Nu m-aş hazarda să pun etichete sau să mă joc printre superlative. Sibiu rămâne pentru mine… Sibiu. Un oraş pe care l-am cunoscut în copilărie, în care, om mare, am vrut să trăiesc o viaţă, şi la care revin cu un zâmbet până la urechi ori de câte ori mi-e dor de el. Şi de fiecare dată când sunt aici mă plimb de parcă mă reîntorc în oraşul meu. Cam asta şi este.
L-am lăsat să intre în viaţa mea total şi fără condiţii. Chiar şi atunci când era cenuşiu, urâţel şi neîngrijit. Chiar şi atunci am iubit Sibiul. Credeam şi îmi plăcea să cred că într-o zi va arăta lumii tot ce are mai frumos. Şi asta s-a întâmplat.
Nu ştiu dacă există cineva care să nu îndrăgească acest oraş de la prima întâlnire şi să nu fie, măcar un moment, luat de valul de a reveni. Eu ştiu că este oraşul în care mă opresc de fiecare dată măcar pentru o jumătate de zi, îl colind cât pot, îl respir lent.
Îl surprind.
Mă surprinde.
Îl descopăr,
redescopăr.
Este oraşul care pare inepuizabil în a mă încântă. Şi sper să rămână mereu aşa.
Zilele acestea am umblat din nou prin Sibiu. Şi am adunat încă o dată o mulţime de experienţe pe care vreau să le împărtăşesc alături de tine. Fiindcă ştiu că şi ţie îţi place acest loc de Transilvania şi nu te saturi să-l cutreieri, să-l experimentezi.
45 de experienţe de încercat în Sibiu (și în împrejurimi)

# Ieşi din zonele frecventate de cei mai mulţi turişti şi intră pe stradele lăturalnice; pierde-te în labirintul lor, printre case şi ziduri vechi.
# Ferestrele caselor ce zâmbesc pline cu flori colorate cu siguranţă îţi vor atrage privirile şi ştiu că nu poţi trece fără să le fotografiezi.
# Trage, discret, cu ochiul în curţile interioare, la casele aflate dincolo de porţile înalte; dacă ai norocul să găseşti şi una deschisă, devine mai interesant.
# Urcă din Piaţa Aurarilor prin Turnul Scării Aurarilor. Este un alt loc plin de romantism şi, deşi la doi paşi de tumultuoasa Piaţa Mică, este un loc incredibil de liniştit.
# Nu ocoli Casa Artelor, o frumoasă clădire din secolul al XV-lea, situată lângă Podul Minciunilor. Poţi intra să vizitezi Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA.
# Treci pe sub Turnul Sfatului şi intră în Piaţa Mare. Aici sunt alte zeci de clădiri-monumente istorice: Casa Haller, Casa Generalilor, Casa Albastră. Tot aici este şi sediul Primăriei (într-o clădire cu o arhitectură minunată) şi, lângă, Biserica Catolică.
# Dacă iubeşti muzeele, Muzeul Brukenthal nu îţi poate scăpa. Construit de Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei între 1777 – 1787, în Palatul Brukenthal s-a deschis în 1817 primul muzeu din România.
# Mergi să vezi şi Catedrala Ortodoxă, construită în 1906, din cărămidă albă şi roşie, inspirată de Hagia Sofia din Istanbul. Este deschisă zilnic, de la 6 dimineaţa până la ora 8 seara.
# Treci şi pe la Casa cu Cariatide, cu o arhitectură deloc obişnuită pentru România. A fost construită în 1786 în stilul barocului târziu. Se află pe strada Mitropoliei numărul 13.
# Ia loc pe o bancă în Piața Mare și privești lumea.
# Închiriază o bicicletă şi plimbă-te prin oraş.

# O variantă şi mai grozavă de a vedea Sibiul de sus este din turnul Bisericii Evanghelice.
# Ţine ochii deschişi pentru „ochii Sibiului”.
# Mergi pe cea mai frumoasă, liniştită şi romantică stradă din Sibiu. Desigur, asta spun eu, dar cred că mulţi, mulţi sibieni şi călători pe acolo, care au descoperit strada Cetăţii, cred la fel. Pe o parte sunt case vechi, fermecătoare, pe cealaltă parte, vei vedea trei turnuri: Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor și Turnul Archebuzierilor.
# Admiră Sala Thalia, o superbă clădire construită în 1787 de Martin Hochmeister fondatorul primei librării din România. Astăzi, aici este sediul Filarmonicii de Stat Sibiu. Se află tot pe strada Cetăţii.
# Mergi prin Pasajul Scărilor, se spune că este cel mai romantic loc din Centrul vechi al Sibiului. Face legătura dintre Oraşul de Sus şi Oraşul de jos.
# Vezi Turnul Scărilor, singurul care s-a păstrat din secolul al XIII-lea, fiind cea mai veche construcţie din Sibiu. Forma actuală datează din 1542.
# Opreşte-te la o cafenea, în Piaţa Mare, Piaţa Mică sau Piaţa Huet sau pe o străduţă ferită de mulţime.
# Treci (şi opreşte-te, dacă vrei) pe la cel mai vechi local din România, Butoiul de Aur. Se află într-o clădire ce datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, renovată şi modernizată în secolul nostru.

# Fă o fotografie inedită cu Turnul Sfatului printre arcadele de la Casa Artelor.
# Mergi să vezi Biserica Franciscană, pe strada Şelarilor nr. 12-14. Am citit că aici s-a filmat şi o secvenţă din filmul Ghost Rider (nu am văzut filmul), cu Nicholas Cage.
# Descoperă străduţe pitoreşti. Eu am descoperit şi în Sibiu un fel de strada Sforii (cea din Braşov), dar nu i-am găsit numele (nici nu ştiu dacă are). Pe această stradă, poţi intra de la Biserica Franciscană pentru a ieşi pe strada Magheru.
# Pe strada Magheru, intră să vezi o altă biserică frumoasă din Sibiu, Biserica Ursulinelor, construită între secolele al XV-lea şi al XVIII-lea.
# Mergi la un concert al Filarmonicii; câştigul e dublu, pe lângă concert, vei vedea Sala Thalia şi din interior.
# Relaxează-te câteva momente la o terasă de pe strada Cetăţii.
# Plimbă-te domneşte pe strada Bălcescu: începe din Piaţa Unirii şi se termină în Piaţa Mare; este o zonă pietonală, încadrată de magazine, restaurante, cafenele. Probabil cea mai plină de viaţă stradă din Sibiu.
# Ia o pauză, aşază-te pe o terasă şi priveşte în jur. Este o continuă mişcare, un spectacol plăcut al unui oraş turistic.
# Priveşte oamenii locului: copii jucându-se printre ziduri învechite, oameni care se întâlnesc şi schimbă două vorbe, ca între vecini.
# Mergi să vezi tot felul de animale la Zoo din Sibiu, dacă eşti amator.
# Mergi la picnic în Parcul sub Arini care este, spun sibienii, cel mai frumos din oraş. Şi cu siguranţă unul dintre cele mai vechi din România, înfiinţat în 1856.
# Călătoria înseamnă şi a descoperi specialităţile locale. Dacă eşti în căutare de produse proaspete, luate direct de la producători locali şi din alte zone de ţară, mergi în Piaţa Cibin; aici găseşti şi celebrele brânzeturi de Sibiu.
# Stai pe terasa unui pub şi savurează o bere, doar eşti în Sibiu.
# Vizitează Muzeul de Istorie a Farmaciei, dacă simţi nevoia de senzaţii care să-ţi dea fiori. Este în Piaţa Mică la numărul 26, într-o clădire din 1568, cu elemente gotice şi renascentiste. În Sibiu, a funcţionat prima farmacie din România, atestată din 1494.

# Mergi în Sibiu când are loc Festivalul Internaţional de Teatru şi umple-te de frumos şi multă cultură.
# Fă o plimbare, mişcare, cu ciclo-drezina, la Cornăţel, 20 kilometri din Sibiu (nu am fost, dar îmi imaginez că e distractiv).
# Porneşte într-un tur al bisericilor fortificate din Sibiu, cum ar fi la Cisnădie (9 kilometri), Cisnădioara (11 kilometri), Valea Viilor (48 kilometri), Bazna (65 kilometri), Biertan (70 kilometri).
# Vizitează la Avrig, 26 kilometri din Sibiu, Palatul de vară Brukenthal.
# Bucură-te de viaţa simplă de la ţară, cu ritmul ei ancestral, cutreierând (la pas) sate din Mărginimea Sibiului.
# Mergi în alte două locuri frumoase, aflate fiecare la aproximativ 45 de kilometri de Sibiu. La Cârţişoara, vezi Muzeul Badea Cârţan, iar în Cârţa, fotografiezi ruinele mănăstirii Cârţa.
# Porneşte pe trasee montane în Făgăraş şi/sau răsfaţă-te cu experienţe spa într-o staţiune balneară.
# Descoperă și Valea Hârtibaciului, o zonă cu așezări săsești pitorești, pe care o poți străbate și cu bicicleta. Şi ca să nu îţi scape nimic important, informează-te direct de la sursă. Dacă vrei să iei o hartă turistică (costă 10 lei) şi să primeşti informaţii utile despre oraş şi împrejurimi, mergi în Piaţa Huet, în spatele Bisericii Evanghelice, unde este un InfoPoint pentru turişti. Un Centru de Informaţii Turistice este şi la Primărie.
45 de experienţe de încercat în Sibiu (și în împrejurimi)
» ESENȚIAL «

• Centrul Vechi, cu piețe pitorești, case pastelate, străduțe medievale.
• Biserica evanghelică, în turnul căreia se poate urca pentru a privi orașul. Se poate urca și în Turnul Sfatului.
• Despre Pasajul Scărilor se spune că este cel mai romantic loc din Centrul Vechi. Iar strada Cetății este considerată cea mai romantică din Sibiu.
• În împrejurimi: satele din Mărginime, Valea Hârtibaciului, Transfăgărășanul, zona din Transilvania.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost la Sibiu?
◌ Ce experienţe frumoase ai încercat în acest oraș transilvan?
◌ Ce ți-a plăcut în mod special la acest oraș?
Join the discussion
Sibiul este un oras cultural intens promovat pe merit. Si iata un articol care accentueaza multe aspecte. Felicitari pentru initiativa, si mai ales ca este vorba de un oras de suflet cu atat mai mult se transmit experientele frumoase pe care le poate aduce
Tare frumos articolul tău, mi-a mers la suflet 🙂
Imi place si mie Sibiul. Mult. Din pacate, a ajuns sa-i fie drag destul de curand, desi il cunosc de mica, dar doar crescand si vizitand si alte locuri, am reusit sa mi-l apropii. Imi place si mie mult Piata Aurarilor si scara care coboara din Piata Mica, de asemenea Pasajul Scarilor sau Strada Cetatii. 3 locuri preferate, dar sunt mult mai multe dragi. Si Parcul de sub Arini imi place mai nou, de cand l-am descoperit in aprilie.
Sa ne traiasca Sibiul!
e superb! felicitări!
Minunate poze si informatii despre Sibiu. Am fost si eu in urma cu 6 ani aici , dar nu stiam ca sunt atatea de vizitat….
Aşa este, Adriana, este promovat fiindcă are ce arăta, iar turiştii chiar merg acolo, era plin de străini. Mulţumesc pentru comentariu.
Atunci mă bucur, Andra 🙂
Da, Anda, orice locşor parcă are ceva atrăgător, chiar dacă unele străzi şi clădiri nu sunt renovate, tot au farmecul lor. Strada Cetăţii este frumoasă, dar care străduţă din Centrul vechi nu e faină? 🙂
Mulţumesc, Laetitia!
Mă bucur, Maria, că îţi este de folos articolul şi poate o să ai ocazia să descoperi din nou Sibiul. Are multe de arătat… 🙂
Mi-a placut articolul, plin de informatii care mai de care mai interesante si ingenioase! Foarte cool acele “modele” de banci 🙂
Mă bucur, Alice!
Parca am un dejavu privind fotoliile de carton de la Huet Urban si copiii jucandu-se cu mingea in apropierea Pietei Aurarilor. Inseamna ca ne-am plimbat prin aceleasi locuri la distanta de cateva minute sau chiar secunde…
Ce drăguţ, Tudor, nu ar fi imposibil să fie aşa cum spui… 🙂 Eu am fost sâmbătă.
Chiar tare asta 🙂
Am fost chiar anul trecut si pot sa spun ca este unul dintre cele mai cochete orase de pe la noi. S-a investit, s-a adus totul la un nivel cat de cat decent. Sunt turisti,deci sunt bani. Bravo lor. E perfect pentru cate un city-break.
Aşa este, un oraş cochet, mie îmi place tare mult… cel puţin în Centrul vechi… 🙂
Foarte frumos articolul. Imi place ideea de a da repere pentru un oras. Cred ca ar trebui sa continui si cu alte orase.
Am locuit 3 ani in acest oras. Pentru mine parcul Subarinilor si mai ales Muzeul Satului sint locuri speciale. Anul trecut am petrecut o intreaga zi printre casele si bisericilie vechi din muzeu. Am facut peste 400 de poze. O zi memorabila!
ce frumos ai scris! Sibiul este orasul meu de suflet si nu ma mai satur de el desi l-am vizitat de multe ori. are un farmec aparte!
N-am fost de multa vreme la Sibiu si si mai d emulta vreme, la Brasov. Sunt cele doua orase transilvanene preferate, pe care inainte de revolutie le-am vizitat mai des…Mi-ar placea sa vad Sibiul acum, dupa ce a fost pregatit pentru a deveni capitala culturala europeana. Ultima data cand am fost pe acolo, era un imens santier. M-am bucurat atunci de furmusetea unui muzeu cum putine de acest gen sunt in Europa: muzeul etnografic.
Trebuie să-l revezi, Adriana, acum arată extraordinar de bine, mie îmi place tare mult. Aş umbla prin Centrul Istoric zile în şir şi nu m-aş plictisi. Când merg spre Alba, mereu opresc în Sibiu numai ca să mă plimb câteva ore pe acolo.