Dincolo de Suceava, urmând drumul spre Gura Humorului, te simți dintr-o dată prin într-o vrajă. De care nu mai vrei să scapi. Parcă o mână de magician a schimbat totul în jurul tău, a pus acolo special pentru tine un deal prelung, asemeni unui trup de femeie ce se odihnește suav, fâșii aurii de holde, zeci de căpițe înșirate pe colinele acelea învelite în năucitoare nuanțe de verde. Și tot urci, în vreme ce privirea lunecă prin zănoage, suindu-se mai apoi spre păduri ce parcă nu se mai sfârșesc.
Se spune că, oricât ai căuta în lumea asta largă, verde ca în Bucovina nu afli. Te amețește, îți farmecă ochiul, îți tulbură suflul.
Aveam poftă să fur puțin din această frumusețe, să mă așez lângă fiecare grămăjoară de fân, să mă pierd în izul de verde ireal, fân cosit, soare și cer de Bucovina. Când ajungi aici, nu poți să nu privești Cerul și să nu spui «Mulțumesc, pentru că există Bucovina!».
Acestea rânduri le-am scris în urmă cu mai mulți ani, când m-am întâlnit prima dată cu Bucovina. Tot atunci am adunat o mulțime de rețete din Bucovina. Le-am redescoperit scrise frumos într-un caiet și le scriu și aici, în articole din colecția Saveurs.
Cine a fost cel puțin o dată acolo, știe cât de bine și gustos se gătește în Bucovina. Aș putea adăuga la rândurile de sus «Mulțumesc, pentru că există Bucovina cu toată savoarea ei!».
Trei rețete: Dulceață de frăguțe (la fel se poate face de zmeură, afine), Dulceață de cireșe amare, Lichior de mugur de brad.
» Dulceață de frăguțe «
» Stil: • Dulciuri • Deserturi • Tradiționale
» Ai nevoie de: • Fructe • Zahăr • Lămâie
» Ingrediente «
• 1 kg fructe
• 1 kg zahăr
• O jumătate de lămâie tăiată feliuțe
» Cum se face «
» 1/ Se pun fructele cu zahărul să stea o noapte până când va ieși siropul.
» 2/ Se adaugă feliuțele de lămâie.
» 3/ Se pun la fiert 30 de minute, până se leagă. Nu se amestecă cu lingura, se scutură cratița pentru a rămâne fructele întregi.
» 4/ Se pun în borcane și se dau la cămară.
» Dulceață de cireșe amare «
» Stil: • Dulciuri • Deserturi • Tradiționale
» Ai nevoie de: • Fructe • Zahăr • Lămâi
» Ingrediente «
• 5 kg cireșe
• 5 kg zahăr
• 2-3 lămâi tăiate cubulețe
» Cum se face «
» 1/ Se scot sâmburii din cireșe.
» 2/ Se lasă de seara până dimineața cireșele cu zahărul.
» 3/ A doua zi, se pun cireșele la fiert.
» 4/ Se pune apă rece într-un pahar. Se ia puțin sirop din compoziție și se pune în apă/ Când siropul rămâne întreg [picătură] în apă, dulceața e gata.
» 5/ La sfârșit, se adaugă lămâile tăiat cubulețe.
» 6/ Se pune dulceața în borcane, se leagă și și se ține la cămară.
» Lichior de mugur de brad «
» Stil: • Băuturi • Tradiționale
» Ai nevoie de: • Mugur de brad • Zahăr • Vodcă • Cuișoare, scorțișoară
» Ingrediente «
• 1 kg mugur de brad
• 1 kg zahăr
• 500 ml vodcă [mai tare] sau alcool dublu rafinat îndoit la 40 de grade
• O jumătate lingură cuișoare
• O jumătate lingură scorțișoară
» Cum se face «
» 1/ Se pun toate ingredientele la macerat, fără alcool. Vasul se închide ermetic și se ține 14 zile.
» 2/ După această perioadă, se strecoară bine, se adaugă alcool și timp de câteva zile [5-7 zile] se agită cel puțin o dată pe zi.
» 3/ Se dă apoi la rece.
Comments are closed