Nu știu cum face, dar mereu se pare că-i reușește să fie cu un pas înaintea altora. Vorbesc de Sibiu, orașul.
Să ne amintim de 2007, anul când ne-am trezit integrați și în Uniunea Europeană și când Sibiu a fost primul oraș din România ales capitală culturală europeană, într-un timp în care mulți, poate cei mai mulți dacă recunoaștem cinstit, am aflat atunci de povestea asta a capitalelor culturale.
Abia după 14 ani, adică în 2021, un alt oraș din România va avea din nou acest titlu.
La început de an 2018, chiar din prima lună, în toate mijloacele de transport în comun din Sibiu au fost instalate pos-uri și de atunci într-un mod extrem de simplu și rapid se poate achiziționa biletul de călătorie doar cu cardul contactless. Dacă acesta e valid și totul e în ordine, se emite biletul de călătorie. Fără stresul „de unde naiba iau bilet”. A fost primul oraș din țară ce a oferit această facilitate.
Tot în Sibiu, pentru prima dată am scanat eu produsele cumpărate dintr-un magazin – de fapt, m-am distrat de una singură sub privirea vigilentă a unor angajați, pentru că, nu-i așa, e greu să ai încredere în români, oriunde ar fi și oricum ar părea ei că ar fi?! Chiar dacă nu am avut rapiditatea celor de la case am scăpat de înghesuiala de la cozi și mai ales de acei cumpărători care nu au învățat și cred că nici nu vor avea vreodată eleganța să învețe că între două persoane trebuie păstrată o anumită distanță pentru a se respecta întotdeauna limita nescrisă a discreției, a zonei de confort.

Tot anul acesta și, evident, tot acest oraș din Transilvania surprinde din nou și vine cu un proiect inedit găzduit de Aeroportul Internațional Sibiu (AIS). Pentru prima dată în spațiul unui aeroport din România, aici a fost amenajată o bibliotecă.
Proiectul a primit numele Reader on Board | Cititor la Bord și are sloganul „Citește și descoperă Lumea!”. A fost propus și dezvoltat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, iar Aeroportul Internațional Sibiu a acceptat provocarea și i-a devenit gazdă.
Întotdeauna m-au încântat astfel de proiecte de biblioteci în spații neconvenționale. Pentru că în ultimii ani stilul nostru de viață s-a schimbat semnificativ și fără îndoială că se va schimba constant și de acum înainte. Călătorim intens, muncim cu disperare, suntem deseori între două avioane, două hoteluri, două drumuri, alergăm fără răgaz, comunicăm permanent prin telefon ori social media, scanăm rapid știri, mâncăm pe apucate.
În noi, în viața noastră, totul pare că a devenit o continuă mișcare și ne simțim deseori vinovați de o pauză nevinovată – fără să mai vrem să îngăduim că avem nevoie de pauze, de a ne alimenta viața și cu povești.
De la toate acestea lucruri reale a pornit inițiativa proiectului Reader on Board | Cititor la Bord – de a aduce biblioteca mai aproape de omul modern, cel care nu mai are de acum timp să ajungă el la biblioteca tradițională.
» În 2013, Skyscanner a realizat un studiu în care a intervievat 10.000 de călători cu avionul în legătură cu ce servicii ar vrea să găsească în aeroporturi. 32 la sută dintre aceștia au declarat că ar dori să fie biblioteci, ceea ce a făcut ca acest serviciu să intre în top trei – pe primul loc în lista cu preferințe s-au aflat sălile de cinema, iar pe locul doi – capsulele de dormit.
» În ultimii ani, în mai multe aeroporturi din lume au fost amenajate biblioteci.
» La aeroportul din Taipei, Taiwan, sunt mii de cărți dar și reviste.
» În Tallin, Estonia, pasagerii au și ei acces free la biblioteca formată din cărți donate.
» În aeroportul din Helsinki, Finlanda, dacă ai în bagaj o carte citită, o poți lăsa la bibliotecă și să iei alta, în schimb.
După o lună de la lansarea bibliotecii din incinta aeroportului, am fost curioasă să aflu dacă au „prins aripi” cărțile. Am povestit despre asta cu Anca Vasilescu, coordonator al Departamentului Metodic. Comunicare. Programe. din cadrul Bibliotecii ASTRA și manager al proiectului Reader on Board | Cititor la Bord.
S-a pornit cu 1500 de cărți, multe în limba engleză, dar și în română, franceză sau spaniolă. Multe cărți în limba engleză au fost oferite de EduCab România, platformă ce susține cu fond de carte dezvoltarea de biblioteci rurale.
Spațiul destinat bibliotecii este amenajat în zona Plecări de la Aeroportul Internațional Sibiu. După controlul de securitate, orice călător are acces gratuit la cărțile din bibliotecă. Nu există persoană care să înregistreze împrumuturile și să ia datele personale de la cititori, cum se întâmplă în bibliotecile tradiționale – nu acesta e scopul. În timpul de așteptare pentru zborul planificat, pasagerii își pot petrece timpul și în bibliotecă. Cărțile se iau de pe raft, se răsfoiesc și cine dorește poate lua cartea preferată (sau cărțile) în bagaj.
Cărțile sunt în special beletristică, selectate pentru adulți, adolescenți și copii, titluri și autori de top, ediții nu mai vechi de anul 2010. La începutul lunii septembrie, au rămas în rafturile bibliotecii 500 de cărți, dar au fost deja suplimentate cu altele, peste 400 de cărți, și s-au adăugat și reviste. Formatul cărților este cel original, publicat de edituri, iar într-un viitor mai apropiat se are în vedere includerea de cărți în format digital (eBooks). Până atunci, se promovează lectura în format clasic.
Returnarea cărților este recomandată, dar nu obligatorie. Fiecare carte are însemnul campaniei Reader on Board | Cititor la Bord iar cea care nu va mai putea fi adusă înapoi la biblioteca din Aeroportul Internațional Sibiu va fi considerată „ambasador al Bibliotecii publice sibiene” – se speră că va ajunge undeva în lume, acolo unde altcineva va avea nevoie de ea.
Colecția de carte de la biblioteca din incinta Aeroportului Internațional Sibiu poate fi îmbunătățită cu donații pe care oricine le poate face. Sunt trei condiții: cărțile să nu fie publicate înainte de anul 2010, să fie cărți/autori de calitate, să fie noi sau să arate ca noi.
Pentru donații de carte, poți lua legătura cu cei de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sau cu cei de la AIS, care administrează pagina de facebook dedicată serviciului Reader on Board | Cititor la Bord.
O nouă experiență pentru pasagerii de la Aeroportul Internațional Sibiu – Reader on Board! | Cititor la Bord!
» ESENȚIAL «

• Acces: Gratuit. Returnarea cărților e doar recomandată, nu și obligatorie.
• Cărți: Sunt cărți/autori de top, în special beletristică, titluri în limba română, dar și în engleză, franceză, spaniolă. Mai nou, sunt și reviste.
• Donații: Oricine poate dona cărți acestei biblioteci dacă respectă trei condiții (vezi în articol).
» Tu ce spui? «
◌ Cum ți se pare proiectul Reader on Board | Cititor la Bord? Îți place inițiativa?
◌ Ai vrea să găsești o astfel de bibliotecă și în alte aeroporturi din România?
◌ Ți-ai petrece timpul de așteptare aici?
Join the discussion