanţa atunci când este sărbătoarea marinarilor, în 15 august. Se celebrează an de an începând din 1902.
» Schimbă stilul şi dă o tură şi prin Muzeul de Artă Populară, aflat într-o clădire cu o arhitectură superbă.
» În semn de respect faţă de comunitatea musulmană din oraş, regele Carol I a iniţiat ridicarea unei moschei. Aceasta se numeşte Marea Moschee Carol. Nu trece pe lângă moschee fără să intri şi să admiri în interior şi un covor superb, lucrat manual în urmă cu două veacuri.
» Urcă şi cele 140 de trepte ale moscheii şi vei ajunge într-un balcon de unde vei avea o panoramă a oraşului.
» Savurează o porţie de hamsii la malul mării şi priveşte apusul soarelui.
» Gustă o plăcintă dobrogeană.
» Mergi să vezi marea în timp de iarnă. Mereu mi-am planificat asta, poate că, într-o iarnă, voi reuşi să privesc marea îngheţată, potolită, liniştită. Deşi ştiu că tot vara şi tot zbuciumată o prefer.
SUS: Imagini din Constanța
Fotografii din din ghidul turistic Constanţa și Împrejurimile: Adrian Siea / Jurnal de Navetist
» Trezeşte-te devreme, mergi la malul mării şi priveşte răsăritul soarelui din mare. Este un spectacol care îţi va face ziua frumoasă. Şi care te va face să zâmbeşti mereu, atunci când te vei gândi la el.
» Plimbă-te pe faleză; în Constanţa sau în una din cele 14 staţiuni înşiruite la malul mării.
» Dacă nu în Constanţa, atunci unde să te plimbi printr-un muzeu destinat marinei? Nu l-am vizitat, nu ştiu cât de interactivă este experienţa, dar cred că va fi una din care vei învăţa şi vei vedea lucruri interesante.
» Dacă vrei să vezi cea mai veche moschee din România, mergi în Mangalia. Moscheea Esmahan-Sultan a fost construită în 1573, la porunca prinţesei Esma, soţia marelui vizir Sokollu Mehmed Paşa, în memoria tatălui său, sultanul otoman Selim al II-lea.
» Nu ocoli Adamclisi, la 60 de kilometri de oraş, unde se află Tropaeum Traiani, monumentul ridicat de împăratul roman Traian în cinstea victoriei în războaiele purtate cu dacii.
SUS: Cetatea Histria
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Rezervă într-o zi câteva ore pentru a merge să vezi cel mai vechi oraş atestat istoric de pe teritoriul României, Histria, cetatea întemeiată de colonişti greci.
Comments are closed