Începutul verii vine, printre altele, și cu lanuri invadate de movul îmbietor-îmbătător al lavandei. Plimbările și fotografiile prin câmpul cu lavanda au devenit o modă, așa cum spun mulți, dar poate că nu va fi una trecătoare.
An după an, tot mai mulți descoperă frumusețea lanurilor de lavandă și nimeni nu trebuie să meargă neapărat în Provence pentru asta. Peisajele din timpul verilor românești cu care am fost obișnuiți până nu de mult au început să fie decorate în culori noi, proaspete, mediteraneene. Lanurile orbitoare de rapiță, grâu copt și floarea-soarelui sunt tot mai des acompaniate din loc în loc de movul seducător al întinderilor de lavandă.
SUS: Dimineață în lanul de lavandă la Lavanda Aiud
Fotografie: Mira Kaliani | Iunie, 2018
Totuși, lavanda vine tare de departe, e o veche, străveche, poveste, cu persani, egipteni, greci, romani. Rând pe rând, pe toți i-a cucerit cu mireasma și puterea ei. Ei o foloseau pentru împrospătarea hainelor, dar o aruncau și în apele băilor pentru a relaxa corpul și a-l parfuma.
Numele ei, al lavandei, a fost inspirat dintr-un cuvânt latin, lavandula, care vine de la lavare, ceea ce înseamnă a spăla, și i-a fost dat de părintele taxonomiei moderne, botanistul suedez Carl Linnaeus, care a trăit în secolul al XVIII-lea.
Farmacologul și botanistul grec, Dioscoride, trăitor în Roma din timpul împăratului Nero, a pus lavanda între plantele prețioase și, în lucrarea lui, De Materia Medica, a amintit de Lavandula stoechas, un vechi soi de plantă, cunoscută în aromaterapie, cultivată de secole.
Poțiuni
Apotecarii, vechii farmaciști, erau convinși că lavanda are multiple proprietăți benefice sănătății și o includeau în poțiuni pe care le recomandau pentru tratarea a tot felul de afecțiuni. În vremea când ciuma făcea ravagii în Europa, prin intermediul apotecarilor, lumea a început să descopere această plantă și să creadă în puterile ei miraculoase – cel care o folosea, era protejat de boli și trupul i se purifica.
SUS: În lanul de lavandă la Lavanda Aiud
Fotografii: Mira Kaliani | Iunie, 2018
Din vremea ciumei, vine și o poveste cu patru hoți care umblau prin Franța și jefuiau tot ce doreau, fiindcă nimic nu-i împiedica. Lumea se ferea să umble pe străzi de teama teribilei boli, prin urmare nu se găsea cineva să-i înfrunte pe cei patru.
Nici măcar oamenii legii nu i-au luat în seamă, convinși că, într-o zi, ciuma va rezolva problema. Nu s-a întâmplat așa, spune povestea.
Nici ciuma nu s-a atins de ei, cu toate că umblau nestingheriți prin locurile unde boala ucidea sute de oameni zi de zi.
Cum planul nu a funcționat, oamenii legii au fost nevoiți să ia urmele hoților. I-au prins în cele din urmă și dus în fața judecătorilor. Obligați să spună cum de nu s-au temut de ciumă și nu s-au îmbolnăvit, ei au mărturisit că familia lor se ocupa cu plante și a făcut un oțet din ierburi pe care îl foloseau tocmai pentru a-și crește imunitatea organismului și a se proteja de cumplita boală. Printre ierburile folosite în oțetul-minune era și lavanda.
Lavanda purifică spiritul și trupul, limpezește gândirea iar cel care știe a se folosi de plantă își regăsește armonia interioară pentru că toate gândurile și sentimentele negative dispar. Așa scria o călugăriță benedictină născută în 1098, Hildegard von Bingen, în una dintre lucrările ei dedicate plantelor ce fac minuni pentru minte, trup, suflet.
Vara, era anotimpul când grecii vechi aveau sărbătoarea Adonia, o celebrare a iubirii dintre Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții, cu Adonis, zeu al plantelor. Una dintre ierburile magice ale Afroditei era și levănțica, plantă ce avea darul să-i îmblânzească și pe cei mai aprigi zei.
SUS: Dimineață în lanul de lavandă la Lavanda Aiud
Fotografii: Mira Kaliani | Iunie, 2018
Splash
» Varietăți. Există zeci de specii de lavandă în sute de varietăți. Cu toții știm (poate unii și iubim) lavanda și culoarea ei mov-violet. Sunt însă numeroase nuanțe de mov iar, pe lângă mov, lavanda poate să aibă tot felul de culori, de la galben la gri, de la alb la roz.
» Cea mai populară. Angustifolia este cea mai răspândită specie de lavandă, folosită și în România de cei mai mulți. E preferată pentru că rezistă excelent la temperaturile scăzute din timpul iernilor, în plus are și un parfum intens. Tocmai de aceea, uleiul esențial obținut are o calitate deosebită, spun cunoscătorii.
» Când înflorește. Perioada de înflorire depinde îndeosebi de soi, de vreme, de climă, de zonă. Când primăvară e însorită, înflorirea va fi mai devreme, pentru că lavanda iubește soarele; primăverile bogate în ploi și cele cu multe zile friguroase întârzie cu câteva zile apariția florilor de lavandă. În România, înflorește de obicei în luna iunie. De la primele flori, care apar pe la începutul lunii iunie, înflorirea va continua până când va atinge maximul – ceea ce înseamnă, o perioadă între două și patru săptămâni. În acest interval de timp lavanda capătă culoarea tot mai intensă și este momentul potrivit și pentru fotografii.
» Răsfățuri mov. Primele flori culese, când lavanda este mai mult îmbobocită, se usucă și se folosesc pentru buchete, ornamente, săculețe. Planta ce se folosește pentru procesul de distilare, în vederea obținerii uleiului esențial, se recoltează spre final, când înflorirea atinge maximum, de preferat chiar când e un pic trecută.
» Sfat. De la Cristina Dîrjiu, Coșul cu lavandă: „Lavanda e o plantă medicinală, cu proprietați deosebite, și trebuie consumată ca atare”.
SUS: Dimineață în lanul de lavandă la Lavanda Aiud
Fotografii: Mira Kaliani | Iunie, 2018
La jumătatea lunii iunie 2018, am mers să fotografiez un lan de lavandă și, de atunci, mi-am spus că n-ar fi deloc rău să fie mai mult mov în peisajele rustice ale României.
A fost o experiență extraordinară, de neuitat și de repetat an de an, pe cât posibil. Pentru cei dornici să (re)trăiască în felul lor o astfel de experiență, am făcut o listă cu câteva locuri din România unde oricine poate merge să fotografieze lanuri cu lavandă.
Unii proprietari organizează în perioada de înflorire a lavandei evenimente speciale, un fel de zi a porților deschise pe drumul lavandei, pentru cei doritori să fotografieze lanuri de lavandă și să se bucure de frumusețea lor.
Te poate inspira
» Între galben și albastru, simple bucurii din călătorii
» LAVANDA AIUD «



SUS: Apus în lanul de lavandă; Camelia alături de fiicele ei, Adriela și Sophie, la Lavanda Aiud
Fotografii: Mira Kaliani | Iunie, 2018
Aici am fost anul trecut și este un loc magic pentru a face fotografii în vremea când lavanda își arată movul ei senzațional. Lanul de lavandă este la marginea unei păduri, iar în fundal, în depărtare, se văd creste de Apuseni, mai exact sunt munții Trascău. Drumul până acolo are și el farmecul lor și sigur te vei opri să pozezi lanuri cu spice de grâu și să prinzi în imagini sate aflate hăt-departe și, undeva pe acolo, Piatra Secuiului, muntele dintre Colțești și Rimetea.
La mijloc de iunie, culoarea lavandei era intensă, atinsese maximum, și vrăjea pur și simplu. Fluturi, albine, tot felul de gâze se bucurau și ele la nebunie de parfumul ispititor al lavandei.
Camelia, proprietara lanului de lavandă, nu a vrut să lase terenul nefolosit și a ales lavandă, fiindcă nu mai are animale pentru a pune culturi tradiționale. Suprafața cultivată este de 3000 de metri pătrați, fiind o afacere micuță, de familie, deși ea o consideră mai degrabă o plăcere decât o afacere. Este producător, ceea ce înseamnă că face din lavandă doar câteva produse simple hand-made, cum ar fi buchete, aranjamente florale, săculețe.
miniGhid
» LA RUE DE LAVANDE «

SUS: La Rue de Lavande
Fotografie, stânga: Spotlight Studio Pro
La Rue de Lavande este o plantație făcută în urmă cu patru ani de familie Sfăt din satul Badon. Se întinde pe o suprafață de un hectar iar din 2020 planul este să mai cultive încă un hectar. Soiul de lavandă ales este Codreanca. Acesta se cultivă în România din timpul lui Ceaușescu și e diferit de celelalte soiuri aduse din alte țări, în primul rând pentru că înflorește ceva mai târziu, după două-trei săptămâni față de celelalte. Recoltarea se face treptat, de la începutul lunii iulie până în jurul datei de 15 august.
Plantația se află pe un platou dreptunghiular, încadrat de iarbă. În partea din față a lanului, este o întindere netedă, numai cu iarbă, unde se poate sta sub soare plin.
Luminița, alături de cele două fiice ale ei, Lorena și Adelina, se ocupă de această micuță afacere. Luminița face diferite produse din lavandă, de la buchete, aranjamente, coșulețe, săculețe și perne cu lavandă, la săpunuri, odorizante, creme, ape florale sau lichior și sirop de lavandă. Toate aceste produse sunt făcute numai hand-made, într-un laborator. Nu are angajați și face, cum zice ea, atât cât poate.
miniGhid
În perioada de înflorire a lavandei, La Rue de Lavande organizează de obicei o zi a porților deschise. Oricine poate merge să fotografieze lavanda, să cumpere produse naturale pe bază de lavandă, făcute manual de Luminița, să-și culeagă un buchet de flori. Cei care participă la Ziua porților deschise – La Rue de Lavande, pot profita de ocazie pentru a-și face în lanul mov și fotografii profesionale, asigurate de un studio foto din Zalău.
» LAVANDA DE BIHOR «

SUS: Imagini Lavanda de Bihor
Lavanda așteaptă soarele, ca și mine, mi-a spus Vasile Cmeciu, proprietar al unei plantații de lavandă în județul Bihor. Suprafața este de un hectar și jumătate, în două locuri. Este o cultură bio atestată – ceea ce înseamnă că nu se folosesc îngrășăminte chimice.
Soiul pe care îl cultivă în mod special a fost adus din Provence, se numește Rapido și a fost creat de francezi pentru a rezista la boli și pentru a produce un ulei esențial de calitate superioară.
Din lavanda cultivată, proprietarul face și tinctură de lavandă, apă micelară, sirop și, desigur, săculețe cu flori de lavandă uscată.
miniGhid
• În perioada când lavanda are culoarea intensă, se poate merge oricând pentru poze.
• Vizita se stabilește înainte cu proprietarul.
• Perioada de înflorire este în luna iunie.
» COȘUL CU LAVANDĂ «

SUS, dreapta: Lanul de lavandă din Fetindia; stânga: Familia Dîrjan
Fotografii: Coșul cu lavandă
În satul Fetindia, cu Meseșul în fundal, este o plantație de lavandă ce se întinde pe două hectare. A pornit mai degrabă ca o afacere de suflet, și nu neapărat una pentru profit, chiar dacă nici acesta nu e de ignorat.
Cristina Dîrjan și soțul ei s-au reîntors de câțiva ani acasă, în România, după mai mulți ani petrecuți în străinătate. Cristina se ocupă și de marketing și a început plantația cu lavandă, fără să bănuiască atunci că lumea va fi atât de interesată de astfel de produse.
Cultura lor este ecologică și acreditată. Au și două mini-laboratoare, unul pentru produse alimentare, altul pentru cele cosmetice. Ca produse alimentare, au sirop, dulceață, ciocolată, biscuiți, doar cu lavandă sau în combinații cu cireșe și alune, tot din producție proprie. Cele cosmetice sunt săpunuri – solide și lichide –, geluri de duș, deodorante, ulei de masaj. Se comandă și se trimit oriunde în România, prin curier.
Pe lângă lavandă, mai cultivă alun, nuc și cireș și trei plante prețioase pe care le folosesc în uleiuri esențiale – salvie, roiniță (lămâiță) și mentă.
De la Cristina poți afla numeroase informații despre lavandă și împărtășește cu bucurie cum poți să-ți faci acasă cosmeticele de care ai nevoie, folosind doar ingrediente naturale.
miniGhid
• Primele flori vor apărea la începutul lunii iunie și cel puțin trei săptămâni lanul de lavandă va fi tot mai înflorit.
• În acest interval când lavanda e înflorită, se poate merge pentru fotografii în lan – nu se percepe taxă pentru fotografie.
• O anumită sumă se va plăti doar de cei care doresc să facă și poze cu diferite accesorii și decoruri puse la dispoziție de familia Dîrjan.
• În orice zi, se poate vizita lanul și baza de procesare, pentru cei interesați de cultură și de modul în care se fac produsele.
• În curtea unde sunt cele două laboratoare, este și un magazin de prezentare și în stoc se găsesc toate produsele ce sa fac acolo.
Drumul Lavandei este un eveniment creat de proprietarii plantației Coșul cu Lavandă, conceput în special pentru informare despre beneficiile consumului de lavandă. Se organizează în perioada când lavanda e înflorită.
» PARFUMUL DE LAVANDĂ «

SUS: Imagini Parfumul de lavandă, Guranda
În curtea unui fost conac boieresc, între un iaz și pădure, se află din 2014 plantația Parfumul de lavandă, pe o suprafață de 7000 de metri pătrați. Este o cultură ecologică, planta putând astfel să fie folosită și pentru ceaiuri.
Din lavandă, proprietarii fac ulei esențial, săpun, buchete și săculețe cu plante uscate.
miniGhid
• În general, perioada de înflorire începe cam de la jumătatea lunii iunie și durează în jur de două săptămâni.
• În acest interval, se poate merge pentru ședințe foto în lanul cu lavandă sau pentru a culege un buchet de flori.
• Vizita se anunță înainte.
» LAVANDA DE LA ȚARĂ «


SUS: Imagini Lavanda de la țară, Fibiș
Lavanda de la țară este o grădină în care, pe un teren de 1500 de metri pătrați, este această plantă. În iunie, dacă vremea e bună, proprietarii organizează de obicei Ziua Recoltei, unde invită deseori și alți mici producători din zonă. Tot atunci, cei interesați au ocazia să descopere cultura lavandei și să încerce (mai mult să se uite) cum se recoltează cu secera.
Se pot face poze în lanul cu lavandă și cumpăra tot felul de produse naturale direct de la producători. În acea zi, nu se fac ședințe foto profesionale. La cerere, în perioada când lavanda e înflorită, cei care vor să meargă pentru ședințe foto speciale pot stabili cu proprietarul alte zile.
În grădină, vor fi și „fotolii” din paie, va avea loc un spectacol de teatru și poate chiar și muzică de caval.
miniGhid
• În perioada când lavanda e înflorită, în luna iunie, grădina se poate vizita, inclusiv pentru ședințe foto profesionale.
• În afară de acea zi specială, când oricine poate merge fără să fie nevoie să anunțe în prealabil, pentru alte zile se face programare.
Când are loc Ziua Recoltei, oamenii pot să cunoască mici producători locali și să cumpere produsele lor.
» LAVANDĂ DE MARGINA «

SUS: Imagini Lavandă de Margina
Lavandă de Margina este o plantație pe aproape două hectare, făcută din 2016 de doi tineri, George și Simona Sloboda. E o cultură ecologică de lavandă, din care cei doi fac produse pe care le vând local sau la târguri: ulei esențial, apă florală, ceai, buchete de flori proaspete și uscate, sirop, săculețe cu lavandă parfumată.
miniGhid
• În iunie, când lavanda este înflorită, se poate vizita pentru poze.
• În afară de ziua când are loc Sărbătoarea lavandei, vizitele trebuie anunțate proprietarilor pentru a fi programate.
• Proprietarii Lavandă de Margina organizează de obicei Sărbătoarea lavandei.
• Accesul este liber.
» LAVANDA LOLA «







SUS: Imagini Lavada Lola, Bonțida
Una dintre primele plantații de lavandă din Transilvania este la Bonțida și se numește Lavanda Lola. A fost înființată în 2010, inițial pe aproximativ 2000 de metri pătrați – acum se întinde pe 13.000 de metri pătrați.
Anca Șerpar, cea care se ocupă de această poveste cu lavandă de la Bonțida, are acum peste 50 de soiuri de lavandă. Îmi povestea cum a început acum aproape zece ani, când habar nu avea, ca mulți dintre noi de altfel, că lavanda s-a „inventat” și în alte culori, în afară de mov. Pe plantația Ancăi, poți vedea lavandă mov, multă lavandă mov, dar și în alte culori și diferite forme.
Din lavandă, Anca produce și vinde ulei esențial, apă florală, ulei de corp, balsam de buze, unt de corp, sirop, săculețe și pernuțe cu flori de lavandă, lumânări, săpunuri.
Din 2019, în lanul cu lavandă de la Bonțida, va fi și o pensiune micuță, cu cinci camere, ce se va numi, cum altfel, Casa Lola.
miniGhid
• Plantația se poate vizita în perioada de înflorire a lavandei, pentru fotografii.
• Lavanda Lola Fest, porți deschise spre lavandă, se organizează de obicei an de an. Un eveniment pentru cei care vor să facă fotografii, să descopere această plantă și să cumpere produse.
» TĂRÂMUL LAVANDEI «

SUS: Imagini Tărâmul lavandei, Mădăraș
Târâmul lavandei este o plantație ce se întinde pe cinci hectare, aflată în județul Mureș, la aproximativ 15 kilometri de Târgu Mureș.
miniGhid
• Pentru ședințe foto, se poate merge doar în perioada festivalului ce se organizează de proprietari.
• Un festival al lavandei de la Mădăraș se organizează de obicei an de an, pentru cei care vor să facă fotografii, să culeagă și să se bucure de parfum și momentele petrecute în lanul de lavandă.
» GRĂDINA DE LAVANDĂ «

SUS: Imagini Grădina de lavandă, Țipărești
Grădina de lavandă este o afacere de familie, începută în 2015. Suprafața cultivată este de două hectare. Pe lângă ulei esențial și apă florală, proprietarii de la Grădina de lavandă fac diferite produse, cum ar fi săpunuri, sare, miere infuzată cu lavandă, săculețe, buchete și au un tentant kit travel cu gel de duș, șampon, balsam și apă de lavandă.
miniGhid
• În perioada de înflorire, se pot face vizite.
• În luna iunie, de obicei, dar în funcție de vreme, Grădina de lavandă organizează mai multe evenimente în lanul de lavandă.
10 locuri din România unde poți fotografia lanuri de lavandă înflorită
» ESENȚIAL «

Esențial
În perioada de înflorire a lavandei cei doritori să fotografieze lanuri de lavandă și să se bucure de frumusețea lor pot merge în mai multe locuri din România. Câteva dintre acestea:
• Lavanda Aiud, județul Alba
• Coșul cu lavandă și La Rue de Lavande, județul Sălaj
• Lavanda Lola, județul Cluj
• Lavanda de Bihor
• Parfumul de lavandă, județul Botoșani
• Lavanda de la țară și Lavandă de Margina, județul Timiș
• Tărâmul lavandei, județul Mureș
• Grădina de lavandă, județul Prahova
Join the discussion
Mulțumesc mult pentru acest articol, Mira! Imi doream să ajung într-un câmp de lavandă dar nu m-am gândit niciodată să aflu unde aș putea găsi, la noi. In plus, constat că am două locuri și în județ, la Fibiș și Margina! Grozav! Voi vedea dacă mă pot organiza astfel încât să ajung pe acolo chiar anul acesta. Incă o dată, mulțumesc!
P.S. Tu nu ajungi în Apuseni, în vară? Dacă da, trimite-mi mesaj pe mail, poate ne vedem.
Cu tot dragul, Adriana, cât mă bucur. În iunie e înflorită lavanda, dacă vrei să mergi și pentru poze. Ajung în Apuseni sau mai degrabă îmi doresc să ajung. Ținem legătura și sper să ne vedem, tare mult aș vrea.
Mereu am iubit lavanda, însă nu am știut până acum că o pot găsi la mine în județ, atât de aproape! Sper să ajung în acest an și să îmi bucur ochii, sufletul și inima!
Mă gândeam eu că sunt mulți cei care iubesc lavanda, tocmai de aceea am și făcut acest articol. Mă bucur că ți-am fost de folos și ai descoperit că o ai aproape. Sper să ajungi, așa cum îți dorești.