Am regăsit zilele acestea o veche şi eternă poveste scrisă de Ivan Turghenev şi mi-am adus aminte cât de mult mi-a plăcut acest fragment când l-am citit prima dată, în adolescenţă. Iată-l:
O, tinereţe! Nu ţii seama de nimic, ca şi cum ai stăpâni toate comorile lumii. Şi în durere te complaci, chiar tristeţea îţi şade bine; eşti încrezătoare în tine şi îndrăzneaţă, spui: numai eu trăiesc – priviţi – dar zilele tale fug şi pier, nenumărate, totul se topeşte în tine, fără urmă, ca ceara sub razele soarelui, ca zăpada… Şi poate că taina farmecului tău nu stă în puterea de a făptui orice, ci în puterea credinţei că tu poţi făptui orice; stă în faptul că-ţi iroseşti în vânt puteri pe care n-ai şti să le foloseşti altfel, în faptul că fiecare din noi recunoaşte, cu tărie, că e un risipitor şi se crede îndreptăţit să-şi spună: Câte n-aş fi făcut dacă n-aş fi pierdut timpul degeaba. Nu ştiu de ce, dar îmi place cum sună traducerea asta de la jumătatea secolului trecut.
Pe atunci, când purtam douăzeci, nu credeam că zilele pot să fugă atât de repede. Indiferent de momentul în care suntem cu viaţa însă, totul este să nu lăsăm să ni se ducă clipele de-a valma, fără rost. Să nu ne irosim timpul, fiindcă nu ştim niciodată cât avem la dispoziţie, şi să facem zi de zi ceva ce ne place, ne provoacă, ne aduce bucurie.
De când eram copil ştiu că îmi plăcea să însoţesc o poveste (ascultată sau citită) cu ceva dulce, făcut în casă. Ca om mare ce mă aflu, mai adaug uneori şi o cafea sau un ceai. De data asta, am ales lângă poveste un desert cu gust simplu, ceva tradiţional, ieftin şi cât se poate de bun. Un desert de iarnă şi toamnă și orice vreme și anotimp, pentru primăveri în care soarele este cam zgârcit (sau mai degrabă norii ţin să fie vedete şi fac orice să-i ia faţa soarelui).
Gogoși
pufoși, simpli și rumeni» Stil: • Dulciuri • Deserturi • De weekend • Tradițional (românii ortodocşi obişnuiesc să facă gogoşi şi în zilele când începe postul de Crăciun şi Paşte)
» Ai nevoie de: • Făină albă • Drojdie • Ouă • Zahăr • Lapte • Lămâie • Ulei (pentru prăjit)
» Unde am mâncat: În România, se găsesc și în meniurile restaurantelor, deseori cu denumirea de papanași (în aluat, se pune un pic de brânză, motiv pentru care se numesc papanași și se servesc în general alături de dulceață de afine). Pentru mine, papanașii pe care îi mâncam cu multă plăcere în copilărie arătau cu totul altfel.
» Ingrediente «
• 1,5 kg făină albă
• 1 pacheţel de drojdie (50 de gr)
• 3 ouă întregi
• 10-12 linguri zahăr (după gust)
• 1 l lapte călduţ
• Coaja rasă de la o lămâie, sare
• 500 ml ulei de floarea soarelui
» Cum se face «
» 1/ Aluatul: Drojdia se pune într-un pic de lapte călduţ, până se dizolvă. Se adaugă apoi, într-un vas, peste făină şi se amestecă uşor cu o mână, iar cu cealaltă se adaugă pe rând restul ingredientelor.
» 2/ În litrul de lapte călduţ se dizolvă zahărul şi se adaugă apoi treptat peste făină. Se amestecă uşor cu o mână. Se pun ouăle, un vârf de linguriţă de sare şi coaja rasă de la lămâie. Se continuă să se amestece totul cu o mână şi cu cealaltă se mai adaugă făină, dacă e cazul.
» 3/ După ce s-au pus toate ingredientele şi s-a completat cu făină, dacă a fost cazul, se începe să se frământe bine compoziţia până când se obţine un aluat care nu se mai lipeşte de mână (dacă se desprinde uşor de vas înseamnă că este bine şi suficient frământat).
» 4/ Aluatul se lasă la dospit, în bucătărie, în vas, peste care se pune un prosop curat de bucătărie, pentru a avea căldură. Se lasă aşa aproximativ o oră, o oră şi jumătate, până când creşte.
» 5/ Gogoși: Într-o tigaie, se pune ulei suficient pentru a se putea rumeni gogoşile bine şi uniform. Tigaia se pune apoi pe foc mic. Pe o planşetă se presară puţină făină albă.
» 6/ Se ia cu mâna o parte din aluat, se pune pe planşetă şi se întinde nu foarte subţire (cam un centimetru), apăsând uşor cu degetele (nu se face cu sucitorul). Se taie apoi în forme rotunde cu un pahar sau cu o formă specială.
» 7/ Formele tăiate se lasă cam 10 minute pe planşetă şi se pun apoi treptat în uleiul încins, cam la 10 secunde una de alta. Se întorc pe o parte şi pe alta (unele sunt mai isteţe şi se întorc şi singure) şi se scot cu o paletă, pe rând, după cum se prăjesc.
» 8/ Se pot pune la început pe un şervet de hârtie să se absoarbă plusul de ulei şi apoi într-un vas.
» 9/ Se continuă apoi cu o altă parte din aluat, până se termină tot aluatul.
» 10/ La sfârşit, gogoşile se presară cu zahăr pudră.
O idee
creativăSe pot tăia cu un pahar mai mare şi în mijloc se face o gaură cu degetarul şi/sau se pot împleti.
» Tu ce spui? «
◌ Ai gătit vreodată gogoși? Sau preferi să cumperi?
◌ Sunt printre dulciurile preferate?
◌ Care sunt preferații tău? Simpli sau umpluți cu diferite ingrediente?
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion