În vara anului 2004 am fost prima dată în Bucovina. De atunci, sincer, nu am putut sta prea mult departe de ea, mereu m-am întors.
Da, recunosc, sunt dependentă. De Bucovina. Am străbătut aşezările ei, am dormit sub cerul ei, am povestit cu oamenii ei, am gustat specialităţile ei.
Bucovina
înseamnă
experienţe.
Aventuri.
Tentaţii.
Când mă pierd printre obcinele ei fabuloase, lucrurile din jur, şi viaţa în general, par mult mai simple. De altfel, cam aşa e. Poate fi surprinzător să întâlneşti aici oameni care sunt mulţumiţi cu ceea ce au, fără să râvnească mereu la mai mult. Când apuci să descoperi frumuseţea şi dulceaţa acestui ţinut senzaţional, înţelegi de ce n-au nevoie de altceva.
Aici n-are rost să vii în grabă. Bucovina se gustă pe îndelete. Ca orice delicatesă. Fără să ai vreodată sentimentul că risipeşti timp. Poţi vizita o mulţime de locuri atractive şi încerca diverse activităţi, de la cele tradiţionale până la cele care cresc nivelul adrenalinei.
Sunt cuceritori bucovinenii când încep să-ţi povestească despre locurile lor, ce poţi face la ei, ce să vizitezi. Şi o fac atât de bine încât nu poţi rezista să nu încerci tot ce-ţi spun ei că ar trebui încercat. Cel puţin, îţi va trece asta prin cap. Am fost de multe ori în Bucovina, şi totuşi are încă multe locuri pe care nu le-am cunoscut încă. Multe experienţe pe care nu le-am încercat. Multe aventuri ce mă așteaptă acolo. Cu fiecare călătorie, iau un crâmpei de Bucovina.
Da, îmi păstrez cumpătul. Nu vreau mult şi nici totul dintr-o dată, fiindcă mereu ştiu că trebuie să fie şi data viitoare.
Idei: ce poţi vedea şi experimenta în Bucovina
» Liniște «

Încearcă. Tot ce ai nevoie este dispoziţia de a renunţa la zgomote, de a fi pregătit să experimentezi liniştea ce-ţi va părea într-un fel rămasă acolo de când lumea.
» Mănăstiri «

Dacă mergi în Bucovina, la întoarcere toată lumea te va întreba ce mănăstiri ai văzut. Crede-mă, aşa este. Cei mai mulţi doar asta ştiu despre Bucovina. Şi nu ar trebui să-i dezamăgeşti, nu? Fără îndoială, Bucovina înseamnă şi mănăstiri pe care e greu să le ocoleşti. Sigur, nu pentru a nu-i dezamăgi pe alţii. O să vezi că, indiferent de câte ori călătoreşti prin Bucovina, tot nu poţi trece fără să opreşti, măcar zece minute, la Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Humor, Putna…
CITEȘTE: 5 mănăstiri din Bucovina: de ce să le vizitezi şi ce să vezi
Nu am văzut toate bisericile şi mănăstirile Bucovinei, şi nici nu cred că aş încerca vreodată asta, dar noaptea de vară la Mănăstirea Dragomirna a rămas aproape de sufletul meu.
» Festivaluri «

CITEȘTE: Plutașul
În timpul festivalurilor, ai ocazia să vezi bucovineni în costume populare, poţi să te bucuri de tot felul de bucate tradiţionale pe bază de păstrăv, poţi chiar participa la concursul gastronomic, dacă te ţine talentul de a găti ca un chef (măcar să încerci).
» Ceramica neagră «

⤳ Idee:
⧈ Dacă opreşti la Marginea pentru obiectele de ceramică, treci şi pe la casa tradiţională. Este încântătoare căsuţa. Și gazda a fost la fel. Dacă nu ai fost niciodată aici, mergi în vizită. Este lângă, adică fix la doi paşi, de atelierul olarului.
De fiecare dată când ajung la Marginea, intru câteva momente și în această casă ţărănească. Nu voi afla niciodată, nici n-are importanţă, ce mă aduce aici: mirosul acela delicat de busuioc şi levănţică ce mă întâmpină de îndată ce intru (sau îmi pare mie?), frumuseţea iilor sau faptul că sunt încântată să fiu într-un loc intim, cuceritor, autentic.
Când intru în această casă, mereu îmi imaginez poveştile care se ţes în jurul războiului de ţesut. Strădania de zile în şir pentru fiecare lucru de acolo. Cum toate acele ii, bundiţe, cămăşi, trăistuţe au prins viaţă în timpul şezătorilor, cine ştie din ce vremuri.
» Libertate «

Doar că, uneori, ceva mă face să mă trezesc, să privesc în jur şi nu pot rezista să nu urc acolo, hăt departe, în locul acela unde dealul întâlneşte pădurea şi cerul. Atunci opresc, las totul în urmă, urc, mă aşez pe o căpiţă proaspăt aranjată și n-aş mai pleca din Bucovina mea. Până la următoarea reîntâlnire, visez la cum ar fi să petrec măcar o dată un Crăciun în Bucovina. Să merg într-un sat din acesta de poveste, peste care a căzut neaua şi să petrec ajunul unui Crăciun într-o căsuţă la ţară.
Să mă aşez comod lângă o sobă veche, în care lemnele scânteiază vesel, şi să ascult colindători. În vreme ce arome de cozonaci dolofani, prăjituri colorate şi vin fiert se împletesc îmbietor prin aer. Iar în zilele de vară, să ajung la Moldova-Suliţa, la herghelia de la Lucina.
Să am timp să străbat așa cum aș vrea, la pas, cât mai mult din acest ţinut cu sute de tentaţii, aventuri, experiențe.
Bucovina, mereu ademenitoare
» ESENȚIAL «

• Mănăstiri: Sucevița, Humor, Voroneț, Arbore, Dragomirna, Moldovița, Putna.
• Festivaluri: Păstrăvului – Ciocănești; Serbările Zăpezii – Vatra Dornei.
• Experiențe: Să te plimbi cu pluta; Să dormi sub milioane de stele; Să mergi la Marginea; Să înveți să încondeiezi ouă; Să te plimbi cu mocănița.
• Specialități: Păstrăv; Ciorba de burtă; Tocana de hribi; Dulcețurile (cireșe amare și nuci verzi); Fragata (lichior); Pampuștele (dulciuri).
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost în Bucovina? Cum a fost experiența ta?
◌ Ești din Bucovina?
◌ Ce alte aventuri de încercat și locuri de văzut ai recomanda?
Comments are closed
Imi povestea de curand o cunostinta de aici, despre un sejur petrecut in Bucovina. Ramasese impresionata de locuri, de oameni, de traditii, dar mai ales de bucataria traditionala. M-am bucurat! Ma bucur de fiecare data cand aud strainii impresionati de Romania si vad dincolo de lucrurile urate ce se scriu prin ziare.
Un Craciun in Bucovina mi-ar place si mie, intr-o casa taraneasca, sa “gust” putin din traditiile zonei.
Şi eu mă bucur mult, Larisa, când aud asemenea impresii de la străini. Nu ştiu dacă sunt străini care ajung prin Bucovina, dar şi în alte zone frumoase din ţară, şi să nu fie impresionaţi de gazde, tradiţii, mâncăruri…. da, un Crăciun acolo cred că ar fi o experienţă minunată 🙂
Dacă ar fi să îmi aleg un ghid care să mă ajute să redescopăr România, te-aş alege pe tine, Mira. Articolele şi imaginile pe care le propui sunt o adevărată declaraţie de dragoste pentru ţara noastră. Felicitări!
Mulţumesc frumos, Laetitia! România chiar are o mulţime de locuri extraordinare, mă bucur dacă reuşesc să ajung în unele şi să le povestesc mai departe.