„A fost o zi de care nu mă satur să îmi amintesc. Acea zi însemnată, înflăcărată, cu un zbor domol, cu oameni plini de zâmbete şi veselie.” Cu astfel de gânduri senine și înălțătoare am încheiat, în urmă cu șase ani, reportajul în care povesteam Cum am ajuns contesă sau cât de repede te prinde zborul cu balonul. Așa am trăit acea zi de la Maramureș Balloon Fiesta, când am făcut primul meu zbor cu balonul cu aer cald, cu Inga Igaune din Letonia, singura femeie pilot care a fost atunci la festival. A urmat apoi un zbor și mai înalt, cu balonul deasupra Alpilor austrieci, dar asta e altă poveste. Una de iarnă.
SUS: Fiesta Baloanelor, Maramureș, octombrie 2013
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
În 2019, între 5 și 12 octombrie 2019, are loc în Maramureș o nouă ediție a Festivalului Baloanelor, #festivalulbucuriei. Vor fi peste 20 de baloane aduse de echipaje ce vor veni din Ungaria, Ucraina, Moldova, Rusia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Lituania și România. Din România, vor merge în Maramureș echipaje din București, Craiova, Timișoara și Mureș.
Cei doi oameni care, din 2017, fac posibil acest festival sunt Loredana și Peter Hurley, alături de câțiva voluntari și parteneri. Față de edițiile anterioare, festivalul baloanelor se va desfășura anul acesta în Țara Lăpușului.
Festivalul a căpătat o abordare proaspătă ce îmbină lumea baloanelor cu cea a tradițiilor din zona Lăpușului. Ideea i-a aparținut lui Peter Hurley, cunoscut în special ca inițiator al festivalului Drumul lung spre Cimitirul Vesel, ce a avut ultima ediție în vara acestui an. El s-a gândit să pună în valoare farmecul ținutului și autenticitatea tradițiilor păstrate încă în satele din Țara Lăpușului și să le integreze în povestea colorată, plină de viață și aducătoare de bucurii a baloanelor cu aer cald.
SUS: Fiesta Baloanelor, Maramureș, octombrie 2013
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Maramureș Balloon Fiesta este diferit de alte festivaluri și prin faptul că evenimentul nu este transformat într-un bâlci unde se vinde orice. Acolo nu vei găsi fast food, grătare, semințe, popcorn, kürtőskalács (colac secuiesc) sau băuturi tip cola, nici alte băuturi carbogazoase. Doar apă. Elevii de la școli din Rogoz și Lăpuș, între aceste așezări se desfășoară festivalul, vor vinde, în cadrul unui proiect de strângere de fonduri pentru școlile lor, limonadă, suc de mere, prăjituri, toate preparate în casă, de localnici.
SUS: Fiesta Baloanelor, Maramureș, octombrie 2013
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
În cele șapte zile de festival, se fac zboruri libere, dacă vremea e bună. Între zboruri, sunt organizate diferite activități ce promovează autenticul, printre acestea ateliere meșteșugărești, lansări de carte, spectacole de teatru. În timpul serilor, lumea e invitată la petreceri sătești, cu muzică tradițională și mâncăruri ce se gătesc în zonă.
Înainte de festival, au fost organizate mai multe sesiuni de rezervări pentru zboruri. Dacă nu ai făcut rezervare și dorești să faci un zbor cu balonul, poți merge în zilele festivalului, însă va trebui să știi că nu se poate garanta că vei avea ocazia să faci un zbor liber. Ca orice zbor, și cel cu balonul depinde de condițiile atmosferice. Înaintea fiecărei sesiuni de zbor, are loc o scurtă ședință tehnică pentru a se stabili dacă sunt sau nu condiții pentru zbor. În funcție de temperatură, fiecare echipaj va stabili câți pasageri poate lua în nacelă.
Zborurile libere se fac dimineața și spre seară, cu puțin înainte de apusul soarelului, când, de obicei, vântul este slab și vizibilitatea, bună. Dacă plouă, ninge, bate vânt puternic, e ceață sau plafonul de nori e mult prea jos, nu se fac zboruri cu balonul.
Fiecare zbor liber cu balonul durează, în cadrul festivalului, cel mult o oră. Balonul plutește în direcția vântului și este dirajat de pilot. Se poate înălța până la 1500 de metri sau mai mult, însă cele mai multe zboruri de agrement se fac la înălțimi maxime de 400 de metri, pentru ca pasagerii să se bucure de pitorescul peisajelor.
SUS: Cum se strânge balonul, după aterizare
Fotografie: pentru Călătorii la Singular
Fiecare pasager trebuie să ajute echipajul la pregătirea de zbor și, după aterizare, la strângerea balonului. Întoarcerea la bază se face cu mașina echipajului cu care s-a făcut zborul.
În funcție de echipaj, dacă zbori pentru prima dată este posibil să ai parte, la final, de un botez în toată regula și poate vei primi, așa cum am eu, și un certificat prin care se atestă că ai devenit contesă sau conte, titlul fiind legat de denumirea localității unde se aterizează.
Tot în cadrul festivalului, au loc zboruri ancorate, de altfel, cele mai populare. Balonul se ridică la aproximativ 30 de metri de la sol și este prins cu frânghii pentru a nu se duce mai departe. Sunt cele mai sigure zboruri, durează cam zece minute și pot fi experimentate de oricine, fără limită de vârstă.
SUS: Fiesta Baloanelor, Maramureș, octombrie 2013
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
În penultima zi a festivalului, vineri, 11 octombrie, de la ora 19:00, se va organiza spectacolul de night-glow, o celebrare a zborului cu balonul. Baloanele sunt pregătite ca de zbor, însă nu se vor înălța, vor rămâne pe pământ și vor fi luminate. Întunericul nopții la va da strălucire pentru un spectacol de poveste.
» miniGhid «
• Din Baia Mare sunt și curse regulate la Târgu Lăpuș, un drum de o oră. Din Cluj-Napoca la Târgu Lăpuș se fac în jur două ore. Din Târgu Lăpuș până în Rogoz sunt 6 kilometri și până în Lăpuș, 12 kilometri. Între cele două localități are loc festivalul. În timpul serilor sunt organizate petreceri sătești în diferite așezări din Țara Lăpușului.
• Pe lângă zbor cu balonul, sunt organizate diferite activități legate de tradițiile satului din Țara Lăpușului.
SUS: Zbor cu balonul deasupra Alpilor austrieci, ianuarie 2014
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Maramureș Balloon Fiesta, baloane și tradiții în Țara Lăpușului | #festivalulbucuriei
» ESENȚIAL «

• Unde: Între Rogoz și Lăpuș (Lăpușul românesc).
• Zbor liber: Dacă vremea permite, zborurile libere se fac dimineața și după-amiaza. Zborul durează în jur de 60 de minute și altitudinea maximă la care se înalță balonul este de aproximativ 400 de metri.
• Zbor ancorat: Balonul se ridică la aproximativ 30 de metri de la pământ. Durează cam zece minute și pot fi experimentate de oricine, fără limită de vârstă.
• Night-glow: Vineri, 11 octombrie, de la ora 19:00, se celebrează lumea baloanelor.
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion