Ne place să călătorim. Ne place să scriem despre călătoriile noastre. Descoperim, în timp, că există oameni care ne citesc, fiindcă îi inspirăm, şi pentru ei ne străduim zi de zi să mai facem un pas în lupta cu vorbele şi să scriem un pic altfel.
Sunt convinsă că fiecare dintre noi are momente de războire, când se ia la trântă cu cuvintele, în încercarea de a le potrivi gândurilor, trăirilor, experienţelor. Toţi am descoperit, la un moment dat, această realitate: a scrie nu este deloc floare la ureche. A scrie este o artă pe care, cu cât reuşim să o stăpânim mai bine, cu atât ne acoperim mai mult de glorie (de praful de pe cărţi să zicem că ne-a scăpat tehnologia de acum).
Oricât de talentaţi am fi la scris, nu putem să ne deosebim de alţii dacă nu muncim zi de zi. Sună banal, repetitiv, dar ar fi bine să sune memorabil. A scrie bine înseamnă o muncă uriaşă, anevoioasă, deseori obositoare. A scrie despre călătorii este una din cele mai dificile şi mai provocatoare forme de scriitură (asta a spus-o William Zinsser în On Writing Well, carte pe care ți-o recomand dacă vrei cu adevărat să-ți îmbunătățești scrisul).
Îmi amintesc de primul meu reportaj ca jurnalist. A fost despre un legător de carte care lucrase și pentru Casa Regală a României. Când am recitit acum acel reportaj, nu pot spune că mi-a displăcut chiar fiecare cuvânt, dar m-a făcut să zâmbesc de multiplele mele stângăcii. Cu siguranţă, azi aş fi scris acea poveste total diferit. Iar mâine, ar fi fost altfel.
SUS: Visual | Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Cum putem scrie mai bine? Simplu. Să învăţăm mai întâi să avem răbdare să privim, să ascultăm, să vedem ce este în jurul nostru. Să pierdem timpul citindu-i pe alţii, să ne inspirăm de la ei şi să scriem. Cât mai mult. Practic, iată câteva idei esenţiale care m-au ajutat şi pe care le respect atunci când scriu. Ordinea nu contează.
5 idei care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti scrisul
» PRIMUL TEST «
Când vorbim, nu trebuie să ştim dacă noştri se scrie noştri sau noştrii, dacă şi-a amintit de vreo întâmplare se scrie şia amintit de vre-o întâmplare, dacă el creează texte pentru promovarea unui blog se scrie el crează texte pentru promovarea unui blog, când se scrie şti şi când ştii.
Ştiu, ne grăbim, nu putem să stăm trei zile pe un text, să-l recitim, revedem, rescriem, să verificăm gramatica. Şi totuşi, de ce nu putem? Unele greșeli de acest fel nu țin însă întotdeauna de grabă, deși asta e cea mai bună scuză.
SUS: Visual | Mira Kaliani / Călătorii la Singula
» PERSEVERENȚA «
Da, eu nu am publicat un articol pe care să nu-l recitesc măcar o dată. Stilul meu, atunci când pot face asta: scriu azi, peste două zile recitesc, tai şi o iau de la capăt, peste alte două zile, recitesc, refac unde nu-mi place cum sună, iar recitesc.
Sigur, nu sunt un model. Niciodată nu mă mulţumeşte pe deplin un articol. După ce l-am publicat, nu mai vreau să-l recitesc vreodată. Fiindcă ştiu că voi găsi ceva ce nu-mi place cum sună (asta e valabil pentru cuvântul tipărit; articolele online le recitesc din când în când și, sper, le îmbunătățesc). Întotdeauna va fi la fel. Dar măcar mă străduiesc şi îmi promit că data viitoare va fi mai bine.
SUS: Visual / Mira Kaliani, Călătorii la Singular
» SIMPLITATEA «
Dacă e plictisitor pentru mine, sunt sigură că şi pentru cei care îl citesc este la fel. Cu umorul lui inconfundabil, dar cum nu se poate mai nimerit, Mark Twain spunea: ori de câte ori vrei să scrii foarte înlocuieşte-l cu la dracu… editorul tău îl va tăia şi astfel textul va fi exact aşa cum trebuie să fie.
SUS: Visual | Mira Kaliani / Călătorii la Singula
» A CITI «
Ar fi bine să nu renunţi la citit. Este esenţial, te ajută să-ţi formezi stilul, cu care jonglezi apoi cât vrei.
Eu prefer şi să recitesc. Recitesc mereu, cu aceeaşi poftă ca şi când ar fi prima dată când descopăr acea carte. De fapt, de fiecare dată o redescopăr altfel. Este ca o călătorie făcută în acelaşi loc. Niciodată la fel.
» A SCRIE «
A doua zi dimineaţă, scriu altceva. În ziua următoare, revăd. Şi aplic ideea numărul doi. Recitesc şi şterg, rescriu… Până când sună așa cum simt că trebuie să fie. Până la urmă, nu-i așa, e bine să-l credem pe Hemingway când spunea că nu e nimic special în a scrie, tot ce trebuie să faci este să te așezi la mașina de scris (mă rog, la laptop) și să sângerezi.
5 idei care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti scrisul
» ESENȚIAL «

• Atenție la cum scrii.
• Scrie, recitește, rescrie – până când ești mulțumit.
• Învață să apreciezi și să respecți timpul cititorului: acest lucru te va ajuta să scrii simplu, fără înflorituri și, pe cât posibil, savuros.
• Citește cât mai mult, cărți, reviste, reportajele altora, orice îți face plăcere.
• Scrie, zi de zi.
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion
foarte promitator blogul tau,felicitari!
cum ai reusit sa iti schimbi programul astfel incat sa nu mai stai noaptea tarziu si sa te trezesti dimineata devreme?mi se pare dificil odata ce te obisnuiesti asa.
Multumesc mult, Andie, pentru vorbele de incurajare! Am luat-o incetisor cu schimbarea programului. La inceput a fost doar un experiment, sa zic asa, sa vad cum ma descurc, daca merge, fiindca multi ani am stat si eu pana tarziu in noapte… am cam tras de mine, dar la un moment dat a inceput sa-mi placa programul asta spartan 🙂
hello. ai citit cumva Artist’s Way al Juliei Cameron? dacă nu, e interesant cum ai ajuns taman la ideile principale ale teoriei ei despre dezvoltarea artistului de orice fel, inclusiv scriitor!
foarte bune idei, Mira!
Bun venit Catherine! Nu am citit Julia Cameron, trebuie sa recunosc ca nu am auzit pana acum de ea, din pacate, si spun asta fiindca tocmai am cautat acum pe internet sa aflu despre ea si deja mi-a starnit interesul. In schimb, urmaresc cateva site-uri de creative writing, travel writing, in special, dar ceea ce am scris sunt de fapt ideile pe care le aplic de mult timp si in care cred. Sunt cele mai simple reguli, cele de baza, unele chiar de bun-simt, pe care mi le-am format invatand, privind la altii, scriind.
Iti multumesc mult pentru mesaj si sper sa citesc din cartile ei cat mai curand, cred ca sunt excelente.
ok, nu vreau să par pretenţioasă. n-am citit nici eu integral,însă la recomandarea cuiva, mi-am aruncat ochii pe net şi am spicuit câte ceva. esenţiale sunt ideile, care, aşa cum spuneam, coincid cu ale tale şi, într-adevăr, sunt foarte logice şi simple. ne hrănim cu alte texte şi cu cât mai multe experienţe, imagini, senzaţii pentru ca apoi să avem material de “reprodus” şi ne şi antrenăm, dacă se poate zilnic. cam aşa ceva 🙂
ai alte recomandări de travel writing? sunt interesată în mod direct. (la o adică, nici site-ul tăi nu e un exemplu rău 😉 )
Nu esti deloc pretentioasa, ma bucur ca mi-ai spus de Julia Cameron, sunt curioasa sa-i citesc din carti. Asa este, Catherine, citim, invatam, filtram impresii si ne facem propriile idei, ganduri, iar daca simtim ca putem sa le spunem si altfel, hai sa le spunem…
Cei de la Matador au articole documentate si interesante de travel writing, chiar si cursuri. Ma bucur ca esti interesata de domeniu.
Multumesc pentru aprecieri!
Buna, ma iertati ca ma bag in discutie… Am citit cu ceva vreme in urma o carte de calatorii a lui Bogdan Teodorescu : 54/24 aparuta la editura Tritonic. Sint 54 de povestioare din 24 de destinatii de calatorie. Stilul este foarte tonic si chiar savuros la propriu. O sa vedeti, v-o recomand cu placere.
Mulţumesc pentru recomandare, Gabi, am auzit de carte, dar nu am citit-o. Sunt o mulţime de cărţi de călătorie, vechi, noi, care merită citite, într-adevăr.
Foarte bun articol, am fost de multe ori ispitita sa scriu un indrumar asemanator – bine, ar fi fost mult mai sarcastic si mai cuprinzator, poate de-asta am si renuntat 🙂
Eu nu iti recomand Bogdan Teodorescu, omul a calatorit mult, intr-adevar, insa nu prea le are cu povestitul. Plus ca i-am gasit inadvertente, iti dai seama ca a pierdut puncte la capitolul credibilitate :-). Am mai zis-o si cu alte ocazii, nu oricine ar trebui sa aiba voie sa scrie carti!
Bun venit, Ioana, şi mulţumesc!
Am vrut să scriu acest articol ca un ghid simplu în special pentru cei care doresc să publice pe blog ca invitaţi. Am citit atâtea articole pline cu greşeli de toate felurile (şi nu mă refer la cele făcute în grabă) încât am simţit nevoia să scriu aceste lucruri de bază.
Dar ar trebui să scrii şi tu despre asta, sunt convinsă că ai o mulţime de idei interesante de împărtăşit. Să ştii că eu aştept, aşa că asta ar trebui să te oblige într-un fel… 🙂
Interesant articol,dar as vrea sa va intreb ceva,eu citesc carti,vara aceasta am citit 7carti de Calinescu, Slavici, Rebreanu si Druta,am inseamnat ideile bune, cuvinte noi. Doresc sa particip la olimpiada,acolo trebuie de scris un eseu cum sa folosesc tot ce am invatat din cartile acelea,nu imi iese…..
Nu sunt eu specialista în a oferi sfaturi despre scriitura, dar hai să fac o încercare… 🙂
În primul rând, să nu-ţi faci prea multe griji că nu-ţi “iese”. După cum ai văzut în articol, să scrii este o muncă dificilă, cere mult efort şi niciodată nu-ţi iese din prima. Scrii, refaci, reciteşti, rescrii…
Ai răbdare cu tine, citeşte cât poţi de mult, indiferent la ce vârstă, şi formează-ţi propriile gânduri, idei despre cărţi, personaje, experienţele pe care le trăieşti. Nu trebuie să accepţi toate părerile altora despre cărţi, cu timpul îţi vei face propriile opinii şi vei putea să le exprimi tot mai uşor.
Şi încă ceva: chiar dacă la început poate fi descurajator, că nu-ţi iese cum ai vrea, dacă îţi place să scrii, vei continua. Nu vei renunţa, fiindcă nu poţi renunţa la ceea ce îţi place.. 🙂
A-ti putea sa imi recomandati niste carti de scriitori romani,din care pot invata ceva util si ce metode ar fi bune ca sa scriu mai bine un eseu???
Ahhh…nici mie nu imi place sa recitesc pentru ca sigur realizez ca am omis ceva. In plus, scriu pentru ca imi face placere si ma relaxeaza…cu toate astea, consider ca pe un blog personal nimic nu e”bine” sau “rau”: in functie de stilul fiecaruia, cititorii decid daca se “pliaza” sau nu cu stilul autorului.
Buna… daca citeam articolul tau, nu mai scriam despre vacanta mea in Italia de anul acesta :)…glumesc.
Foarte util ce scrii tu aici, dar trebuie sa ai timp si sa fii o persoana fff rabdatoare. Eu calatoresc destul de mult si ma folosesc de informatiile de pe un site atunci cand caut anumite informatii despre un loc,, asa ca m-am simtit datoare sa le zic si eu oamenilor despre calatoria mea in Italia (chiar admin siteului mi-a recomandat)…dar mi-a luat un weekend sa povestesc o calatorie de 5 zile….Acum imi dau seama ca a fost putin :).
De regula iti scrii ideile in timpul calatoriei ? Si cand te intorci acasa, te apuci de articol ?
De fapt, ceea ce am scris sunt câteva idei extrem de simple, cele de bază. Şi le-am scris mai mult ca un ajutor pentru cei care ar dori, la un moment dat, să publice ca invitaţi şi pe acest site, dar nu numai.
În timpul călătoriilor, încerc să observ cât mai mult, să simt, să înţeleg, îmi notez anumite lucruri… Sigur, când lucram la ziar şi mergeam pe teren în diferite locuri, în general trebuia să transmit articolele cât mai repede (articole şi nu ştiri!) şi scriam unde puteam, uneori în cârciumi :D, pe marginea drumului… unde se nimerea 🙂
Eu nu cred că pe un blog de călătorii trebuie să publici în timp real… la urma urmei, eu nu aştept ştiri de la un blog de călătorii, ci să-mi povestească ceva şi să mă informeze totodată. Iar un asemenea material de obicei ia mai mult timp. Sau eu cel puţin îi acord mai mult timp, din dorinţa de a-i oferi cititorului ceea ce aşteaptă de la mine.
Scriu şi când sunt în călătorii, dar nu neapărat despre locul în care mă aflu… 🙂