Nu am avut parte de o zi clară şi senină când, se spune, din Cetatea Râşnov poţi să laşi privirea să umble departe, prin toată Ţara Bârsei.
Când am fost eu, drumul până sus, la cetate, ceea ce înseamnă vreo 700 de metri, era perfect pentru off-roading. Am lăsat maşina jos şi am urcat încet, la pas. Unii s-au încăpăţânat să urce cu maşinile lor de oraş, lăsând, fireşte, în urmă nori de praf şi gaze. Acum, se poate lua un trenuleţ (actualizare: se poate urca și cu liftul).
De câte ori ajungeam prin Râşnov sau în zonă, mă uitam la cetatea înălţată pe stâncă. Zidurile masive sunt împresionante şi azi, apar ca nişte crestături imense, într-un zig-zag măreţ. Din cauza terenului accidentat aceste crestături sunt neregulate, aratând asemeni unor zimţi. Înălţimea lor ajungea la cinci metri, iar ca lăţime, pe alocuri, atingeau un metru şi jumătate. Locuitorii din Râşnov au început să îşi construiască acest refugiu la sfârşitul secolului al XIII-lea şi l-au terminat pe la începutul celui de-al XIV-lea. Au ales un deal stâncos, o muncă ce fără îndoială nu le-a fost deloc floare la ureche, având în vedere că de jur împrejurul zidurilor erau pante abrupte, care atingeau şi 150 de metri. Dar cred că prea puţin le-a păsat lor de munca dificilă pe care o aveau de făcut. Singurul lor gând mergea probabil înspre avantajele pe care le aveau. Un asemenea loc ar fi trebuit să-l facă şi pe cel mai nebun războinic să renunţe la cuceriri. Dar nu s-a întâmplat asta.
Cetatea avea opt bastioane şi o intrare bine fortificată. Azi multe s-au distrus, dar totuşi farmecul ei de altădată a rămas pe alocuri.Când am primit cheia cetăţii şi m-am plimbat pe acolo, am găsit 5 (cinci) motive pentru care aş mai vizita-o din când în când.
1/ Te pierzi, la propriu, prin Cetate
Am dat o tură prin cetate, am mai citit câte un panou, şi tot nu m-am prea lămurit cum sunt amplasate cele două curţi, interioară şi exterioară. Am văzut şi capela din curtea exterioară, care a fost înălţată încă din secolul al XIV-lea.
Am trecut prin încăperi şi cămări unde se ţineau proviziile ce asigurau hrana celor din cetate pe toată durata atacurilor. După ce atacurile încetau, oamenii coborau în târg şi se apucau din nou să îşi refacă aşezarea distrusă.
2/ Afli povestea fântânii
Întotdeauna m-am întrebat, fără să găsesc răspuns, cum reuşeau oamenii să îşi care atâtea provizii acolo şi mai ales, enigma totală, cum de le ajungeau întotdeauna.
De fapt, din ceea ce am reuşit să aflu, o singură mare problemă aveau în cetate. Cu apa. Atunci când atacurile nu se mai sfârşeau, rămâneau fără apă. În asemenea momente, bărbaţii ieşeau noaptea din cetate şi mergeau la izvorul ştiut doar de ei pentru a aduce apă. Aşa au hotărât să construiască o fântână în interiorul cetăţii. Legenda spune că aceasta a fost construită în 17 ani, între 1623 – 1640, de doi prizonieri turci cărora li s-a promis că, atunci când vor termina de săpat, vor fi liberi.
Adevărul este că a fost făcută de saşii din localitate. Are o adâncime de 146 de metri.
3/ Suprinzi panorame cu Ţara Bârsei
De pe stânca unde se află cetatea, în zilele senine ai parte de o panoramă de neuitat. În ziua în care am mers eu, dintr-un aprilie morocănos, panorama nu a fost deloc aşa cum mi-aş fi dorit-o.
4/ Festivalul Cetății
Ca să intri în atmosfera acelor vremuri, în fiecare an, în luna iunie, se organizează zilele oraşului Râşnov şi ale cetăţii Râşnov.
5/ Eşti aşteptat de străjer
Cetatea are de-acum şi un străjer. Eu m-am întâlnit cu el doar la târgurile de turism. Simpatic şi vesel tot timpul, îţi va spune o mulţime de poveşti, aşa că merită să mergi să-l vezi în cetate şi să faci o poză cu el.
⤳ Idee:
⧈ Când cobori din cetate, nu te grăbi să pleci din Râşnov. Intră şi vizitează biserica evenghelică, ridicată la începutul secolului al XIV-lea. Iar o plimbare pe străduţele oraşului îţi va scoate în cale vechi case şi ziduri, totul într-o atmosferă perfectă de burg medieval pe care, cândva, mulţi visau să îl stăpânească.
» miniGhid «
• Cu mașina: Cu maşina, dinspre Bucureşti, ieşire pe DN 1 Bucureşti – Predeal, la intrarea în Predeal stânga pe DN 73A spre Pârâul Rece, 20 kilometri până la intersecţia DN 73A cu DN 73. La intersecţia cu DN 73 dreapta spre Râşnov. Dinspre Braşov, pe DN 73 Braşov – Cristian – Râşnov.
• Cu mijloc de transport în comun: Din Autogara Brașov se pot lua autobuze.
5 motive de a vizita Cetatea Râşnov
» ESENȚIAL «

• Este unul din cele mai frumoase ansambluri fortificate din Transilvania.
• Cele mai vechi structuri datează din secolul al XIV-lea.
• A fost menționată documentar prima dată în 1335.
• În 1612, cetatea a fost pentru prima și singura dată cucerită.
• Panoramele cu munți în decor ce se surprind din cetate sunt impresionante, atunci când atmosfera e clară.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost la Cetatea Rășnov?
◌ Ce impresie ai? Ți-a plăcut?
◌ Ce ai mai vizitat în zonă?
Join the discussion
Vara trecut am trecut pe acolo. Sincer cu un pic de promovare ar ajunge la fel de cunoscut ca Sighisoara. Le doresc sa nu faca fata turistilor..
Aşa să fie! 🙂
trenulet, In Rasnov???
După cum am scris, aşa am auzit că este un fel de trenuleţ tras de un tractor :D, pentru cei care nu vor să meargă pe jos până sus. Ceea ce ar fi posibil. Nu îţi închipui că este cale ferată… 😀
Frumoasa cetate si frumoase poze. Am vizitat-o de doua ori, o data cand nu era renovata, o data cand era. Tin minte si acum scheletul de sub podea si desenele cu metode de tortura. Ma bate gandul sa revin, dar vreau sa ajung cand umbra crucifixului pare mai aplecata decat este in realitate 🙂
N-am fost in zona de tare multi ani ( ca sa nu scriu din tinerete:) Mi-ar placea si mie sa vad cetatea renovata, asa cum este acum.
Ce plimbare faina am facut cu tine :). Un loc pe gustul meu ;).
Stiu ca a fost un mare scandal cu cetatea Rasnov, era in grija unui investitor privat care ar fi facut lucrari de calitate slaba. Ziceau la un moment dat ca s-au prabusit niste ziduri…
Muzeul mai exista? Era inchis de ceva vreme, pentru renovare.
Şi pe mine mă mai bate gândul acela, de a mai merge pe acolo, chiar e fain.
Păi hai că nu e atât de departe!
Măcar una virtuală să facem! 🙂 Mulţumesc, Ana Maria!
Asta cu investitorul şi zidul prăbuşit e o poveste veche, de acum câţiva ani, Apollo, nici nu cred că mai are importanţă.
Ideea e ca a trecut ceva timp de cand n-am mai fost pe la Rasnov, de asta intrebam. Nu mi-am propus sa pornesc o discutie fara sfarsit pe tema astam, cred ca lucrurile s-au mai schimbat de atunci.
Stai liniştit, am înţeles, de-asta ţi-am şi spus că nu mai prea are importanţă fiindcă este o poveste veche, cred că de patru, cinci ani. Din câte am citit, acum este în administrarea primăriei.
Foarte faina plimbarea virtuala! Frumoase si fotografiile. Ador cetatile transilvanene. De fapt ador cetatile medievale in general. Le caut pe oriunde merg.
O, da, şi mie îmi place să le vizitez… Merci, Larisa!
Îmi plac mult casele pietruite, au un aer medieval superb 🙂
Pingback: De pe blogurile de turism adunate (22)
Super buna urare :)))
Pingback: De pe blogurile de travel adunate (22)