Trâmbiţaşii veneau în fruntea convoiului de sărbătoare şi sunau deschiderea festivalului. Glasul trâmbiţei purta cu el poveşti şi patimi ancestrale, ducea parcă dorurile unor vremuri străvechi, de când i s-a auzit sunetul pentru prima dată în lume.
Feciorii struneau cu dibăcie caii, greu de stăpânit când dealurile înverzite îi ademeneau şi pe ei. Căruţe pline cu bucovineni puşi pe petrecere soseau în locul pregătit pentru festival, într-o paradă a frumuseţii unui port vesel, aşa cum este firea lor. Voioşia a cuprins dintr-o dată totul în jur. Era un freamăt permanent, care nu a încetat decât târziu în noapte şi numai pentru a reîncepe a doua zi cu şi mai multă frenezie de a celebra.
Ca în fiecare an de când are loc acest festival, oamenii din Ciocănești vor să-şi bată mereu propriile recorduri. Să facă cea mai mare mămăligă, cel mai mare păstrăv şi o ciorbă de păstrăv din care să guste toţi oaspeţii, care, se înțelege, sunt, pe an ce trece, tot mai mulţi și mai pofticioși.
DE CE SĂ MERGI LA CIOCĂNEȘTI CÂND E SĂRBĂTOAREA PĂSTRĂVULUI
Înainte de a merge la slujba de la biserică, femeile au pus ciorba la foc în vase imense de tuci. Fierbeau încet, încet, asta e taina gustului pe care noi, cei reinventaţi în spaţii citadine, cu minute bine programate, nu ne-o mai însuşim.
Şi totuşi, aceste ambiţii gastronomice pălesc în faţa altei performanţe pe care oamenii de aici o câştigă mereu şi mereu în faţa oaspeţilor. E vorba de felul în care te primesc, te omenesc, te fac să te simţi bine.
Pe lângă toate astea, mai sunt multe alte motive de a merge la Ciocăneşti când e sărbătoarea păstrăvului, adică, în ziua de 15 august.
SUS: Pregătirea păstrăvului
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Să arăţi lumii cât eşti de iscusit în a găti un păstrăv «
În schimb, dacă eşti unul din cei mulţi ― aici sunt şi eu ― care nu se pricepe la gătit, dar știe să se bucure de gustul acestui peşte gătit în toate felurile posibile, nu poţi lăsa să-ţi scape un asemenea prilej. Te poţi simţi la un moment dat chiar copleşit de atâtea arome trufaşe ce se împletesc în aer şi plutesc aiuritor stârnind pofte și tentații ce nu se mai lasă îmblânzite.
Dacă îți place să găteşti, dar nu intri în concurs, priveşte-i pe cei care prepară aici păstrăvul, fără îndoială poţi prinde ceva taine ce-ţi vor fi de folos atunci când vrei să pregăteşti un păstrăv care să aibă gustul (măcar în amintiri) de Bucovina.
SUS: Mâncare cu păstrăv
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Să savurezi păstrăvul din Bistrița Aurie «
» Să descoperi aromele autentice ale Bucovinei «
După un asemenea regal, începi să priveşti viaţa altfel. Şi Bucovina. Şi mai ales pe bucovineni: încep să-ţi fie şi mai dragi.
SUS: Din bucătăria bucovineană
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Să iei acasă din bunătăţile Bucovinei «
Poţi cumpăra de la ei aceste produse şi să te delectezi acasă cu savoarea bucătăriei bucovinene.
SUS: Ultimii plutași
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» Să te plimbi cu pluta «
Cei cu gustul aventurii, vor fi tentanţi şi de o plimbare cu pluta pe Bistriţa Aurie. Nu este chiar rafting în ape învolburate, dar merită acest drum măcar pentru a te minuna de poveştile spuse savuros de ultimii plutaşi din Ciocăneşti.
Te poate inspira
» Plutașul
» Să te bucuri că avem de Bucovina «
În ultima zi de festival, în jurul focului de tabără, am avut un sentiment de melancolie. A doua zi, trebuia să plec, să mă despart din nou de Bucovina și de fiecare dată când se întâmplă asta gândul meu e același: când o voi revedea?
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Comments are closed
Vai ce frumos! Ce as mai merge acolo…ador pestele in general si toate preparatele din peste, mai ales pastravul. Ce pofta mi-ai facut cu pozele tale de un bors de pastrav sau niste pastrav cu mamaliguta…de dulceata aia de cirese amare nici nu mai zic :). Iar plutele alea pe Bistrita sunt fascinante.
Păi vezi că peste două săptămâni începe 🙂 dacă nu anul ăsta, poate la anul ajungi, aşa cum tot doreşti, şi vara prin ţară… şi mie îmi place păstrăvul mult de tot, iar oamenii de acolo ştiu bine cum să-l prepare ca să fie cel mai gustos 🙂
Asa mai zic si eu sarbatoare cu gust!Acum am pleca akolo daca s-ar putea!
Mai aşteaptă puţin, nu mai e mult şi începe! 🙂
Nu stiu inca ce fac pe 15 august! de dus m-as duce, mai ramane distanta …
Foarte frumoase pozele!
Dacă ai ocazia, mergi, e fain, autentic, iar mâncărurile sunt grozave, asta ştim deja :)… mulţumesc, Aliceee! 🙂
Nici nu stii cat ma bucur ca am citit aceasta “poveste”. Am tot auzit de festivalurile, obiceiurile si traditiile din aceasta localitate insa nu am nimerit niciodata acolo cand se desfasurau.
Atunci poate ajungi anul acesta 🙂
Daaaaa! Festivalul ăsta chiar îmi face cu ochiul. Îmi place şi mămăliga aia uriaşă şi că spui că e probabil singurul festival unde nu se mănâncă mici :-)) N-am mai fost de ceva ani în Bucovina. Partea de nord a ţării oricum pare desprinsă din altă lume.
Uf, nu-mi mai spune, îmi place atât de mult în Bucovina, îmi sunt atât de dragi oamenii pe care i-am întâlnit și cunoscut pe acolo. Nici măcar nu-ţi poţi da seama de toate astea, nu? 🙂 Când am fost eu într-un an, au venit unii să facă mici, în minutul următor au fost scoşi din zona unde se desfăşura festivalul…Mi-a plăcut asta, e festival al păstrăvului, păi păstrăv să mănânci atunci… să nu mă înţeleagă mâncătorii de mici că am ceva cu micii 🙂
Mmmmm, ce pofta de pastrav mi-ai facut !!!!
Păi vezi că mai este un pic şi începe 🙂
Superba zona, BUCOVINA TE ADOR, am neamuri in BUcovina, sunt acum in Bucovina, im doresc sa meg la festival dar voi pleca inainte de festival :(, dar sper ca la anul sa pot merge :).
Ce frumos, Adi, fericit mai eşti tu acum, prin Bucovina. Păcat că nu poţi sta şi la festival, dar ai un alt motiv să mergi la anul pe acolo. Bucură-te în continuare de tot ce îţi oferă Bucovina! 🙂
festivalu de anu asta a fost cel mai reusit din cate editii au fost….abia astept eu sa fie urmatoarea editie k sunt de-al locului…..imi pare rau pt cei ce nu au putut ajunge anu asta….poate la anu…;)
Asta o spui ca să-mi fie şi mai tare ciudă că n-am fost şi anul acesta la festival, aşa-i Alex? Bine, o să ţin minte şi la anul ştiu ce o să fac în 15 august 😀
salutare vizitatori…..va asteptam si de sarbatorile de iarna la ciocanesti….la o plimbare cu sania trasa de cai o cana de vin fiert si un colind ca la mama acasa….si eu abia astept sa ajung acasa sa intampin colindatori
Of, ce frumos trebuie să fie prin Bucovina de Crăciun! Nu am fost, dar într-o zi o să ajung acolo şi de Crăciun 🙂
Imi doresc de mult timp sa ajung aici, in “tinutul caselor incondeiate” si sper ca acest an sa fie cu noroc!
din pacate , nu am ajuns aici dar daca voi primi mai multe amanunte , imi voi gasi timp si mi va fc mare placere sa ma satur de peste….
eu am mers. am o matusa acolo. este absolut superb!! merita sa mergi ori de cate ori ai ocazia!! 😀
Iamyyy!?
In afara festivalului unde se poate servi renumitul pastrav de Ciocanesti?
O recomandare de cazare “cu tot tacamul”? ?