Cu siguranţă, călătoria înseamnă mai mult decât a vedea nişte obiective turistice; ea este schimbarea ce merge, profund şi permanent, în modurile în care privim viaţa.
Asta a spus-o Miriam Beard, cu mult înainte de a ne apuca noi să punem călătoria în statistici şi infografice, aşa cum este cel de mai jos (în engleză). Unii cred, alţii râd, eu sunt dintre cei care şi cred şi râd – pentru că viaţa este şi despre seriozitate şi despre a râde cu poftă -, că întâlnind alte culturi, alte stiluri de a trăi şi înţelege viaţa, putem să ne schimbăm propriile şi poate uneori mult prea rigidele concepţii despre noi, despre lume.
Să nu mai încadrăm totul între limitele noastre, să nu mai judecăm de departe şi fără noimă, să acceptăm că lumea este în multe culori şi nuanţe şi nu doar în cele care ne plac nouă sau pe care le ştim noi, să nu ne mai credem sau să ne arătăm atotştiutori, fiindcă am fi şi plictisitori.
O concluzie a acestui infografic ar putea suna ca un slogan de genul: pentru o viaţă lungă, frumoasă, sănătoasă, călătoriţi, călătoriţi, călătoriţi şi o să fiţi veşnic tineri (până într-o zi, fireşte, dar să stăm optimişti cu sufletul).
Ceea ce a spus Miriam Beard, cândva pe la începutul secolului al XIX-lea, am reuşit să descoperim şi noi şi probabil se va tot redescoperi asta din când în când. Nu ştiu dacă te regăseşti în vreuna din concluziile de mai jos, dar mi-ar plăcea să aflu. Eu pot spune că atunci când călătoresc nu simt oboseala, starea aia de moleşeală, deşi dorm mult mai puţin. Asta poate fi ciudat şi nu chiar, fiindcă e vorba de bucuria de a fi acolo unde mă simt bine.
Reinterpretând o frază, în care era vorba de a te îndrăgosti, aş spune că ştiu că mă simt fericită în călătorii atunci când nu mai pot să dorm pentru că în sfârşit realitatea este mai frumoasă decât visele.
În plus, şi la capitolul creativitate stau cât se poate de bine când sunt departe de locuri cunoscute. Fără îndoială că fac parte şi dintre cei 86 la sută de oameni care privesc viaţa cu mai mult optimism când sunt cu rucsasul în spate; deşi încerc să păstrez atitudinea asta şi după ce mă adun de pe drumuri.
Cât priveşte romantismul, am citit, nu neapărat cu intenţie, tot felul de poveşti ale unor cupluri care spun că prin călătorii şi-au regăsit pasiunea unul pentru celălalt. Cred că este grozav. Sigur, şi mai grozav ar fi să nu se piardă o astfel de pasiune, dar se întâmplă şi, dacă se poate reaprinde pe drumuri şi povestea merge mai departe, ar trebui să fie ceva minunat.
Iată şi infograficul cu cele 16 motive pentru care e bine să călătoreşti.
16 Reasons Why Travel Is Good For You

» Tu ce spui? «
◌ De ce e bine să călătorim?
◌ De ce călătorești tu? Regăsești unul din motivele din acest infografic ce te face să pornești la drum?
◌ Călătoria te face mai… romantic?
Join the discussion
Of, mania asta a statisticilor! Stim cu totii ca ele chiar asta sunt, niste statistici, dar le citim constienti fiind ca in spatele lor este, totusi, viata! Sunt de acord ca un weekend petrecut undeva, in afara casei, este mai pretios decat orice dar. In rest, nu stiu daca calatoria ma salveaza de un infarct sau ma face mai romantica, sigur insa ma face mai bogata sufleteste!
Haha, păi să sperăm că ne salvează şi de infarct. Se pare că pe unii îi face mai romantici, dar ce ştiu eu! 🙂 Pe mine Parisul mă face romantică rău, dar după ce plec de acolo îmi (cam) trece! 🙂