Au trecut doi ani de când povesteam despre splendoarea gotică din Cluj-Napoca și îți recomandam să urci în turnul neogotic al bisericii ca să prinzi panorame memorabile cu orașul.
Citește
» Splendoarea gotică din Cluj-Napoca
Am pornit spre Cluj hotărâtă să ajung și în câteva locuri pe care doream de mult timp să le văd și să dau frâu liber unui capriciu de-al meu, cel de a-l cunoaște mai bine, a-l explora cum se cuvine, după ani în care am stat mereu departe de el.
Seria capriciilor mele clujene a început la biserica sfântul Mihail, cea care stăpânește Piața Unirii. Cum nu am văzut niciun afiș ca să aflu cum se poate urca în turn, l-am întrebat pe cel care vindea la magazinul de la intrarea în biserică unde este administrația bisericii (convinsă că acolo e cheia). Îmi arată o clădire peste drum, unde în câteva minute întâlnesc o doamnă de la care aflu că se poate urca în turn: mergeți și vorbiți cu băiatul care este la magazin, el are cheia.
Citește
» O zi prin Cluj-Napoca – Ce să vezi & ce să faci, 7 idei într-un tur urban
» Cluj-Napoca, dincolo de un plan de călătorie
» Cluj-Napoca, în cea dintâi lumină a dimineții
SUS: Vedere din turnul bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular

SUS: [1,3] Panorame din turnul bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca
[2] Turnul bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Încântată de gândul că voi păși în sfârșit și în acel turn pentru alte panorame cu Clujul, în afară de cele de pe dealul Cetățuia, trec din nou drumul, spre biserică. Îi spun băiatului de la shop-ul aflat la intrare că vreau să urc în turnul bisericii. Și dialogul s-a pornit.
– Veniți mâine.
– De ce să vin mâine?
– Ca să urcați în turn.
– Dar azi vreau să urc.
– Dar băiatul care se ocupă nu e azi aici. E ziua lui liberă.
– Dar cheia e aici, nu?
– Eu nu mă ocup de turn, nu intră în fișa postului meu.
Când auzi asta, ar trebui să renunți și să te întorci mâine, dacă mai ești în oraș și mâine. Cum eu am învățat că tot ce avem este prezentul, mâine e doar o noțiune în care ne place să credem și să ne închipuim mereu că va fi mai bine decât acum, am făcut ce știu să fac în astfel de momente. Să insist, încercând și sperând să nu fiu totuși prea enervantă, plictisitoare.
– Nu înțeleg de ce insistați când v-am spus că nu se poate (devenise morocănos, semn clar că am reușit să fiu și plictisitoare, și enervantă).
– Fiindcă azi sunt în Cluj, acum sunt aici și azi îmi doresc să fotografiez orașul din turnul acestei biserici. Uitați ce lumină frumoasă, de început de toamnă, este peste oraș.
– Așteptați vă rog (plictisit).
Sună pe cineva, vorbește în maghiară și apoi îmi spune:
– Așteptați puțin.
– Ce aștept?
– Colegul meu care se ocupă de turn va veni imediat.
– Mulțumesc frumos.
Așadar uneori poți obține ce vrei dacă ești plictisitor de insistent.
• Construirea bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca a început în 1316, în timpul lui Carol Robert de Anjou. Acesta a fost rege al Ungariei, din 1308 până la moartea lui, în 1342, încoronat sub numele de Carol I.
• În 1316, Clujul a primit rangul de oraș și numeroase privilegii. Pentru a celebra evenimentul, s-a stabilit înălțarea unei bisericii pe un teren unde a exista o capelă. Construcția a fost terminată după mulți ani, cel mai probabil spre sfârșitul secolului al XV-lea.
• Afectat de un incendiu puternic, turnul original, gotic (înălțat între 1511 – 1545), a fost refăcut în 1744, în stilul epocii de atunci, baroc. Distrus și acesta de un cutremur, a fost înlocuit de actualul turn neogotic, construit între 1837 – 1860.
• Turnul are o înălțime de 76 de metri, la care se adaugă crucea de patru metri.
SUS: Vedere din turnul bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
SUS: [1,3] La intrarea în turn
am fotografiat tot felul de obiecte
care au fost cândva în biserică.
[2] Vedere din turnul bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Octavian nu vine chiar „imediat”, însă vine (îi mulțumesc din nou – era ziua lui liberă și nu a fost deloc morocănos de deranj), plătesc, iau biletul, ieșim din biserică și mergem la baza turnului, de unde se face accesul.
În timp ce mergem spre ușa de intrare în turn, îmi dă câteva indicații: unul dintre geamuri, cel dinspre bulevard, se deschide, să trag de el, dar să fiu atentă să nu mă lovesc și, ceea ce este important, să nu uit să îl închid când plec.
Și încă ceva: să cobor înainte de ora 12:00 când clopotele vor fi trase, dacă nu vreau să o iau razna de la sunetele celor patru clopote. Asta cu siguranță nu am vrut să fac în acea zi. Urc, singură. Tot turnul va fi doar al meu. În urma mea, ușa veche, uriașă, se închide, cheia e răsucită.
– Când coborâți, mă sunați și vin să vă deschid, îl mai aud pe Octavian.
„Sper”, mă gândesc. Urc primele trepte și la primul nivel al turnului stau tot felul de obiecte care au făcut probabil cândva parte din biserică – pietre gotice, un altar vechi, statui ce dau fiori, un vitraliu – acum decoruri din alte timpuri strânse într-o colecție fără nume.
Continui să mă înalț cu turnul și ajung la cele patru clopote. Identific fereastra care s-ar putea deschide (de fapt mai degrabă o ușă), pentru a ieși pe platformă. Fierul ruginit îmi dă bătaie de cap, iar bătaia bruscă, scurtă, vie, ce marchează sfertul de oră mă face să tresar. Într-un final, încuietoarea se mișcă și reușesc să ies și să mă uit la Cluj de sus.
Octavian mă sună să mă întrebe dacă am deschis ușa și îmi spune să nu mă grăbesc. Mai erau aproape două ore până când clopotele anunțau miezul zilei, așa că nu am de ce să zoresc timpul.
SUS: Vedere din turnul bisericii sf. Mihail
spre strada în Oglindă – strada Iuliu Maniu.
La capătul dinspre Piața Unirii,
se află „clădirile gemene”
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
SUS: [1,3] La ieșirea din turn
[2] Vedere din turnul bisericii sf. Mihail
spre strada 21 decembrie 1989
și biserica unitariană
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
În acea dimineață de început de toamnă, m-am plimbat cu privirile deasupra Clujului, l-am scrutat în toate punctele cardinale, și de acolo, din turnul numai al meu pentru o vreme, l-am văzut, după mulți ani, altfel. Arăta diferit de sus.
Și încă o dată mi-am dat seama de un lucru. De departe, de la distanță, orașele, la fel ca și oamenii, au întotdeauna mai mult farmec și ne pot cuceri mai repede.
Suită dintr-un turn neogotic
» ESENȚIAL «

Orice oraș privit de sus arată mai arătos. Clujul nu face excepție. L-am privit din turnul neogotic al bisericii romano-catolice sfântul Mihail și, în lumina blândă a toamnei și a fost altfel.
• Construirea bisericii sfântul Mihail din Cluj-Napoca a început în 1316 și s-a finalizat, cel mai probabil, spre sfârșitul secolului al XV-lea.
• Turnul original a fost în stil gotic. Distrus, a fost refăcut în 1744, în stil baroc. Distrus din nou, a fost înlocuit de actualul turn neogotic, construit între 1837 – 1860.
• În principiu se poate urca în turn în fiecare zi. Nu e nevoie de programare, poate, dacă e cazul, doar de insistență.
» miniGhid «
• Scările au balustradă, sunt în stare bună, destul de largi – spre deosebire de experiența din München unde am urcat în turnul bisericii sf. Petre.
• Platforma este protejată de jur împrejur cu o balustrată și te simți în siguranță, chiar dacă nu există grilajul înalt tipic pentru alte turnuri de biserici unde turiștii pot urca. Din punctul meu de vedere, este mai bine fără grilajul de protecție, deoarece poți face mai bine fotografii.
⦿ Trivia:
• Turnul are 76 de metri înălțime, la care se adaugă crucea cu ai ei patru metri.
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion
Esti o norocoasa si te invidiez! Am tot vrut sa urc in acest turn, dar pe oricine am intrebat,inclusiv un ghid din oras si un administrator de portal local online, mi-au spus (asa cum citisem si pe internet) ca se poate vizita doar de 2 ori pe an – o data, cu ocazia Zilelor Maghiare.
Multumesc ca mi-ai dezvaluit secretul. Superbe imagini!
Într-adevăr, Anda, asta am citit și eu că se poate vizita doar o dată sau de două ori pe an. Când am publicat primul articol despre biserică, am sunat să întreb dacă se poate urca în turn în orice zi. Mi-au confirmat, iar acum m-am convins că se poate. Secretul este să întrebi pe cineva de acolo, de la biserică, administrație, și, dacă e cazul, să insiști.:)
Fotografii sensibile, superb!
Mulțumesc frumos.:)
Cat de frumos, sa te bucuri singura, in liniste de toate detaliile 🙂
Nu-i așa?:) Știi ce m-a surprins: cât am stat în biserică au venit trei grupuri de turiști străini, firește cu ghid. Nimeni nu a urcat, probabil nici ghizii nu știau că se poate urca în turn, mie mi se pare o experiență extraordinară să privești un oraș de sus. La Sighișoara era o înghesuială în turn și aici.. eu și porumbeii. 🙂
Ce frumos sa pot vedea Clujul de sus, prin ochii tai! Te pup si de-abia astept articolele tale viitoare si sa ne vedem din nou!
Mă bucur, poate data viitoare urcăm și împreună.:) Ne revedem, sigur.
Felicitări pentru acest articol! Și pentru c-ai insistat. 🙂 Ce aparat ai? Pozele sunt clare, luminoase și luate (și) de departe.
Mulțumesc frumos, Lucia. Unul destul de ieftin:)