Alba Iulia s-a făcut tot mai cunoscută în ultimii ani cu cetatea și tururile ce se pot face acolo și atrage vizitatori (din păcate, cei mai mulți în grupuri mereu grăbite spre o altă destinație) cu spectacolul de schimbare a gărzii ce are loc în fiecare zi (sâmbăta e ceva mai fastuos). Acest micuț oraș transilvan merită o vizită de o zi, cel puțin; în timpul verilor, în special, se organizează diferite evenimente în cetate și îi dă mai multă viață. Dincolo de oraș, la o distanță de cel mult 50 de kilometri, se găsesc numeroase locuri în care decorul se schimbă, devine sălbatic și cucerește iremediabil.
Am selectat trei dintre acestea, ca idei de aventuri în locuri mai puțin invadate de turiști, până acum. Sunt potrivite și pentru cei care rămân în oraș mai multe zile și vor să exploreze și împrejurimile.
3 idei de drumeții în apropiere de Alba Iulia, Transilvania
» Râpa Roșie «

Pereții cărămizii în forme bizare, ca niște chipuri de bătrâni înțelepți sau turnuri și piramide ce se duc spre cer, cu înălțimi ce ating o sută de metri, sunt spectaculoși. Ca un sculptor creativ, apa a modelat în timp aceste stânci și așa a reușit natura să facă aici un loc fascinant. Din depărtare, cu ochiul liber, frumusețea rezervației rămâne neștiută, ceea ce m-a convins și pe mine de multe ori că nu merită efortul să merg până acolo. Mă bucur că nu m-am lăsat definitiv pradă unui impuls și mi-am făcut cadou această drumeție.
» miniGhid «
⦿ Trivia:
• Râpa Roșie este o rezervație naturală geologică ce se întinde pe zece hectare. Stâncile au înălțime între 80 și o sută de metri.
⤳ Idee:
⧈ La întoarcere în Alba Iulia, oprește la Lancrăm ca să vizitezi Casa memorială Lucian Blaga, casa unde poetul și-a petrecut copilăria.
CITEȘTE:
» Ce poţi face şi vedea în Alba Iulia
» Aici am înţeles (din nou) că splendoarea stă în simplitate
» Aur, fildeş, medieval – povestea unui manuscris de 1200 de ani
» Poiana cu narcise «

Dacă iubești drumețiile, nu doar mersul cu mașina, îți recomand să alegi poiana narciselor de la Tecșești, un alt fermecător sat ascuns în Trascău, munții Apuseni. E o așezare izolată unde găsești liniște, aer mai curat (sper), case vechi, tradiționale, multe părăsite. Un loc extrem de fotogenic, un alt motiv care va face această drumeție una din cele memorabile.
» miniGhid «
• Cu mașina: Ca întotdeauna, varianta cea mai simplă. Dacă mergi cu mașina, recomandarea mea este să mergi până în Poiana Galdei (Alba Iulia pe E81 spre Cluj-Napoca, stânga pe DJ 107 spre Galda de Jos – Mesentea – Galda de Sus – Poiana Galdei sau prin Ighiu – Cricău), să o lași acolo și să faci traseul spre Tecșești pe jos, aproximativ zece kilometri. Din Poiana Galdei se poate urca și cu mașina, preferabil (de fapt, cel mai bine) una de teren (m-am întors de acolo cu un Logan și se merge destul de bine, deși se mai lovea din loc în loc) sau una la care nu ții prea mult (sau deloc).
• Cu mijloc de transport în comun: Dacă nu ai mașină, sunt autobuze care circulă din Alba Iulia și au ultima stație în Poiana Galdei, în apropiere de drumul ce duce spre Tecșești. Circulă zilnic și pleacă dimineața din Alba Iulia, din Autogară, la ora 7:30, de luni până vineri, și la 7:50 sâmbăta și duminica. Din Poiana Galdei, ultima mașină pleacă spre Alba Iulia la ora 9:00 seara, în fiecare zi. Reține că programul curselor se poate oricând schimba, așa că, înainte de a porni la drum, să verifici la autogară orele la care circulă.
• Distanțe: din Alba Iulia – 28-30 kilometri, în funcție de drumul ales.
⤳ Idee:
⧈ Din poiană, coboară și în satul care acum are foarte puțini locuitori (19, după cum mi-a spus unul dintre ei).
⧈ În apropiere este Piatra Cetii și, dacă mai ai energie, poți urca – nu e dificil, însă sunt porțiuni abrupte.
CITEȘTE: În poiana narciselor de la Tecșești: În căutarea lucrurilor (locurilor) simple, cu farmec
» Valea Uzei – Trascău «

Dacă ajungi aici și vrei să scapi de mulțime, mergi pe drumul spre Cheile Râmețului și, după aproximativ un kilometru, pe lângă cabană, este un mic indicator spre Valea Uzei. Urcă pe jos pe acel drum, ce trece prin pădure și duce în câteva așezări din Trascău, prima Valea Uzei. Valea Uzei este un pitoresc sat, acum aproape pustiu, de unde ai superbe panorame spre văi și Cheile Mănăstirii. De aici, drumul continuă și urcă pe traseu marcat și se poate ajunge în alte cătune din Trascău.
» miniGhid «
⤳ Idee:
⧈ Sus, când ajungi în Valea Uzei, de pe deal se deschid panorame superbe spre Cheile Mănăstirii și sat.
⦿ Trivia:
• De ce să mergi: Pentru o drumeție într-unul din vechile cătune ale Apusenilor, un sat cu un farmec dintr-o veche poveste.
3 idei de drumeții în apropiere de Alba Iulia, Transilvania
» ESENȚIAL «

• Râpa Roșie este o rezervație naturală, cu stânci impresionante ca niște zgârie-nori. Este la 20 de kilometri de Alba Iulia.
• Tecșești, un sat din Apuseni ce nu și-a pierdut farmecul din timpuri străvechi. La 38 de kilometri de Alba Iulia.
• Valea Uzei, unul din cătunele ascunse ale Trascăului. La 35 de kilometri de oraș.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost în unul din aceste locuri?
◌ Ce alte drumeții ai recomanda din Alba Iulia?
Join the discussion