Pe la începutul anilor 90 am mers la Alba Iulia cu nişte prieteni francezi. Am vrut să le arăt Cetatea. Am urcat printre porțile cetății și am intrat în cele două catedrale – ortodoxă și romano-catolică.
La un moment dat, mi-au spus: E foarte frumos, dar unde e cetatea? Nu mă așteptasem la o asemenea întrebare, m-am gândit un moment că a fost o glumă dar nu a fost. A trecut mult timp de atunci însă mi-au rămas în minte privirile lor oarecum dezamăgite.
Obișnuită cu orașul, nu mi-am dat seama niciodată până atunci de acest lucru. Într-adevăr, dacă nu ştiai, intrai în cetatea din Alba Iulia şi habar n-aveai că eşti de fapt în cetate. De obicei, te aștepți să urci o culme de deal și să vezi acolo niște ruine. Aici urcai dealul cetății fără să bagi prea mult în seamă zidurile vechi.
7 motive de a vizita Cetatea din Alba Iulia
De la povestea mea cu francezii, cetatea din Alba Iulia s-a schimbat mult. Aşa că, află șapte motive de a merge la Alba Iulia, ia-ţi apoi pantofi comozi, îmbracă-te sport şi descoperă acest oraș din Transilvania.
1/ Să te plimbi printr-o cetate de tip Vauban
Trasee
» Șase trasee turistice sunt amenajate prin Cetate, fiecare include atât sistemele de apărare ale cetăţii, cât şi diverse obiective turistice aflate în interiorul fortificației.
Cu siguranţă, acum oricine poate să-şi dea seama că se află într-o cetate.
SUS: Schimbarea Gărzii Cetății
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
2/ Să privești spectacolul de schimbare a Gărzii Cetății
Atunci când vremea este bună, se pot admira şi gărzile călare. Copiii, și nu numai ei, vor fi încântaţi!
Salve de tun
» În zilele obişnuite, spectacolul de schimbare a Gărzii durează în jur de zece minute.
» Sâmbăta sau când sunt anumite evenimente, spectacolul durează mai mult, este mai fastuos și se termină cu executarea a trei salve de tun.
3/ Să urci prin porțile cetății
Poarta a III-a
» Este cea mai impozantă.
» Frumuseţea şi bogăţia basoreliefurilor în stil baroc te vor încânta, aşa că opreşte-te puţin să le priveşti mai pe îndelete.
» În partea de sus a Porţii a III-a, se află celula unde se presupune că a fost închis Horea, între 1784–1785.
» Se poate urca și vizita și privi orașul de sus.
La Poarta a IV-a a Cetăţii şi în incinta Muzeului Unirii găseşti câte un magazin de un poți cumpăra diferite obiecte ca amintire de la Alba Iulia. Poţi cumpăra de aici un ghid al Cetăţii şi tot de aici, dacă vrei, poţi să soliciţi un ghid pentru a te însoţi prin Cetate.
SUS: Statui și Muzeul Unirii
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
4/ Să vezi cele mai frumoase obiective turistice
Muzeul Unirii (clădirea Babilon) şi Sala Unirii se află faţă în faţă, pe partea dreaptă cum urci, înainte de Poarta a IV-a. La vreo 350 de metri de Muzeul Unirii, pe o străduţă lăturalnică, este Biblioteca Batthyaneum..
Traseul Porţilor se poate parcuge în aproximativ o oră şi jumătate, inclusiv cu opririle pentru pozat şi privit clădirile.
Te poate inspira
» Aici am înţeles (din nou) că splendoarea stă în simplitate
SUS: În Cetatea din Alba Iulia
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
5/ Să descoperi fortificațiile cetății
Fortificații
» Fiecare fortificaţie a fost construită în perioade de timp diferite şi s-a dezvoltat incluzând şi vechea fortificaţie. Astfel, Cetatea Alba Carolina, ultima construită, include în zidurile ei vestigii ale celorlalte două fortificaţii.
Pe acest traseu este amplasată şi platforma de artilerie, unde se află trei tunuri de epocă funcţionale. De obicei, aici are loc sâmbăta ceremonialul de tragere a trei salve (poate fi organizat și la Poarta a III-a), tehnica folosită fiind cea de la începutul secolului al XVIII-lea.
6/ Să iei lecții de călărie
Din ceea ce ştiu, toţi cei care vor să urce pe cai trebuie să aibă ţinuta adecvată (nu se poate în blugi şi adidaşi), iar la centru se oferă echipamentul necesar. Dacă iubeşti caii, poţi chiar să te înrolezi voluntar şi să înveţi cum se îngrijesc.
SUS: Instantanee | Cetatea din Alba Iulia
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
7/ Să te pozezi cu un străjer. Sau să legi o prietenie.
Suvenire
» De la magazinul de suvenire de la Poarta a IV-a poţi cumpăra tot felul de obiecte, de la monede şi insigne, la săbii şi pistoale, dar şi pliante, ghiduri şi DVD-uri cu schimbarea Gărzii şi prezentarea Cetăţii.
» Și în Muzeul Unirii este un magazin. Aici se găsesc în plus obiecte de ceramică sau icoane pictate pe sticlă.
» Vara, pe strada pietonală ce leagă porțile cetății, sunt numeroase terase și căsuțe (de fapt, căruțe) de unde poți cumpăra de la cafea la suvenire de toate felurile (multe nu au legătura cu orașul și cetatea).
Orice ai alege, e bine să faci totul fără grabă, să înţelegi ceea ce vezi, să nu te simţi, la un moment dat, copleşit de prea mult. La Alba Iulia sunt multe de văzut, de experimentat. Aşa că ia-o încet şi, dacă nu ai timp prea mult, în loc să treci în viteză pe aici, mai bine planifică-ţi o altă călătorie. Cetatea va fi la locul ei și data viitoare.
7 motive de a vizita Cetatea din Alba Iulia
» ESENȚIAL «

• Schimbarea Gărzii Cetății, în fiecare zi, în perioada sezonului cald
• Plimbare pe trasee din Cetate
• În interiorul Cetății se află Muzeul Unirii și Sala Unirii, Biserica romano-catolică, Biserica ortodoxă, o serie de palate și clădiri istorice
• Fiecare fortificaţie a fost construită în perioade de timp diferite şi s-a dezvoltat incluzând şi vechea fortificație/vechile fortificații
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion
Am fost de doua ori. O data cand nu era renovata, a doua oara cand era SUPERBA (http://hai-la-bord.blogspot.com/2010/08/cetatea-alba-iuliascaldata-de-razele.html). M-am pozat cu un strajer si m-am si duelat cu armele sale. Este unul din obiectivele care trebuie neaparat vizitate in Romania, parerea mea.
Total de acord, Anda, trebuie văzută!
In afara de cetate ce recomanzi sa mai vizitez? Imi programez o vizita si as vrea niste recomandari :). Stii vre-un site ok cu obiectivele turistice?
În interiorul cetăţii se află toate obiectivele turistice importante din Alba Iulia: cele două catedrale, romano-catolică şi ortodoxă, Muzeul Unirii şi Sala Unirii, poţi să mergi şi la Biblioteca Batthyaneum, am scris şi eu despre, aici se află un celebru manuscris vechi de peste 1200 de ani, dar va trebui să faci o programare; dacă te interesează, găseşti la articol datele, nu este complicat.
Mai poţi vedea Celula lui Horea, Palatul Principilor, în spatele statuii lui Mihai Viteazul, Biserica de lemn ctitorită de voievodul Mihai Viteazul, restaurată ulterior. În Cetate este şi Centrul de Echitaţie, când am fost în iulie era 10 lei intrarea şi asigura acces la mai multe obiective şi puncte de belvedere.
Nu ştiu dacă o să ai timp să faci toate traseele posibile prin cetate, sunt lungi, dar merită să urci de la prima poartă a Cetăţii până la poarta 7, dar nu neapărat în linie dreaptă, te poţi abate în funcţie de ce îţi atrage privirea… 🙂
Merită să vezi şi schimbarea gărzii, 10 minute durează, iar dacă nimereşti sâmbăta acolo este un spectacol mai lung. La poarta 4, găseşti pliante cu tot ce este de văzut. Dacă mergi cu maşina şi vii dinspre Sibiu, te poţi opri înainte de Alba Iulia şi la Sebeş, e un orăşel frumos, şi la Lancrăm, aici să vezi casa memorială Lucian Blaga, dacă îţi face plăcere.
Din Alba Iulia porneşti cumva spre Apuseni?
Sper că te-am ajutat cât de cât, dacă mai ai nevoie de alte informaţii, spune-mi te rog, te ajut cu mare drag. 🙂
Da da, m-ai ajutat. Planuiesc o iesire doar pana la Alba Iulia si atat :), fara munte de data aceasta. Vroiam joi – duminica acum daca e vremea nasoala la munte dar se pare ca ma voi indrepta totusi spre Retezat. Las Alba Iulia pe curand, cat de curand sper.