Am o oarecare, inofensivă, obsesie pentru palate, castele. Îmi plac, mă atrag. La fel stau lucrurile şi cu Palatul Culturii din Iaşi, clădirea-simbol a oraşului.
Mă fascinează arhitectura elegantă, bogăţia ornamentelor, măreţia. Frumuseţea din alte vremuri.
Palatul Culturii din Iaşi a fost inaugurat în 1925 de regele Ferdinand, fiind construit pe locul unde, cândva, a fost Palatul Domnesc. La început, a fost Palat Administrativ şi de Justiţie, iar după 30 de ani de la deschidere a devenit Palat al Culturii.
Stil
» A fost proiectat de arhitectul I.D. Berindey și îmbină armonios stilurile arhitecturale neogotic, romantic și neobaroc.
» Palatul are nu mai puţin de 298 de camere (se spune că în primul proiect erau incluse 365 de încăperi!) şi se întinde pe o suprafaţă de 36.000 de metri pătraţi, iar turnul central atinge 55 de metri înălțime.
Am ajuns în Iaşi de multe ori, însă o singură dată am venit hotărâtă (și am găsit timp) să văd acest palat şi în interior. Era închis pentru renovare. Data viitoare, când se va întâmpla.
SUS: Palatul Culturii din Iași
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
» miniGhid «
• Reducere dacă se cumpără bilet pentru toate cele patru muzee.
• Intrare liberă pentru toți vizitatorii în fiecare an, în ziua de 18 mai, când se celebrează Ziua Internațională a Muzeelor.
• Timp: în jur de două ore.
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion
Am vizitat bojdeuca lui Ion Creanga, Teiul lui Eminescu, Casa Memoriala Otilia Cazimir, Catedrala Trei Ierarhi, Parcul Copou si,evident, Palatul Culturii (si in interior). Frumoase fotografii;)
Când am fost, Palatul Culturii era în renovovare şi din ceea ce am văzut pe site-ul oficial este şi acum, prin urmare nu poate fi vizitat în interior. Şi eu am cutreierat mult prin Iaşi, este un oraş care îmi place… Mulţumesc 🙂