Am fost în Cluj-Napoca de zeci şi zeci de ori. De fiecare dată, am ocolit cu statornicie acest senzaţional monument gotic din Piaţa Unirii.
Până într-o zi, când am spus, gata, e timpul să intru şi eu această biserică pe care multă lume, ademenită de grandoarea ei, o numeşte catedrală. Toate clădirile vechi şi maiestuoase din Piaţa Unirii, şi nu sunt puţine deloc, se învârt în jurul bisericii sfântul Mihail. Iar aceasta stăpâneşte cu demnitate regală centrul oraşului şi îşi arată măreţia cu stil, la cei 70 de metri lungime şi 80 de metri înălţime.
» Ridicarea ei a început în anul 1316. În acea perioadă, prin oraş se găseau toţi meseriaşii, de la cojocari, curelari, cizmari, croitori la zidari, tâmplari, aurari. Clujul a înflorit permanent şi astfel a primit titlul de oraș al Transilvaniei.
Biserica sfântul Mihail a fost realizată în două etape, fiind finalizată spre sfârșitul secolului al XV-lea. A fost biserică luterană, calvinistă, unitariană și, în cele din urmă, a devenit romano-catolică. Aici a fost botezat Matia Corvin (1443 – 1490), fiul lui Iancu de Hunedoara, iar Gabriel Bethlen, Sigismund Báthory, Gabriel Báthory au fost investiți ca principi ai Transilvaniei.
Ce să vezi, să admiri, să fotografiezi – Câteva idei
# Una dintre cele mai somptuoase lucrări din biserică este amvonul, realizat de doi sculptori transilvăneni, la jumătatea secolului al XVIII-lea. Se spune că este cel mai frumos ornament baroc aflat într-o biserică din Transilvania.
# Cadrul ușii sacristiei este o splendidă sculptură în piatră, datată din 1528, bogat decorată cu motive inspirate din Renașterea italiană. A fost lucrată de un meșter german.

# Deasupra porţii principale de intrare se află blazonul lui Sigismund de Luxemburg.# În dreapta intrării principale, este capela Schleunig, unde se află picturi murale şi o pieta sculptată în piatră, realizată în 1957.
# Altarul neogotic, opera meşterului tâmplar Lajos Back, a fost premiată la Expoziţia Mondială din 1873 de la Viena.
# Turnul neogotic, cu ceas.Multe fresce din secolul al XIV-lea și al XV-lea, la fel și statuetele și ornamentele vechi, au fost distruse în timp. Totuşi, biserica este plină cu lucrări de artă superbe care merită să fie admirate.


» miniGhid «
⤳ Idee:
⧈ Urcă în turnul bisericii pentru a-i fura oraşului o panoramă grandioasă. În turn, se poate merge în fiecare zi, între orele 10:00 – 17:00. Când am fost eu ultima dată, turnul era închis deoarece scările erau deteriorate. Mă bucur că s-a rezolvat problema şi abia aştept să ajung în vara asta prin Cluj, ca să-l privesc de sus!
CITEȘTE: Suită dintr-un turn neogotic
Splendoarea gotică din Cluj-Napoca
» ESENȚIAL «

• Vitraliile impozante, realizate în ateliere din Budapesta.
• Amvonul cu ornament baroc – considerat cel mai frumos din bisericile Transilvaniei – de la jumătatea secolului al XVIII-lea.
• Ușa sacristiei lucrată în piatră datează din 1528.
• Grandiosul turn neogotic.
» Tu ce spui? «
◌ Ai vizitat această biserică?
◌ Ce impresii ți-a lăsat?
◌ Ai urcat în turn ca să admiri oraşul de la înălţime?
Join the discussion
Am fost vara trecută la Cluj, am admirat biserica, dar nici prin gând nu mi-a trecut că se poate urca în turn, deşi sunt mare fană a panoramelor… Poate cu o viitoare ocazie 🙂
Azi am sunat şi am întrebat şi mi-au spus că de acum se poate urca în fiecare zi. Da, aşa zic şi eu, data viitoare nu trebuie ratat! 🙂
Nu ma asteptam sa fie atat de frumoasa cladirea, imi plac enorm de mult cladirile gotice si pot sa inteleg de ce religia a avut un impact atat de mare in evul mediu.
Aşa este, Kadia, bisericile erau mândria fiecărei comunităţi, şi dacă oraşul era mare, prosper, sigur că şi biserica era pe măsură! Este impresionantă şi în interior, iar vitraliile sunt superbe. Dacă ajungi prin Cluj, merită să intri aici, mai ales că se poate acum urca şi în turn.
Eu n-am fost niciodata la Cluj, dar am zis ca o sa ajung cu prima vizita in tara.
E interesanta bierica, in general imi plac constructiile gotoice. Sunt de-a dreptul impunatoare!
Niciodată la Cluj, trebuie să “repari” cât mai repede asta! 🙂
3 ani de zile cat am fost student acolo, am trecut zi de zi pe langa ea. Nu m-a impresionat, insa atunci cand am intrat am ramas cu gura cascata. Are si Clujul atuurile sale 🙂
Haha, deci nu numai eu am ocolit-o multă vreme. Şi când am intrat, la fel…! 🙂
Felicitări pentru articol, e foarte bine scris!
Foarte frumos articol! Felicitari!
Andra, pt. panorame iti recomand sa urci pe “Cetatuie” sau in turnul de apa din Gradina botanica.
Oricum dincolo de catedrale si muzee personalitatea orasului o simti cutreierand stradutele din zonele vechilor ziduri ale cetatii, Turnul Croitorilor, strada mihail Kogalniceanu sau Matei Corvin.
Bun venit, Rada, şi mulţumesc! Ai dreptate, şi eu am spus, scris, asta mereu, un oraş nu înseamnă doar muzee… Mulţumesc mult pentru completări!
Mulţumesc, Laetitia, mă bucur că ţi-a făcut plăcere să-l citeşti!
Am stat in Cluj aproape o luna, prin anii ’70, cand am fost acolo la o instruire porivind bibliotecile universitare. M-am intors incantata de oras si de atmosfera campusului studentesc, unde mereu se intampla ceva interesant. Am fost si in catedrala dar pe vremea aceea nu aveam – evident – digitalul. Faceam diapozitive color si alea cu zgarcenie, fiindca erau scumpe si filmul si prelucrarea. Nu am poze de interior.
Acum vreo 2 ani am fost doar in trecere prin Cluj, cu un popas de o ora, asa ca nu am ajuns pe acolo.
Mi-a placut mult postarea asta, Mira!
Eu sper să merg anul acesta din nou şi chiar vreau să urc în turnul bisericii. Mă bucur că ţi-a plăcut articolul, Adriana!