Este grozav să poţi reveni într-un oraş după mulţi ani şi să-l priveşti diferit, observându-l prin lentilele a tot felul de experienţe pe care le-ai strâns în timp. Să vezi cum a evoluat, cum îţi apare acum, cum îl poţi descoperi din nou, după un deceniu.
Dincolo de un plan de călătorie, care se face sau nu, există însă şi altceva, ceva ce eu nu pot să cântăresc şi uneori nici să înţeleg. Dar îmi determină deseori hotărârile. Mi se face dintr-o dată dor de unele locuri şi vreau să le revăd. Aşa mi s-a întâmplat cu Clujul.
Eram studentă când l-am văzut ultima dată. Când am plecat în seara aceea din Cluj, nu ştiam că nu o să-l mai văd pentru mult timp. La urma urmei, nu era totuşi mare lucru să mai ajung în Cluj din când în când. Nu ştiu de ce nu am făcut asta niciodată, probabil fiindcă mereu îmi place să amân lucruri. Îmi închipui că este şi asta o artă.
» ATMOSFERA
Într-o zi, mai exact după-amiază, de vară, m-am hotărât şi iată-mă din nou la Cluj-Napoca. Am ajuns destul de târziu, nu am vizitat multe locuri, dar un oraş este mai mult decât o biserică, un muzeu, o clădire-monument. Înseamnă sunete, arome, oameni. Iar în Cluj, în mod clar, întotdeauna mi s-a părut mai interesant să cutreier străduțe din vechiul oraș sau, în zilele frumoase, să stau în Piața Unirii pe o bancă și să privesc lumea din jur.
Deseori, rămân din călătorii mai mult cu amintirea unor întrebări puse de un copil bunicului lui în timp ce se plimbau prin parc sau cu gustul senzaţional al unei prăjituri ori al unei discuţii interesante cu un localnic. Cu imaginea unui blazon de pe un palat impunător ce îmi dă, fără să știe și să vrea, lecţii despre perfecţiune.
Toate acestea înseamnă experienţe ce devin amintiri speciale. Sunt momente ce întregesc o călătorie.
Te poate inspira
» O zi prin Cluj-Napoca – Ce să vezi & ce să faci, 7 idei într-un tur urban
Când locuieşti într-un oraş există tendinţa, firească de altfel, să nu vezi anumite lucruri, să treci pe lângă ele fără să-ţi găseşti timpul să le descoperi. La fel se întâmplă şi când ajungi să te obişnuieşti prea mult cu un loc.
» BISERICA ROMANO-CATOLICĂ
Te poate inspira
» Suită dintr-un turn neogotic
SUS: Primăvara în Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» GRĂDINA BOTANICĂ „ALEXANDRU BORZA”
Am urcat și la Grădina Bătanică, poate cel mai frumos loc din Cluj-Napoca. Nu ştiu dacă toţi clujenii sau cei care vizitează oraşul sunt de acord cu mine, dar trebuie să spun ce am crezut dintotdeauna: Grădina Botanică este cel mai frumos loc din Cluj-Napoca. De fapt, este locul care îi aduce farmec, linişte, echilibrează acest oraş dinamic.
Este locul unde, nu de puţine ori, m-am refugiat în momentele mele de nehotărâri adolescentine şi studenţești. Şi acum, când am revăzut Grădina după multă vreme, m-am bucurat că am găsit-o la fel de frumoasă şi iubită de mulţi. Iar locul meu preferat de aici nu a fost descoperit nici acum de altcineva (spuneţi-mi că aşa este!).
SUS: Strada Fortăreței, Centrul Vechi din Cluj-Napoca
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Din Piaţa Unirii, zona centrală a orașului, nu este mai mult de un kilometru până la Grădină. Am stat şi m-am plimbat mult pe aici, dar de-asta am şi venit, să stau cât mai mult. Mi-am luat răgazul să mă bucur din nou de liniştea ei, de sunetele abia desluşite lăsate în urmă, de verde, de frumuseţea mereu proaspătă a acestui loc.
» GUSTURI
La întoarcere în zona centrală, m-am răsfăţat cu o delicatesă dulce într-o cochetă cofetărie. Am ales un tiramisu îndrăzneţ ca formă, minunat la gust. Era puţină lume. După un timp, lângă o masă de lângă mine s-au aşezat doi tineri care, fireşte, în miez de vară, scăpaţi de examene, din ce am înţeles (nu trag cu urechea, dar ce să fac dacă oamenii vorbesc deseori mult prea tare pentru locuri publice!), au început să-şi întocmească planuri de vacanţă, sătui de oraşul ăsta. Da, aşa este şi i-am înţeles perfect.
Probabil şi acesta e unul din motivele pentru care unii oameni au pornit mereu în călătorii. Ne ajută să ne îndepărtăm o vreme de un loc de care am început să ne săturăm din obişnuinţă. Apoi, poate revenim şi redescoperim cu drag ceea ce am crezut că ne-a ajuns, că nu mai putem iubi, că putem uita, că este mult prea plictisitor. Poate.
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion
Sunt din Cluj! recomand muzeele! Cel de Etnografie si cel al Farmaciei nu trebuie ratat!
ps: bun venit in blogosfera
Aşa este, cele două muzee din Cluj chiar ar trebui văzute. Mulţumesc pentru recomandări şi pentru urare!
Nici Gradina Botanica nu trebuie ratata e superba
Daaaa, aşa este, Eugen!
E locul meu preferat din Cluj, după cum ai văzut, n-am uitat să scriu asta 😀
Super! Weekendul viitor o sa fac o escapada la Cluj si recomandarile tale imi prind tocmai bine. Dintre toate, Gradina Botanica ma tenteaza cel mai mult si am auzit ca si privelistea din Cetatuie e frumoasa 🙂
Aşa este, Andra, Grădina Botanică din Cluj este superbă şi merită să pierzi vremea pe acolo. De data asta, n-am mai fost la Cetăţuie, dar te asigur că panorama de acolo te va încânta 🙂