În localitatea Săcel din Maramureş există un atelier de olărit unde am văzut cum se modelează manual vase din lut roşu. Este singurul loc din ţară unde se mai foloseşte una dintre cele mai vechi tehnici tradiţionale de olărit, prin care vasele nesmălţuite sunt lustruite cu piatra, cum am aflat aici.
Cuptorul din acest atelier datează din secolul al XVIII-lea (aşa au hotărât specialiştii în arheologie), deşi gazda te poate convinge că este din vremea dacilor. De fapt, nu doar gazda: privindu-l, începi să crezi că n-ar fi imposibil. Dacă mai faci şi un exerciţiu de imaginaţie care nu costă nimic (la urma urmei, dacii au fost renumiţi pentru măiestria lor în olărit), pleci convins şi emoţionat că ai văzut un cuptor pentru ceramică folosit chiar de vreun dac olar de pe aici.
Din vechime
Cuptorul are peste 300 de ani şi am aflat că este ultimul de acest tip din Maramureşul istoric.În satele maramureşene, femeile continuă să folosească aceste vase atât pentru gătit, cât şi pentru păstrat alimente. Se ştie că mâncărurile gătite în vase din lut au un gust grozav. Dacă ai curiozitatea să cumperi câteva şi să le foloseşti, vei vedea că în aceste vase aroma alimentelor se păstrează excelent şi mult timp.
Atelierul se află pe o străduţă în Săcel, fiind destul de greu de găsit. Când am fost eu, nu era indicator din şosea (nu ştiu dacă, între timp, s-a pus unul), prin urmare singura modalitate de a afla cum ajung acolo a fost să opresc de câteva ori şi să întreb. Pare amuzant, dar nu e greu să o iei pe tot felul de uliţe care se pot termina brusc unde nu ţi-ai dori.
Oricum, nu renunţa. Căutarea şi răbdarea mi-au fost pe deplin răsplătite, am cumpărat şi primit frumoase şi practice vase de lut roşu.
» miniGhid «
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion