Sincer, habar nu am, de fapt, dacă este adevărat. Aşa se spune. Turcii au încercat să o cucerească de 50 de ori. Nici pe cifra asta nu aş paria, dar cine ar putea, dacă a fost de 50 de ori sau de 30 ori poate de o sută. Fireşte, de fiecare dată au fost nevoiţi să se lase păgubaşi, ne spune legenda.
Cert este că cetatea din Prejmer a fost una dintre cele mai atacate din Transilvania. Ghinionul ei, fiind situată exact în calea turcilor care veneau, tot veneau, prin Pasul Buzău, cu aceleaşi gânduri de cucerire. Pentru a se apăra, oamenii din cetate se foloseau de orga morţii, un dispozitiv ce includea mai multe arme la un loc, şi astfel se trăgea cu toate deodată, din toate părţile, asupra atacatorilor. Poate fi văzută la Muzeul de Istorie din Sighișoara.
CITEȘTE: Top 7 lucruri de văzut şi făcut în Sighişoara
Se spune că, în momentul în care erau prinşi într-un asemenea atac, turcii erau atât de înspământaţi încât, pentru a se salva, tot ce mai puteau face era să încerce să fugă cât mai repede şi mai departe. Construită de ţărani şi meseriaşi saşi, cetatea are ziduri impresionante. Am citit, şi cred după cum le-am văzut, că au o înălţime de până la 14 metri şi o grosime de cinci metri. Barbacana, pe unde se intra în cetate, este o galerie în formă de boltă, de 30 de metri lungime.
» Cetatea avea 270 de camere de refugiu şi cămări pentru provizii, dispuse pe două până la patru niveluri. În cazul unui atac, aici se adăpostea întreaga populaţie a aşezării, destul de numeroasă de altfel, având în vedere că în 1520 în Prejmer era cea mai mare comunitate rurală din Ţara Bârsei.
» Fiecare familie din sat avea o cameră în cetate pe uşa căreia era inscripţionat numărul de la casă.
Ridicarea bisericii din incinta fortificaţiei, în stil gotic, a început în 1218, pe vremea în care Ţara Bârsei era sub stăpânirea cavalerilor teutoni. Altarul triptic gotic, cu picturi pe tema Patimilor Domnului, este o lucrare superbă ce datează din secolul al XV-lea şi se pare că este cea mai veche piesă de acest fel din ţară, pictată pe ambele părţi, între 1450 şi 1460.
» Biserica fortificată din Prejmer se află, din 1999, în Patrimoniul Mondial UNESCO.
» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, denumirea oficială, se află şi în Ghidul Verde Michelin, cu 3 stele, ca una din cele opt destinaţii ce trebuie văzute în România.
» miniGhid «
• Cu mașina: Dinspre Braşov, pe DN 11, în direcţia Târgu Secuiesc.
• Cu mijloc de transport în comun: Din Autogara Brașov, cu microbuze.
» Tu ce spui? «
◌ Convins? Merită o vizită?
◌ Dacă ai fost, ai reușit să intri și să vizitezi cetatea?
◌ Ce ai mai văzut în zonă?
Join the discussion
Da, am fost de doua ori, ultima data in liceu, cu clasa. Mi-a placut de fiecare data si trebuie sa revin, a treia oara o prinsesem inchisa:( Balcoanele pe lemn sunt minunate si cand le vezi, stii sigur ca-s de la Prejmer! Imi aduc aminte, cu amuzament, ca una dintre colegele mele de clasa s-a urcat in amvon si ghidul care ne insotea nu stia ce sa spuna mai repede,ca sa coboare, ca femeile n-au voie acolo si, in principiu, doar preotii au acces. La intoarcere, pe Messenger, baietii se laudau in status-uri ca au facut pisu la un monument istoric! Mda, vremurile copilariei, atata le ramasese din toata vizita!
ei, nu stiam de orga mortii! cum de mi-a scapat? 🙂
E tare , tare frumoasa…e deosebit sa te plimbi pe Drumul de straja de pe zid…am fost si noi de vreo cateva ori…si daca nu stiati, la Prejmer are loc “Festivalul clatitelor” la care nu am ajuns inca dar …e pe lista!
Aşa este, Roxana, e minunat la cetate. Eu am fost şi la acel festival într-un an, anul acesta încă nu s-a stabilit când va avea loc, sper să aflăm înainte… 😀
Eu la festivalul clatitelor as fi prima! in ce perioada e? Sa impusc 2 “iepuri” dintr-o lovitura
Păi să mergi că e fain. Am vorbit cu cineva din Prejmer zilele acestea, mi-a spus că încă nu s-a stabilit ziua. Când aflu, o să te anunţ! 🙂
“Fiecare familie din sat avea o cameră în cetate pe uşa căreia era inscripţionat numărul de la casă.” Ordine si disciplina la 1520 :).
P’aia cu clatitele sa mi-o ziceti si mie por favor.
Păi tu ce crezi, altfel cum răzbeau ei cu turcii? 😀 Stai liniştită, când aflu, dau vestea mai departe… 🙂
Fii atenta ca se face festivalul cu clatitaria da’ eu n-am cum sa ajung. 10 februarie 2013, am gasit pe mai multe site-uri
:D, vezi că ieri am scris şi de festivalul de la Prejmer şi de cel de la Rimetea! 🙂
Asa e, acum am vazut :D. Si eu care vroiam sa-ti fac o surpriza 🙂
Of, dar mi-ai făcut! Mulţumesc frumos, Andreea! 🙂 Poate reuşeşti să mergi la Rimetea!