De fiecare dată când revăd Braşovul îmi place şi mai mult. Îl descopăr, redescopăr, regăsesc altfel. Este unul dintre acele oraşe care mereu are ceva ispititor şi asta mă face să nu mă pot plictisi vreodată de el.
Îmi place Braşovul. Mult. Evident am mai spus asta pe undeva. Fiecare dintre noi are, probabil, locuri păstrate pentru anumite momente. Braşovul este pentru mine un fel de oraş de refugiu, să-l numesc așa. Un loc unde regăsesc farmecul vieţii, îmi găsesc drumul și recapăt curajul şi mă bucur de tot ce se poate numi hoinăreală şi pierdut vremea într-un stil perfect.
Atunci când vreau să scap de lucruri stresante sau locuri agitate şi sufocante, să mă îndepărtez puţin de tot ce îmi apare copleşitor şi să găsesc un echilibru, aleg uneori o călătorie în Braşov. Știu că mă întorc optimistă și pregătită pentru alte provocări.E suficient să petrec o zi pe aici şi revin acasă senină şi cu grijile risipite, de parcă acestui oraş i-ar păsa de gândurile mele şi m-ar lecui de îngrijorări numai pentru a mă vedea zâmbind. Curios, într-un fel, fiindcă Braşovul este o destinaţie turistică atractivă, vara în Piaţa Sfatului numai linişte nu poţi să spui că este şi totuşi eu mă reînnoiesc de fiecare dată când merg acolo.
Cam așa este Braşovul meu, însă indiferent cât m-am plimbat prin el, nu pot spune că am descoperit toate motivele care mă fac să-mi doresc să mă reîntorc. Despre locurile lui încă ascunse privirii mele?! Sunt convinsă că sunt alte zeci de explorat. Însă cele pe care le cunosc deja îmi sunt suficiente pentru a mă face mă sui în tren și să cobor la Brașov.
7 locuri din Braşov ce ispitesc la pierdut vremea
» Strada Republicii «

Tocmai freamătul acela mă atrage, îmi dă o stare de bucurie şi mă face să mă pierd total în mulțime. Nu mai spun de restaurantele şi cafenelele pe care le găseşti aici la tot pasul, iar vara este imposibil să nu te ademenească măcar o terasă.
» Piața Sfatului «

Şi aş vrea să nu mai fiu nevoită să plec vreodată de aici, m-aş ruga, dacă s-ar putea, să nu se termine niciodată acele momente. Să nu-mi mai spună trâmbiţaşii din turn că iar a mai trecut o oră.
» Biserica Neagră «
» Dacă ajungi în timpul zilei, ai toate şansele să poţi vizita biserica (asta dacă nu nimereşti în acelaşi timp cu o nuntă).
» Dacă ai ajuns în ziua în care are loc un concert de orgă şi ai timp să stai, poţi spune că eşti un norocos.
» Străduțele medievale «

Apoi îmi imaginez braşovenii în ziua de 30 martie a anului 1873 când toţi priveau, cu ochi mari şi poate aplaudând entuziasmaţi, primul tren care sosea în Braşov.
Sunt o mulţime de stradele pline de poezie pe care te poţi pierde, dacă te lași bucuriei de a explora.
» Strada Sforii «

» Stradă Sforii a fost menţionată documentar prima dată în secolul al XVII-lea şi a fost concepută, de fapt, ca un coridor pentru a fi folosit de pompieri.
Cu siguranţă, este cea mai îngustă stradă din Braşov, cu o lăţime maximă de 135 centimetri și o lungime de 80 metri. Și una dintre cele mai fermecătoare.
» Sub Tâmpa «

Pe alee poţi vedea (şi vizita) şi câteva turnuri şi bastioane ce făceau parte din vechea fortificaţie a Braşovului.
» Pe Tâmpa «

Pentru mine, cel mai fain este să o iau pe jos, străbătând pădurea, până ajung aproape la 950 metri altitudine. Sunt două trasee amenajate: treptele Gabony şi Drumul serpentinelor. Dacă nimereşti vremea frumoasă, imaginea de sus a Braşovului este o poveste. Dacă nu e atmosfera clară, tot te poți bucura de plimbare și priveliştea de sus a Brașovului.
Într-o zi de septembrie am urcat pe Tâmpa, și abia acolo, deasupra văilor și pădurilor, mi-am dat seama că a mai rămas printre noi doar un rest de vară…
7 locuri din Braşov ce ispitesc la pierdut vremea
» ESENȚIAL «

• O plimbare pe strada Republicii până în Piața Sfatului.
• În Piața Sfatului, trândăvesc și doar trâmbițașii turnului îmi amintesc de timp.
• Hoinăreli pe străduțe medievale. Nu e de evitat cea mai îngustă stradă din Brașov.
• O drumeție pe Tâmpa. Ăsta e unul din farmecele orașului: la doi pași e muntele.
» miniGhid «
• Cu mașina: Din București, pe Valea Prahovei, pe DN1, varianta mai scurtă și cea mai aglomerată, sau alternativa DN1A, prin Vălenii de Munte – Cheia. Din nord, pe DN1-E68.
• Cu mijloc de transport în comun: Zilnic, din București circulă mai multe autobuze și trenuri la Brașov. Din alte orașe, sunt trenuri și, din unele, autobuze (de verificat pe autogari.ro).
• Distanțe: din București – 170 kilometri (varianta pe Valea Prahovei); din Sibiu – 144 kilometri.
⦿ Trivia:
• Ca orice oraș mare din România, nici Brașov nu a scăpat în perioada comunistă de noile construcții în stil sovietic. Din fericire, zona veche a rămas, însă dincolo de orășelul medieval se întind cartiere cu blocurile comuniste.
• Pentru mulți turiști, Brașov este un punct de pornire spre Bran (castel) și Râșnov (cetate).
• Iarna, la 15 kilometri de centrul orașului se poate urca în stațiunea Poiana Brașov, pentru ski și alte sporturi/activități de sezon.
⤳ Idei:
⧈ La 16 kilometri de Brașov, se află biserica fortificată din Prejmer, monument istoric în Patrimoniul Mondial UNESCO.
⧈ Pentru evadare în natură, la 32 de kilometri este o pitorească așezare montană, Poiana Mărului ; la aproxomativ aceeași distanță, se află mult mai populara zonă turistică Bran-Moieciu.
CITEȘTE:
» În cetatea care nu a fost niciodată cucerită
» Poiana Mărului, momente în imagini
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost în Braşov? Locuieşti aici?
◌ Care sunt locurile tale preferate din oraş, ce au special pentru tine?
Join the discussion
Cand locuiam in Bucuresti am vrut de mai multe ori sa ma transfer cu serviciul la Brasov…pentru ca detestam capitala si iubeam orasul de sub Tampa. N-am reusit! Acum nu mai este cazul….
Dar, de fiecare data cand am ocazia merg la Brasov. Locurile mentionate de tine imi plac si mie, stradutele acelea inguste sunt incantatoare, centrul vechi, bisericile, monumentele…
Am mai vizitat odata prima scoala romaneasca, din curtea bisericii Sfantul Nicolae…un loc extraordinar.
Ah ce dor mi s-a facut!!! Iubesc Brasovul!!
Ştii că şi eu umblând pe acolo mă gândeam la asta, ce mult mi-ar plăcea să locuiesc o vreme şi în Braşov, cum mi-ar face plăcere să stau un timp în multe alte locuri… 🙂 Chiar e un oraş cu stil, plăcut pentru plimbări pe jos… sigur, mă refer la zona din centrul vechi. Hai la Braşov atunci, să-ţi ostoieşti dorul 🙂
Si eu ador Brasovul cu toate cele enumerate de tine mai ales ca iubitul meu la inceputurile relatie noastre a locuit pentru scurt timp acolo. Imi aminteste de inceputurile noastre, de locurile in care ne plimbam prin el. De mult ori cand mergem la Ploiesti (la parintii iubitului meu) oprim in Brasov, iar atunci cand ocolim pe Rasnov – Predeal imi pare asa de rau!
As vrea eu sa locuiesc in Brasov, dar poate ma retrag la batranete;) Ce-mi place la Brasov cel mai mult este locul unde e asezat. Are atatia munti aproape! Bucegii, Piatra Mare, Piatra Craiului, Ciucasul si chiar Fagarasul.
Iar la locurile de hoinarit, adaug cetatea si zona “Dupa Ziduri”. Un mare like pentru Brasov!
Cum puteţi să ocoliţi Braşovul? 😀 Ce drăguţ, uite că tu ai un motiv în plus să iubeşti Braşovul 🙂
De acord cu tine, Anda, chiar că merită un mare like! 🙂 Şi ai dreptate cu munţii… este aşa de fain să locuieşti într-o zonă unde ai munţi la doi paşi.
Pfuaa, ce mai supa de ceapa am mancat la Bistro de L’Arte, n-am uitat-o nici acum :-))) Nu-mi vine sa cred ca nu ai scris de Bella Musica… 😛
Pe langa locurile mentionate de tine, care-mi sunt si mie foarte dragi (la concert de orga n-am ajuns, dar am vizitat interiorul bisericii) cred ca mi-ar placea sa pierd timpul si in Libraria Okian.
Am fost de o mie de ori in Brasov si pur si simplu n-am vazut-o, desi se pare ca am trecut de multe ori pe langa ea. Insa atata lume mi-a spus ca e un loc magic ca un sambure de adevar, macar, tot trebuie sa existe.
Şi chiar am văzut clădirea, dar uite că n-am fost. Data viitoare nu o mai ratez, cu siguranţă, dacă spune lumea că trebuie văzută. Deşi mă cam feresc de librării când călătoresc, am eu motivul meu… 😀
Hmmm…oare si tu te pierzi in ele si nu mai iesi prea curand? Iar cand te induri sa iesi nu mai ai mainile libere? 🙂 Eu asa patesc mereu.
Uite ce ne potrivim 🙂
Ce mandra sunt de orasul meu cand citesc toate lucrurile frumoase spuse de voi! Data viitoare cand mai treceti mi-ar placea sa cunosc persoane indragostite de Brasov :).
Păi cum să nu spun lucruri frumoase despre un oraş aşa de fermecător?! Ai de ce să fii mândră! 🙂
Dimineata cand ma trezesc aud pasarelele de Sub Tampa cum imi canta.
Cobor din casa si sunt acolo.
O cafea un Croissant un zambet pe buze si sa ne vedem sanatosi!
Frumos! Întotdeauna şi peste tot sunt oameni norocoşi! 🙂