Loading posts...
Home DESPRE Faqs

FAQs

Întrebări & Răspunsuri

# GENERALE

De unde ești?

Asta e întrebarea pe care o aud cel mai des atunci când călătoresc. Aparent, toată lumea vrea să știe acest lucru, probabil o tendință a omului de a încadra ființele și lucrurile și de a le putea eticheta. Aș răspunde „de undeva tot de pe planeta asta, cred” sau cu vorbele lui Pico Iyer (pe care le las în engleză): „...home lies in the things you carry with you everywhere and not the ones that tie you down.”

Sunt născută în Transilvania iar de la bunicul matern am ceva și din Maramureș în mine (nu l-am cunoscut, dar sunt convinsă că i-am moștenit firea nonconformistă).

Ce cărți citești? Ce înseamnă o carte bună pentru tine?

Clasice. Contemporane. Orice ce îmi stârnește curiozitatea. Și recitesc mereu cu plăcere.

O carte bună? Cea care aș vrea să nu aibă sfârșit. Este cartea care mă face să-mi fie dor de ea, de lumea de acolo, de personaje. Să plâng în momentul în care am ajuns la capătul poveștii - e o despărțire de ceva drag și asta doare întotdeauna, nu?

# CĂLĂTORII

Cum călătorești?

De multe ori, de cele mai multe ori, singură. E o libertate pe care nu o explic, însă eu știu sigur că este unul din motivele care mă determină să nu renunț la acest stil de viață.

Fac însă drumeții și cu prieteni, mulți cunoscuți prin website-ul meu sau prin rețele sociale, sau, rar, foarte rar, merg în diferite excursii organizate de cluburi montane.

Care e cel mai ciudat lucru întâmplat în călătorii? Sau unul din cele mai ciudate...

Hmmm... Probabil faptul că, în multe locuri din România, unii oameni îmi vorbesc în engleză, convinși că nu sunt din România. E un lucru ciudat și amuzant, totodată.

Pe unii i-am întrebat ce i-a făcut să creadă că nu sunt din România iar pentru mine cel mai simpatic răspuns a fost acesta: aveți, așa, un aer străin.

Ok. Să mergem mai departe. Cu un aer străin.

Câte țări ai vizitat?

Contează câte? Știu, într-o lume a cifrelor e firesc să conteze. Ideea este că pentru mine numărul nu are importanță. De ce? În primul rând, fiindcă vizitez locuri din țări. Poate sună un pic ciudat, însă până la urmă așa este. Merg în țări, vizitez locuri.

În al doilea rând, așa cum nu citesc cărți de dragul cifrelor, la fel nu călătoresc de dragul de a colecția un număr sau de a bifa ţări şi oraşe doar ca să spun că am fost şi eu acolo. În plus, chiar dacă am fost în unele țări, nu consider că le-am vizitat având în vedere că am stat puțin - ceea ce înseamnă o zi sau poate mai puțin.

Despre unele locuri - cum ar fi Viena, Roma, Szolnok ori Delta Dunării - nu am scris din diferite motive, însă primul e legat de lipsa fotografiilor (cât de cât decente) - prin urmare, probabil că într-o zi voi merge din nou în multe locuri cândva văzute pentru a le descoperi cu totul altfel.

Ești adepta slow travel sau cât mai multe locuri fiindcă viața e scurtă?

Un amestec din amândouă, doar că slow travel este stilul care mi se potrivește mai bine și mi-ar plăcea să pot să-l trăiesc mai des.

Îmi place să călătoresc fără grabă în locurile pe care le consider că merită să fie descoperite așa.

Îmi place să trăiesc experienţe, vreau să înţeleg ceea ce văd, să mă bucur de poveştile locurilor, să cunosc oameni.

Ce faci când nu călătorești?

În general, scriu, citesc, lucrez la site ca să-l îmbunătățesc, pregătesc proiecte pentru noi eBooks.

Tu îți plătești călătoriile?

Da. Cele mai multe din articolele scrise în urma călătoriilor se bazează exclusiv pe experiențe personale și nu au fost influențate de finanțarea lor de către hoteluri, agenții, asociații sau alte organisme. Tocmai de aceea aleg să călătoresc independent.

Cred că, în acest mod, cititorii pot găsi prezentări obiective, oneste, de încredere.

# BLOG

Când ai lansat blogul? Ce te-a convins să faci asta?

În 4 iunie 2012. Pe scurt: Mi-am dat seama că asta fac de mult timp pentru diferite reviste și mi-am spus că e vremea să merg mai departe, să am curajul să fac acest lucru pentru revista mea. Așa că, într-o zi, m-am apucat de treabă.

Cine scrie articolele ce apar pe Călătorii la Singular?

Cele mai multe sunt scrise de mine în urma călătoriilor. Public și articole de la invitați, iar acestea prezintă autorul - cine este și pe ce rețele sociale îl poți urmări.
» Care sunt condițiile pentru a scrie pe Călătorii la Singular ca invitat – vezi Invitați.

Pot să public articolele din Călătorii la Singular și pe site-ul meu?

Nu. Te rog foarte mult să nu re-publici integral aceste articole. Ce poți face:
+ Să publici un fragment scurt, în limita a 500 de semne, cu o singură imagine preluată.
+ Să incluzi un link către articolul meu.
Indiferent ce alegi, nu uita să menționezi de unde ai preluat.
» Găsești mai multe informații despre acest subiect la Despre – Copyright. Te rog să citești pentru a nu încălca drepturile de autor.

Ce aparat foto folosești?

Aceasta e o altă întrebare frecventă din momentul în care am lansat site-ul. Am avut tot felul de aparate ultra-ieftine, unele care după doar o zi și-au dat duhul extenuate (de exemplu, în cele cinci zile cât am stat la Roma am reușit să fac o singură fotografie. A fost prima și ultima făcută cu acel aparat).

Unii spun că nu contează ce cameră foto ai - ironia este că în general aceștia sunt cei care folosesc cele mai sofisticate camere foto + zeci de accesorii. Până la un anumit nivel, evident că nu contează, mai ales atunci când vrei să înveți. Însă de la un anumit moment contează.

Eu am început clasic. În 2012, mi-am cumpărat primul aparat foto ceva mai bun pe care am continuat să experimentez și să învăț. A fost o cameră digitală compactă care m-a însoțit zi de zi timp de patru ani. De la sfârșitul anului 2017, am considerat că pot trece la un DSLR.

În concluzie, cele mai multe fotografii publicate până în 2017 pe website au fost făcute cu un aparat foto compact sau cu telefonul mobil.

Vrem să îți trimitem articole despre compania/agenția/pensiunea noastră / hotelul/restaurantul nostru? Le publici?

Nu public articole despre agenții de turism, branduri, hoteluri și alte unități de cazare mai ales dacă nu am testat personal serviciile oferite. Și chiar dacă le-am testat, îmi pare rău dar nu public acest gen de articole.

De ce? Primul motiv ar fi perioada de valabilitate a unui astfel de articol. Serviciile se schimbă, oamenii/angajații se schimbă, și știm cu toții că schimbarea nu înseamnă doar ceva mai bun - prin urmare experiența mea poate să fie complet diferită de a altuia. Și nu e scopul acestui website să verifice permanent ce a mai apărut nou la un hotel, ce servicii s-au îmbunătățit/înrăutățit.

Vrem să îți trimitem o invitație la un eveniment sau pentru a ne vizita? Unde pot trimite?

Prin rețelele mele sociale.

# SCRIERE

Aș vrea să învăț să scriu mai bine. Ai ceva idei, recomandări?

Prima condiție: să scrii. Zi de zi. A doua: să citești mult. Zi de zi.
» 5 idei care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti scrisul

# WEB DESIGN

Cine ți-a făcut design-ul website-ului?

Eu. Întreg design-ul (inclusiv visual graphics, imagini, logo) este conceput și realizat de mine, în platforma WordPress.

Practic, versiunea 2.0 din 2017 înseamnă un website complet refăcut. Am verificat și completat toate articolele - cu informații la zi, acolo unde a fost necesar; am refăcut fotografii; am renunțat la unele articole vechi pe care le-am recitit și am considerat că nu mai aduc valoare website-ului.

Poți să faci și website-ul meu?

Nu, pentru că nu mă ocup de acest gen de proiecte.

Comments are closed