Pentru că uneori cu toții ne bucurăm de mai multe zile libere, primite sau luate, am adunat câteva destinații ca idei de călătorii atât în timpul sezonului rece, cât și în plin sezon de călătorit. Selecția acestora a fost în mare destul de aleatorie și personală și destul de mult influențată de sugestiile unor cititori.
Una peste alta, am încercat să aleg locuri frumoase, interesante, ticsite de atracții. Dintre cele selectate, șapte sunt destinații din România. Am inclus patru orașe din Europa pentru farmecul lor și zecile de obiective turistice.
În ce mă privește, prefer călătoriile în perioade mai liniștite – în primul rând, cum știm toți, circulația pe șoselele din România devine un și mai mare coșmar în timpul sărbătorilor, dacă e posibil așa ceva. E posibil, am experimentat de mai multe ori. În al doilea rând, mereu mă minunez cât de schimbat poate să fie un loc în funcție de momentul în care îl văd: plin de turiști sau în ritmul lui de zi cu zi, când localnicii îi dau viață.
Orice ai alege, sau ai ales deja, pentru ca o călătorie să fie memorabilă, în sensul cel bun, contează și atitudinea cu care pornești la drum – dacă mergi deschis pentru a trăi noi experiențe și a te bucura de zilele libere, atunci vei trece firesc, fără să acorzi multă importanță acelor momente care, poate, nu te vor încânta neapărat, dar nici nu îți vor strica minivacanța.
În prezentarea destinațiilor, am amintit și câteva momente importante din istoria fiecărui loc, atât cât, sper, să-ți facă poftă să afli mai multe. Cu bune, cu rele, istoria oricărui loc ne ajută să privim dintr-o perspectivă proaspătă ceea ce vedem, să înțelegem mai ușor ceea ce vizităm, să facem conexiuni, să ne punem întrebări, să căutăm răspunsuri. Pe scurt, să fim curioși.
Unde și cum poți petrece o minivacanță – 11 idei de călătorii
11 destinații
» Când vremea e mai puțin prietenoasă, plouă, ninge (și nu suntem pe pârtie!), e ger, e timpul potrivit de a explora orașe mai mari sau mai mici – când frigul ne dă târcoale pe străzi și în piețe ne putem refugia într-un muzeu, o cafenea, o librărie.
SUS: Alba Iulia
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Cetatea Alba Iulia este cea mai populară atracție în oraș și chiar dacă numai te plimbi printre zidurile fortăreței, fără să vizitezi ceva, vei simți atmosfera plăcută din acest loc.
Istorii | Cetatea din oraș
» În maghiară, se numește Gyulafehérvár (Gyula a fost un voievod care a ctitorit în Alba Iulia, în secolul al X-lea, o bazilică ale cărei ruine au fost descoperite în 2011) ce se traduce prin Cetatea Albă a lui Iuliu. În germană s-a numit Weißenburg, apoi habsurgii au redenumit orașul Karlsburg, în cinstea împăratului Carol al VI-lea (Karl VI).
» În timpul împăratului Carol al VI-lea, cetatea din Alba Iulia a înflorit. Între 1716-1735, a fost construită impresionanta fortăreață în stil Vauban, concepută de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Fortăreața este în formă de stea, cu șapte bastioane, și a rămas cea mai impozantă cetate de acest tip din sud-estul Europei.
» Accesul se făcea prin șapte porți falnice – tot atâtea sunt și azi, însă unele au fost reconstruite. Cea mai grandioasă, prin elementele decorative, rămâne poarta a III-a. A fost construită între 1715-1728, în forma unui arc de triumf și deasupra ei se află statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea.
Alba Iulia
Idei de petrecut timpul
Alba Iulia
Idei de petrecut timpul⨀ Plimbă-te prin Cetate – în perioada sezonului de vară și de sărbători, cum este 1 decembrie, orașul este mai aglomerat, dar atmosfera din Cetate este întotdeauna plăcută. Traseul Porților – cel care începe din Orașul de Jos, urcă prin poarta I și ajunge în zona celor două catedrale – este preferatul meu.
⨀ Urmărește schimbarea Gărzii Cetății – în jurul orei 12.
⨀ Vizitează Muzeul Unirii și Sala Unirii, sunt față în față.
⨀ Vizitează Catedrala Romano-Catolică (a cărei construire a început în 1247) și Catedrala Ortodoxă, mult mai tânără.
În împrejurimile orașului
» Casa memorială Lucian Blaga, din Lancrăm, și biserica fortificată din Sebeș; 18-23 kilometri.
» Mănăstirea Râmeț; 36 de kilometri.
» Cetatea Câlnic, monument în Patrimoniul Mondial UNESCO; 40 de kilometri.
Citește
» Alba Iulia: ce să vezi și să experimentezi
SUS: Sibiu
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
2/ Sibiu
Istorii | Hermannstadt
» Cunoscut și cu numele german de Hermannstadt, Sibiu este unul din cele mai populare destinații din Transilvania, în special după ce, în 2007, a fost primul oraș din România ales Capitala Culturală Europeană.
» Așezarea a fost înființată în secolul al XII-lea de coloniști sași și apare menționată prima dată sub numele Cibinium într-un document din 1191.
» A primit statul de oraș din anul 1366.
» În 1717, în Sibiu a fost înființată prima fabrică de bere de pe teritoriul de azi al României.
Sibiu
Idei de petrecut timpul
Sibiu
Idei de petrecut timpul⨀ Centrul Vechi, principala atracție a orașului, cu vechi clădiri construite de sași și de negustorii care s-au stabilit în perioada medievală în oraș.
⨀ Străduțele pietruite cu aer medieval, cu piețe mici și clădiri colorate.
⨀ Fortificațiile – în Evul Mediu, Sibiu a avut una din cele mai solide fortificații în Europa și unele zone sunt bine păstrate și azi. Pasajul Scărilor este un loc în care poți uita în ce secol te afli.
⨀ Piața Huet, unde se află superba biserică evanghelică în turnul căreia poți urca pentru a vedea orașul de sus.
⨀ Turnul Sfatului, construit în secolul al XIII-lea, este unul din simbolurile orașului. Și aici se poate urca pentru panorame cu orașul.
⨀ Muzeele. Orașul e plin de muzee excelente, printre care Muzeul Brukenthal și Muzeul de Istorie.
În împrejurimile orașului
» Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA sau Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului; la aproximativ 6 kilometri de centrul orașului, în direcția Rășinari.
» Biserica fortificată din Cristian; 10 kilometri.
» Biserica fortificată din Cisnădie și din Cisnădioara; 12-16 kilometri.
» Așezări din Mărginimea Sibiului.
Citește
» 45 de experienţe de încercat în Sibiu (și în împrejurimi
SUS: Cluj-Napoca
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
3/ Cluj-Napoca
Istorii | De la Castrum Clus
» În latină, apărea cu numele Claudiopolis. În limba maghiară, este Kolozsvár, iar în germană – Klausenburg. Apare menționat documentar prima dată în anul 1213, cu numele Castrum Clus, deși despre existența unei așezări pe teritoriul orașului de azi a scris și geograful Ptolemeu (Klaudios Ptolemaios).
» Coloniștii sași care s-au stabilit în cetatea Clujului au organizat așezarea, astfel că, în secolul al XIV-lea, a devenit o urbe prosperă. În acea perioadă, orașul și-a construit o cetate puternică, apărată de ziduri, bastioane și turnuri. Pentru a se asigura apărarea orașului, fortificația a fost dezvoltată permanent, ajungând în secolul al XVI-lea să se întindă pe 45 de hectare. În total au fost 20 de turnuri, fiecare destinat unei bresle.
Cluj-Napoca
Idei de petrecut timpul
Cluj-Napoca
Idei de petrecut timpul⨀ Grădina Botanică. Evident, din primăvară până în toamnă este mult mai colorată și parfumată.
⨀ O plimbare matinală sau nu prin Cetățuia – de unde se vede și orașul.
⨀ Unul dintre locurile din Cluj-Napoca pe care ți-l recomand să-l vizitezi: Colecția de Istoria a Farmaciei.
⨀ Splendida biserică sfântul Mihail. Pentru panorame cu orașul, urcă în turnul neogotic al acestei biserici.
⨀ Biserica Franciscană, construită din 1290, este una dintre bisericile mele preferate din Cluj-Napoca. Se află în Piața Muzeului.
⨀ Plimbare prin Parcul Central, până la lac și Cazinou, acum Centrul de Cultură Urbană Casino.
⨀ Muzeul Etnografic poate fi interesant pentru cei cu adevărat pasionați de domeniu. Recomand Parcul Etno, în aer liber.
În împrejurimile orașului
» Castelul Bánffy din Bonțida; 30 kilometri.
» Salina Turda și orașul cu alte atracții; la 30 kilometri.
» La Sic, da, chiar așa, un sat atractiv unde se află o rezervație naturală de stufăriș și Muzeul Dansului. Mai mult, casele au păstrat vechea arhitectură, iar pe ulițe poți întâlni în orice zi obișnuită femei îmbrăcate în portul specific așezării.
Citește
» O zi prin Cluj-Napoca – Ce să vezi & Ce să faci. 7 idei pentru un tur urban

SUS: Sighișoara
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
4/ Sighișoara
Istorii | Cetatea cu 14 turnuri
» În dialectul săsesc, este Schäsbrich, în latină – Saxoburgum, în germană – Schäßburg, în maghiară – Segesvár de unde a fost adaptat în română numele Sighișoara.
» A fost întemeiată de franconi veniți în Transilvania din regiunea Rinului de nord, la invitația regelui Ungariei Géza al II-lea.
» În 1387, așezarea apare menționată civitas, oraș.
» Cetatea a avut 14 turnuri și 4 bastioane. Azi există 9 turnuri și 3 bastioane.
» La Sighișoara se presupune că s-a născut în toamna anului 1431, Vlad Țepeș, fiul lui Vlad Dracul și nepot al lui Mircea cel Bătrân. Acest eveniment este marcat cu un panou pus pe zidul clădirii unde se crede că a venit pe lume acesta. Clădirea este în apropiere de Turnul cu Ceas.
Sighișoara
Idei de petrecut timpul
Sighișoara
Idei de petrecut timpul⨀ Plimbare pe străduțele medievale ale cetății, cel mai ieftin și simplu mod de a te pierde în atmosfera romantică a locului.
⨀ Scara Acoperită, cu 178 trepte (eu atâtea am numărat). Inițial, avea 300. Urcă pe ea și vei ajunge la biserica evanghelică din Deal, un edificiu gotic, la cimitirul evanghelic și la fostul turn al Frânghierilor, singurul locuit azi (de paznicul bisericii și al cimitirului). De pe deal, poți surprinde și panorame cu o parte din oraș.
⨀ Turnul cu Ceas se vede spectaculos de sus și este fascinant când intri acolo. Aici se află și Muzeul de Istorie, cu diferite exponate – trusa medicală de chirurgie pentru amputări sau cea pentru ginecologie mi-au dat fiori. În turn, vezi de aproape cele şapte figurine ce reprezintă zilele săptămânii, simbolizate de zeităţi din mitologia greco-romană. La ultimul nivel, este un balcon de unde ai panorame 360 grade cu orașul.
⨀ Camera de tortură, dacă ți se pare o experiență grozavă.
În împrejurimile orașului
» Biserica fortificată din Biertan; 20 kilometri.
Citește
» Top 7 lucruri de văzut şi făcut în Sighişoara
SUS: Iași
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
5/ Iași
Istorii | De la Alexandru cel Bun
» Iași apare menționat prima dată într-un document din 1408, emis de domnitorul Moldovei de atunci, Alexandru cel Bun.
» În 1564, târgul Ieșilor devine curte domnească, în urma hotărârii domnitorului Alexandru Lăpușneanu de a muta curtea de la Suceava la Iași. După un an, ajunge capitala Moldovei, titlul pe care îl păstrează timp de aproape 300 de ani.
» În 1755, Mitropolia Moldovei a publicat primul abecedar în limba română. Tot la Iași, în 1816, se pune în scenă prima reprezentație de teatru în limba română.
» Societatea de Medici și Naturaliști din Iași este cea mai veche societate științifică românească înființată în 1833, la Iași. După 26 de ani, în orașul Iași se deschide prima Universitate de Medicină de pe teritoriul României, iar după un an, pe dealul Copoului, își deschide porțile prima universitate modernă din România.
Iași
Idei de petrecut timpul
Iași
Idei de petrecut timpul⨀ Palatul Culturii ce găzduiește patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă.
⨀ Bojdeuca lui Ion Creangă din cartierul Țicău, primul muzeu literar memorial din România, deschis publicului în 1918. Este în casa în care a locuit scriitorul din 1872 până la moarte, în 1889.
⨀ Parcul Copou, pentru atmosfera nostalgică.
⨀ Grădina Botanică, prima din România, înființată în 1856.
⨀ Teatrul Național – pentru clădire și pentru a vedea un spectacol.
⨀ Casa Dosoftei sau Casa cu Arcade, în apropiere de Palatul Culturii, una dintre vechile clădiri din Iași, construită în secolul al XVIII-lea.
⨀ Biserica mănăstirii Trei Ierarhi, monument arhitectural, aflat pe bulevardul Ștefan cel Mare. A fost ctitorită de Vasile Lupu între anii 1637-1639.
⨀ Mănăstirea Golia din Târgul Cucu, într-o zonă aglomerată a orașului. Dincolo de zidurile mănăstirii însă tot zgomotul dispare și ești izbit de o liniște și seninătate de pe altă lume. A fost finalizată în 1660.
⨀ Cimitirul Eternitatea, inaugurat în 1876. Aici pot fi văzute numeroase monumente funerare impresionante, cavouri ale unor vechi familii boierești. Tot aici, sunt înmormântate numeroase personalități, printre care Ion Creangă, Grigore Cobălcescu, Scarlat Pastia (primar în Iași, cel care a inițiat înființarea acestui cimitir), Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, actrița Agatha Bârsescu.
În împrejurimile orașului
» Mănăstirea Cetățuia, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca; se află la 5 kilometri de centrul orașului.
» Mănăstirea Hadâmbu, întemeiată în 1659 de un boier grec; este la 27 de kilometri de Iași.
» Palatul de la Ruginoasa este la 60 de kilometri de oraș.
Citește
» Minunat oraşul ce venerează florile!
» Un tur inedit şi incomod al construcţiilor comuniste
SUS: Brașov
Fotografiie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
6/ Brașov
Istorii | Kronstadt. Brassó. Brașov.
» În cronicile orașului, 1203 apare ca anul în care a fost înființată așezarea.
» Într-un document latin din 1288 – păstrat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia – apare prima dată denumirea Braso.
» În latină era Corona, în germană – Kronstadt, în maghiară – Brassó.
» Timp de zece ani, între 1950-1960, s-a numit Orașul Stalin.
» Din teritoriul orașului fac parte și muntele Tâmpa și vârful Postăvaru.
Brașov
Idei de petrecut timpul
Brașov
Idei de petrecut timpul⨀ Strada Republicii, numită Ulița Căldărarilor – aici se aflau atelierele și prăvăliile breslei căldărarilor.
⨀ Piața Sfatului. Piața unde, în perioada medievală, se organizau târgurile.
⨀ Schimbarea Gărzii, spectacol ce are loc în Piața Sfatului.
⨀ Porțile Brașovului, printre care Poarta Ecaterina (1559) și Poarta Șchei (1827).
⨀ Strada Sforii, în Centrul Vechi, între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Atestată documentar din secolul al XVII-lea ca un coridor pentru accesul pompierilor. Este cea mai îngustă stradă din Brașov.
⨀ Biserica Neagră, cea mai populară în rândul turiștilor care vin să viziteze orașul. A fost construită, în mai multe etape, între anii 1377 și 1477.
• Numele actual al bisericii i-a fost dat de oameni după incendiul din 1689 care a distrus parțial biserica și a înnegrit zidurile. În secolul al XIX-lea, numele popular Biserica Neagră a fost acceptat ca fiind și cel oficial.
⨀ Biserica Sfântul Bartolomeu, aflată în cartierul Bartolomeu, este o biserică evanghelică-luterană construită în secolul al XIII-lea (1260) de cavalerii teutoni, modificată după două secole. Este cel mai vechi monument din oraș și cea mai veche biserică.
⨀ Muzeul de Istorie, din incinta clădirii Casa Sfatului.
⨀ Fortificațiile orașului.
⨀ Muzeul primei școli românești, unde se poate vedea prima carte tipărită în limba română.
⨀ Plimbare pe sub Tâmpa.
⨀ Drumeție pe Tâmpa – se poate urca pe jos sau cu telecabina.
În împrejurimile orașului
» Poiana Brașov, 15 kilometri.
» Biserica fortificată din Prejmer, monument în Patrimoniu Mondial UNESCO; 17 kilometri.
» Cetatea Râșnov, 25 kilometri.
» Castelul Bran, la 30 de kilometri.
» Poiana Mărului, o pitorească așezare la 32 de kilometri de Brașov.
Citește
» 7 locuri din Braşov ce ispitesc la pierdut vremea
SUS: Bucovina
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
7/ Bucovina
Istorii | Buchenland
» În germană, se numește Buchenland – Țara Fagilor.
» Oficial, denumirea provinciei Bucovina a fost folosită prima dată în 1774 în timpul monarhiei habsurgice. Ca nume comun, apare într-un document din 1392
Citește
» 5 mănăstiri din Bucovina: de ce să le vizitezi şi ce să vezi
Bucovina
Idei de petrecut timpul
Bucovina
Idei de petrecut timpul⨀ Bucovina este faimoasă în România și în lume pentru mănăstirile ei superbe, construite de foști domnitori ai Moldovei sau de boieri.
⨀ În Suceava: muzeul în aer liber Muzeul Satului Bucovinean și Cetatea de Scaun.
⨀ Obcinele Bucovinei, cele care fac din Bucovina o destinație atât de aparte în ce privește frumusețea peisajelor.
⨀ În Cacica, Salina și Biserica romano-catolică, ridicată de comunitatea poloneză.
⨀ În Câmpulung Moldovenesc, Colecția de Linguri “Ioan Țugui”.
⨀ La Marginea, atelierele de ceramică neagră și magazinele de unde poți cumpăra diferite obiecte tradiționale lucrate manual de meșteri din Bucovina.
⨀ Ce să guști: Ciorba de burtă cu gust de pui sau Ciorba rădăuțeană (la Rădăuți, unde s-a inventat); Dulceața de cireșe amare și cea de nuci verzi; Fragata (lichior); Pampuște.
Citește
» Bucovina, mereu ademenitoare
» Ai grijă! Bucovina creează dependenţă!
SUS: Bologna
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
8/ Bologna, Italia
Istorii | Capitala Emilia-Romagna
» Capitala și cel mai mare oraș din regiunea Emilia-Romagna.
» Este o veche așezare, locuită la începuturi de etrusci, mai târziu de romani.
» În 1088, aici a fost întemeiată prima universitate din Europa.
Bologna
Idei de petrecut timpul
Bologna
Idei de petrecut timpul⨀ Due Torri – Torre degli Asinelli (Turnul Asinelli) și Torre dei Garisenda (Turnul Garisenda) sunt cele două turnuri-simbol ale Bolognei. Se poate urca numai în Torre degli Asinelli, din vârful căruia se vede orașul și împrejurimile. Ambele se află în Piazza di Porta Ravegnana.
⨀ I Portici – Arcadele, porticurile orașului. Puse cap la cap se spune că s-ar întinde pe o lungime de 38 de kilometri.
⨀ Orașul e împânzit cu zeci de muzee de toate feluri: Arheologic (Museo Civico Archeologico), Evreiesc, galerii de artă (Pinacoteca Nazionale di Bologna), MAMBo, Muzeul de Artă Modernă (Museo di Arte Moderna Bologna). Există și muzeu de fizică, de obstetrică sau de anatomie patologică.
⨀ Piazza Maggiore, piața centrală, exclusiv pentru pietoni.
⨀ Una dintre cele mai populare străzi – Via Rizzoli.
⨀ În zona centrală a orașului sunt numeroase palate (în Piazza Maggiore este sediul administrației locale – Palazzo Comunale, un palat din secolul al XIV-lea ce poate fi vizitat) și biserici.
⨀ Fontana di Nettuno (Fântâna lui Neptun), un simbol al orașului, construită în 1563.
⨀ Porticul San Luca, cu o lungime de 3.796 metri.
În împrejurimile orașului
» Modena, un micuț și plăcut oraș italian, aflat la o jumătate de oră distanță cu trenul.
» Parma, la o oră distanță.
» Ravenna, la 90 de kilometri.
Citește
» Seducătoare, picantă, neturistică: decoruri de Bologna
SUS:
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular | Ilustrație: Pixabay
9/ Paris, Franța
Istorii | De la Parisii
» Numele orașului nu are legătură cu Paris cel din mitologia greacă; vine de la primii ei locuitori, tribul celtic Parisii.
» Deseori, este numit La Ville Lumière (Orașul Luminii) pentru că rolul important avut în secolul al XVIII-lea în mișcarea iluministă, însă și pentru că a fost unul din primele orașe europene în care în anii 1860 străzile erau deja iluminate cu lămpi.
» Zona istorică de-a lungul râului Sena este în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Iarna la Paris
» În Paris se organizează mai multe târguri de Crăciun.
» Cel pe care parizienii îl recomandă este Târgul de Crăciun de la La Défense, cel mai mare și, se zice, ‘mai autentic’. Se întinde pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați și este un adevărat sat al magiei.
Paris
Idei de petrecut timpul
Paris
Idei de petrecut timpul⨀ Notre-Dame de Paris sau simplu Notre-Dame, din Île de la Cité, o biserică în stil gotic francez, a cărei construire a început în 1163 și s-a finalizat în 1345. Este una dintre cele mai vizitate biserici din lume.
⨀ Sainte-Chapelle (Capela Sfântă), capela gotică, aflată în medievalul Palais de la Cité (Palatul Orașului), tot în Île de la Cité.
⨀ Turnul Eiffel. Evident. Construit în 1889 (timp de 41 de ani, cu cei 324 metri înălțime, a fost cel mai înalt turn din lume). Pentru a nu avea probleme cu legea franceză, e bine să știți că este ilegal să fotografiezi Turnul Eiffel după ce se întunecă și turnul e plin de lumini. De asemenea, e ilegal să postezi astfel de imagini pe rețele sociale. Dacă vreți să aflați mai multe, aici este un articol în care se explică motivul pentru care acest turn simbol al Parisului nu poate fi pozat noaptea, numai în timpul zilei.
⨀ Champs-Élysées. Probabil cel mai cunoscut bulevard al Parisului; are o lungime de aproape doi kilometri.
⨀ Pe Champs-Élysées, se află Grand Palais (Marele Palat) și Arcul de Triumf.
⨀ Catacombele Parisului, osuar unde sunt păstrate rămășițele a peste șase milioane de oameni mutați din cimitirele prea pline ale Parisului.
⨀ Palatul Garnier unde este Opera Națională din Paris, într-o splendidă clădire din secolul al XIX-lea.
⨀ Cimitirul Père-Lachaise, atât pentru monumentele funerare cât și pentru a vizita mormintele unora dintre cele mai cunoscute persoanlități ale omenirii.
⨀ Sacré Coeur, situată în cel mai înalt punct al Parisului – pentru biserică și panorame.
⨀ Dacă vizitezi mai multe muzee, poți cumpăra Paris Museum Pass, pentru două sau mai multe zile, și asigură intrarea în peste 70 de muzee și alte locuri din jurul Parisului (palatul Versailles).
ParisPass
» ParisPass este un alt tip de card ce asigură acces gratuit în peste 60 de atracții turistice (printre care Luvru, Arcul de Triumf), inclusiv pentru mijloace de transport în comun de la suprafață și metrou.
⨀ Piețele de Vechituri – cea mai cunoscută Marché aux Puces de St-Ouen (Porte de Clignancourt). Cele mai bune zile de mers sunt la sfârșit de săptămână, sâmbăta sau duminica. Dacă ai văzut Midnight in Paris, aici a fost filmată scena primei întâlniri dintre Gil (Owen Wilson) și Gabrielle (Léa Seydoux).
⨀ Saint-Germain-des-Prés este cartierul renumit pentru galeriile de artă.
⨀ Montparnasse, devenit faimos în anii 20, pentru atmosfera lui boemă, artistică. În cimitirul Montparnasse este și mormântul lui Constantin Brâncuși.
⨀ Pentru fotografii stradale, două locuri speciale: cartierele Le Marais și Montmartre.
⨀ Plimbare pe cheiul Senei.
În împrejurimile orașului
» Versailles. Ușor de ajuns cu trenul.
» Giverny, un sătuc din Franța, la 75 kilometri de Paris. În 1883, aici și-a cumpărat o casă și grădină Claude Monet. Poate fi vizitat.
» Gerberoy, Oise, la 120 kilometri de Paris, aflat pe lista celor mai frumoase sate din Franța. Din Beauvais (în aeroportul acestui oraș aterizează-decolează cursele low-cost din România) sunt 30 de kilometri.
Citește
» Parisul meu, la prima întâlnire
SUS: Milano
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
10/ Milano, Italia
Istorii | Fondat de celți
» Fondat în jurul anului 600 î.Ch. de o populație celtică, insubri, și numit Mediolanum; după aproape patru secole a fost cucerit de romani.
» În anul 286, în timpul Imperiului Roman de Apus capitala s-a mutat de la Roma la Mediolanum.
Milano
Idei de petrecut timpul
Milano
Idei de petrecut timpul⨀ Domul din Milano.
⨀ Și alte biserici vechi, impresionante. De văzut Chiesa di Santa Maria delle Grazie, monument în Patrimoniul Mondial UNESCO, unde se află celebra pictură murală a lui Leonardo da Vinci – Cina cea de Taină (Il Cenacolo sau La Ultima Cena).
⨀ Piazza del Duomo, în inima orașului.
⨀ La Scala, inaugurată în 1778.
⨀ Plimbare cu tramvaiul – inaugurat în 1876.
⨀ Galleria Vittorio Emanuele II, construită în 1877.
⨀ Multe muzee prezintă colecții ale artiștilor italieni din perioada renascentistă și barocă. De vizitat: Pinacoteca di Brera (unde se află una dintre cele mai importante colecții de artă italiană); Pinacoteca Ambrosiana (o veche bibliotecă unde se află și o galerie de artă).
⨀ Castelul Sforzesco, unde sunt mai multe muzee și galerii de artă. Parcul Sempione, o zonă verde chiar în spatele castelului.
⨀ O mulțime de palate, diferite clădiri cu decorațiuni de secole, porțile vechi ale orașului.
⨀ Cinque Vie, cartierul istoric al orașului.
Citește
» 45 de idei: de văzut, de făcut, de experimentat în Milano
SUS: München, Bavaria
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
11/ München, Germania
În germană München, în bavareză Minga, în română ca-n germană. Cunoscut lumii în special pentru Oktoberfest, sărbătoarea prin care e celebrată berea, când ești în oraș îți dai seama că localnicii nu au nevoie de Oktoberfest pentru a se bucura de bere. E un ritual al bavarezului care știe să se bucure de viață.
Artă și cultură, shopping, viață de noapte, evenimente sportive sau atmosferă bavareză în una din berării – orice găsești în acest oraș.
Istorii | Din 1158
» Orașul a fost fondat în 1158 de Henric Leul, duce de Saxonia și Bavaria, pe locul unei mai vechi așezări.
» În 1255, ducii Bavariei – casa Wittelsbach – și-au stabilit aici reședința. Orașul a înflorit și a devenit capitala ducatului.
» În 1806, aici s-a stabilit capitala regatului Bavariei; orașul a devenit un important centru cultural și artistic.
» În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a suferit mari distrugeri; după 1945, orașul a fost refăcut și s-au construit noi clădiri.
Iarna la München
» Deși orașul are o lungă tradiție în organizarea de piețe de Crăciun, cea din Marienplatz are loc doar din anul 1972 – atunci München a găzduit jocurile olimpice și Marienplatz a devenit exclusiv zonă pietonală.
» München are mai multe piețe de Crăciun, însă cea mai mare și mai populară este Christkindlmarkt auf dem Marienplatz, din zona centrală – Marienplatz. Este atât de mare încât se întinde și pe străzile din jur.
München
Idei de petrecut timpul
München
Idei de petrecut timpul⨀ Marienplatz este piața centrală a orașului încă din 1158. Aici sunt clădirile primăriei, cea nouă și cea veche – Neues Rathaus și Altes Rathau, turnul Rathaus-Glockenspiel cu un bătrân orologiu format din 43 de clopote și 32 de figurine în mărime naturală care bate și prezintă un spectacol de două ori pe zi (toamna-iarna), de trei ori pe zi (primăvara-vara), spre amuzamentul turiștilor.
⨀ În interiorul clădirii primăriei, este o kantine unde se mănâncă bine și ieftin. Fix în buricul orașului.
⨀ Odeonsplatz, una din marile piețe, amenajate la începutul secolului al XIX-lea. Aici se pot vedea: biserica teatină, Feldherrnhalle, o impozantă loggia, după modelul Loggia dei Lanzi din Florența, clădirea Odeon, palatul Leuchtenberg.
⨀ Karlsplatz (localnicii numesc această piață Stachus); aici se află Karlstor (numit până în 1791 Turnul Neuhauser) una dintre vechile porți medievale ale orașului folosită până în secolul al XVIII-lea și palatul justiției în stil neo-baroc.
⨀ Biserici uimitoare, printre acestea merită văzute Theatinerkirche, Frauenkirche și Peterskirche.
⨀ Panorame cu orașul; poți urca în turnul clădirii primăriei sau în turnul celei mai vechi biserici din München – Peterskirche.
⨀ Pentru atmosfera bavareză mergi într-o berărie. Hofbräuhaus a fost fondată în 1589 de ducele Wilhelm V, fiind una dintre cele mai vechi din oraș. Acum este în proprietatea administrației landului bavarez.
⨀ Regii Bavariei au lăsat o frumoasă moștenire orașului: ei l-au făcut o adevărată capitală a artei. Acest lucru se vede din mulțimea de muzee, galerii de artă și evenimente culturale ce au loc zi de zi. Printre acestea, Muzeul Național Bavarez, Deutsches (pentru amatorii de tehnică, știință, inginerie), Muzeul Orașului (cu numeroase documente, imagini despre istoria acestui oraș).
Citește
» 20 de idei pentru a petrece în stil original în München
Unde și cum poți petrece o minivacanță – 11 idei de călătorii
» ESENȚIAL «

Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Comments are closed