Planifici o călătorie în Olanda şi te gândeşti ce poţi face şi vedea acolo? Aici găsești lucruri interesante despre orașe și locuri de vizitat, evenimente, festivaluri și tot felul de sărbători, specialități culinare, cele mai frumoase experiențe pe care le poți trăi în Olanda și numeroase sfaturi care fără îndoială se vor dovedi utile fiecărui călător prin ţara morilor de vânt..
Cu toții știm de morile de vânt, de frivolul Amsterdam, de câmpurile colorate de lalele ce pot fi admirate primăvara. Dincolo de experiențele încercate de oricine și locurile vizitate de toată lumea, Olanda are o mulțime de atracții mai puțin știute, dar care condimentează și fac specială orice călătorie.
Cum în călătoriile noastre ne bazăm deseori pe localnici pentru a descoperi locuri inedite, am invitat-o pe Miki, o româncă din Olanda, să ne prezinte frumoasa țară în care trăiește de câțiva ani.
Despre autor

• cele mai atractive orașe și locuri din Olanda,
• cele mai tentante activităţi pe care le poţi face,
• mâncărurile pe care să le încerci ca să te simți ca un localnic.
Mie mi-a făcut o poftă extraordinară de Olanda, sper să te tenteze şi pe tine și să-ți pregătești bagajele pentru o vacanță olandeză unică, de neuitat.
Olanda: ce să vezi, să experimentezi, să savurezi
TOP 5: LOCURI. ORAȘE. EXPERIENȚE. SPECIALITĂȚI CULINARE. IDEI.
Olanda: ce să vezi, să experimentezi, să savurezi
TOP 5: LOCURI. ORAȘE. EXPERIENȚE. SPECIALITĂȚI CULINARE. IDEI.
Olanda și Olandezii
DESCRIERE
Olanda și Olandezii
DESCRIEREOlanda în trei cuvinte: Verde. Biciclete. Portocalie. Pe larg: Cât de verde este Olanda observi încă din avion, înainte să aterizeze. Cum ieşi din oraşe, dai de pajişti vaste, de un verde crud, ce se întind de-a lungul autostrăzilor. Acestea îţi sar imediat în ochi. De altfel, Olanda vrea ca imaginea pajiştilor cu vaci păscând să fie inclusă pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, ca fiind un peisaj tipic olandez. Pentru că majoritatea pajiştilor sunt traversate de mici canale cu apă, multe păsări poposesc pe câmp şi astfel poţi vedea lebede, stârci, raţe, gâşte, pescăruşi.
Olanda este o ţară preponderent plată, care se pretează excelent mersului cu bicicleta. Peste tot găseşti piste pentru biciclişti, olandezii fiind mari adepţi ai mersului pe bicicletă.
Olandezii cu a lor culoare sunt vestiţi în toată lumea. Când au motiv să fie solidari (cum ar fi participarea la un campionat de fotbal sau de ziua naţională), se îmbracă în portocaliu şi petrec împreună.
» Olandezii sunt… prietenoşi. săritori. direcţi. raţionali. Poţi apela cu încredere la ajutorul lor dacă te rătăceşti sau ai nevoie de o informaţie. Cei mai mulţi vorbesc limba engleză, dacă nu, vor încerca prin semne să fie de folos şi să te îndrume.
Dacă vei ajunge să-i cunoşti mai bine, vei vedea că sunt raţionali, nu pierd timpul cu înflorituri, şi direcţi, spun destul de lesne ceea ce gândesc şi nici nu se dau în lături să pună întrebări personale.
Ce să vezi
TOP 5 CELE MAI ATRACTIVE LOCURI
Ce să vezi
TOP 5 CELE MAI ATRACTIVE LOCURICa multe alte țări, Olanda are numeroase locuri atractive ce pot face interesantă și memorabilă orice vizită. Fiind o țară micuță, cu o infrastructură excelentă, e simplu și ușor să ajungi în orice loc. Acestea sunt cinci locuri pe care le recomand oricui să le viziteze când călătorește în Olanda.
» 1/ Keukenhof «
⤳ Idee:
⧈ Din parc, se pot face şi plimbări cu barca printre câmpurile cu flori (trebuie să iei un bilet separat, care se cumpără de la moara de vânt din parc).
» 2/ Kinderdijk «

» 3/ Giethoorn «

» 4/ Efteling «
» 5/ Zaanse Schans «
Ce să vezi
TOP 5 CELE MAI ATRACTIVE ORAȘE
Ce să vezi
TOP 5 CELE MAI ATRACTIVE ORAȘE Cu o suprafață de aproximativ 41.000 de kilometri pătrați este o țară micuță (comparativ, România are peste 238.000 kilometri pătrați), însă numără o populație de peste 17 milioane (România are în jur de 19 milioane de locuitori). Olanda are patru orașe mari, fiecare cu atracțiile lui, și multe orășele pitorești.
Primul sfat care îţi poate fi de folos la vizitarea aproape oricărei localităţi din Olanda este că, dacă nu te-ai pregătit dinainte cu un plan de bătaie, poţi apela la VVV, birourile care deţin informaţii pentru turişti. În centrele oraşelor, găseşti câte un asemenea birou, iar în funcţie de mărimea sau de importanţa oraşului poţi cumpăra hărţi, suveniruri, primi sugestii şi o ofertă de tururi prin oraş, cu ghizi.
» 1/ Amsterdam «

⤳ Câteva idei:
⧈ Casele vechi care mai de care mai înclinate, cu faţade ca de turtă dulce, înşirate de-a lungul canalelor, fac o impresie de neuitat. Mulţimea de biciclete este şi ea impresionantă și a devenit o adevărată atracție turistică.
⧈ Piaţa de flori de unde te poţi aproviziona cu bulbi (de lalele, dar nu numai) este un alt punct de atracţie celebru.
⧈ Poţi face un tur al oraşului cu barca, aşa vei afla mai multe despre canalele oraşului si clădirile lui.
⧈ Muzeele sunt la discreţie, la fel şi magazinele cu suveniruri, dar şi acele celebre coffee shop-uri unde se fumează marijuana.
⧈ Zona Wallen (Red Light District) e plină de turişti curioşi, pentru că aici sunt faimoasele vitrine în care se pot vedea prostituate care incearcă să atragă clienţi.
Amsterdam este capitala țării și cel mai populat oraș, însă sediul guvernului se află la Haga.
» La sfârșitul secolului al XII-lea, așezarea era un micuț sat de pescar, iar după cinci secole, în urma comerțului, unul din cele mai importante porturi.
» Canalele orașului din secolului al XVII-lea sunt Patrimoniu UNESCO, la fel și centura de fortificații din secolele 19-20.
» 2/ Maastricht «
⤳ Idee:
⧈ Nu ocoli librăria Selexyz Dominicanen aflată într-o fostă biserică, este deosebit de frumoasă.
» 3/ Haga şi Scheveningen «

Scheveningen, cu impresionantul hotel Kurhaus şi o faleză plină de terase şi magazine, se află la malul Mării Nordului şi la marginea oraşului. Tot pe faleză poţi vizita Sea Life pentru a admira diferite specii de peşti, meduze, căluţi de mare.
» 4/ Delft «

Royal Delft/De Koninklijke Porceleyne Fles este singura fabrică de ceramică care a supravieţuit încă din secolul al XVII-lea unde se află atât un muzeu, cât şi fabrica. Poţi cumpăra de aici saboţi din ceramică, vaze pentru lalele sau un ornament ce reprezintă un cuplu sărutându-se. Un alt punct de atracţie este biserica Nouă (Nieuwe Kerk) în care sunt înmormântaţi membrii familiei regale olandeze.
» Delft este şi oraşul maestrului luminii: Johannes Vermeer. Pentru admiratori există Vermeer Centrum Delft în care primeşti informaţii despre viaţa şi opera pictorului.
» Delft are şi o moară de vânt aproape de centrul oraşului ce poate fi vizitată.
» 5/ Rotterdam «
Dacă eşti interesat de shopping, Rotterdam are o mulţime de magazine, fiind de altfel printre puţinele oraşe olandeze în care acestea sunt deschise în fiecare duminică. Mai găseşti aici muzee, dar poţi încerca şi un tur pe apă cu vaporul, ajungând până în portul oraşului, cel mai mare din Europa.
Ce să experimentezi
TOP 5 EXPERIENȚE OLANDEZE
Ce să experimentezi
TOP 5 EXPERIENȚE OLANDEZE Indiferent ce tip de călător ești – activ, aventurier, urban, cu pasiune pentru artă, cultură, istorie, tradiții, mergi singur, în cuplu, cu prietenii sau cu familia – în Olanda fiecare va găsi ceva pe plac. Deși e dificil de făcut o selecție într-o țară ce oferă diferite experiențe pentru gusturile și pretențiile oricărui turist. Acestea sunt câteva pe care le recomand, mai ales celor care nu au mult timp la dispoziție.
» 1/ Vizitează muzee «
» Îţi recomand să cumperi biletele de intrare în prealabil, online, pentru a nu mai sta la coadă la cele mai populare muzee.
» 2/ Plimbă-te cu bicicleta «
» 3/ Mergi la o grădină zoologică «
Delfinariul (Dolfinarium) se află în Haarderwijk, un oraș situat la 77 kilometri de Amsterdam. La Delfinariu se oferă show-uri spectaculoase cu delfini şi alte animale acvatice.
» 4/ Bea o cafea într-o cârciumă maro (bruine kroeg) «

Pe mese se pot afla feţe de textura şi grosimea unui covor. Ca să îţi faci o idee şi să guşti atmosfera acestor cârciumioare, poposeşte într-un asemenea bar pentru o cafea sau altă băutură.
» 5/ Îmbracă un costum tradiţional olandez «
Ce să mănânci
TOP 5 SPECIALITĂȚI CULINARE
Ce să mănânci
TOP 5 SPECIALITĂȚI CULINARE…cu care se laudă olandezii.
» 1/ Heringul cu ceapă «

Modul în care mănâncă olandezii heringul poate deveni un adevărat spectacol pentru alţii. Deşi se poate mânca şi cu furculiţa, ei preferă stilul tradiţional: se opresc în mijlocul străzii, apucă heringul de coadă, îşi dau capul pe spate şi muşcă aşa din hering. Eventual, le mai pică şi nişte cubuleţe de ceapă pe haine, fără să-i deranjeze în vreun fel. Pe faleza din Scheveningen este chiar şi o statuie ce reprezintă un olandez mâncând un hering.
» 2/ Brânza Gouda «

» 3/ Cartofii prăjiți cu snack-uri «
Snack-urile sunt diferite produse prăjite care conţin carne (inclusiv de cal!) sau brânză şi care se mănâncă fie ca atare, fie cu cartofi prăjiţi. Cartofii prăjiţi se mănâncă mai ales cu maioneză şi se vând uneori, pentru consumul pe stradă, în cornete de hârtie.
» 4/ Stroopwafels «

Sunt un fel de napolitane duble rotunde plate, compacte, cu o umplutură de caramel. Până acum nu am întâlnit român căruia să nu i se pară delicioase.
» 5/ Cafeaua «
Unde să petreci
SĂRBĂTORI ȘI FESTIVALURI
Unde să petreci
SĂRBĂTORI ȘI FESTIVALURIOlandezilor le place să se costumeze şi să petreacă și au diferite sărbători pe parcursul întregului an. Două dintre acestea însă nu trebuie ratate, dacă vrei să intri în atmosfera locală.
» Carnavalul «

» În fiecare an carnavalul cade în altă perioadă, în februarie sau martie, datele pot fi găsite pe internet.
» Koninginnedag – Koningsdag «
Pentru rege și familia regală se organizează în dimineaţa zilei o vizită într-o localitate olandeză unde pot fi martori, dar şi participanţi în diferite activităţi ― de la concerte, la jocuri, la sport, activităţi artistice. Dacă eşti în apropierea oraşului organizator, poţi încerca să mergi şi să îi vezi pe membrii familiei regale, dacă nu, poţi urmări în direct la televizor aceste festivităţi.
Este o zi extrem de aglomerată în Amsterdam. În jur de 800.000 de olandezi vin din restul ţării ca să petreacă hoinărind pe străzi unde se organizează tot felul de evenimente, printre care concerte gratuite.
» O altă tradiţie de Ziua Regelui este aşa numita piaţă liberă, în multe localităţi au loc pieţe unde olandezii de rând ies ca să încerce să vândă vechituri de prin casă. Poate fi distractiv de parcurs o astfel de piaţă şi dacă găseşti ceva pe plac, poţi negocia, niciun preţ nu e bătut în cuie.
Ghid
IDEI & DETALII
Ghid
IDEI & DETALII» Unde pot fi surprinse cele mai frumoase peisaje «
» Provincia Limburg are multe dealuri verzi (pe care olandezii, cum nu au munţi, le numesc liniştiţi munţi, dar ştim noi mai bine!), oferind un spectacol vizual extraordinar.
» Marea Nordului are în mare parte plaje late, neamenajate, cu dune de nisip.
» În Parcul Naţional Loonse en Drunense Duinen poţi fotografia un peisaj deosebit – dune de nisip nu sunt numai pe plajă, ci şi în păduri.
» Parcul Naţional De Hoge Veluwe e o zonă unde poţi combina admirarea naturii cu cea a artei. Aici se află şi Muzeul Kröller-Müller, deţinător printre altele al unor picturi semnate Vincent van Gogh, cum este și cea din imagine. Parcul este situat la 87 de kilometri de Amsterdam şi la 94 de kilometri de Eindhoven.
» Cum poți călători ieftin prin Olanda «
# CU BICICLETA
Ieftin şi în stilul olandezilor, dar nu neapărat eficient (pentru distanţe lungi), ar fi să te deplasezi cu bicicleta. Atenţie mare însă, cum în Olanda se fură anual peste jumătate de milion de biciclete, nu uita niciodată să încui bicicleta cu cheia.
• În unele intersecţii sunt semafoare separate pentru biciclişti, care funcţionează prin apăsarea unui buton, după care se aşteaptă culoarea verde.
# CU MAȘINA
Mai eficient, dar şi mai costisitor, ar fi cu maşina (închiriată). În acest mod, vei avea toată libertatea de deplasare, plus că Olanda este o ţară destul de mică, deci se poate străbate uşor, iar reţeaua de autostrăzi este excelent dezvoltată.
» Evită orele de vârf, dimineaţa până la ora 9 şi după-masa, în jurul orei 17.00: deşi autostrăzile sunt numeroase, numeroase sunt şi ambuteiajele.
• În Olanda nu există taxe de autostradă şi nici vinietă, iar preţul benzinei nu este cu mult mai ridicat decât în România.
• Atenţie la parcare, poţi parca numai în locurile special amenajate, de obicei cu plată.
• În Amsterdam parcările sunt dintre cele mai scumpe din Europa, aşa că în oraș îţi recomand fie bicicletele, fie transportul în comun.
# CU TRENUL
» Ce nu îmi place în Olanda (și s-ar putea să nu îți placă nici ție când călătorești aici) «

În afară de acest aspect care poate fi mai puţin plăcut, Olanda are puţine şanse să îşi dezamăgească vizitatorii. Cu greu poţi să găseşti motive de nemulţumire.
{ Fotografii: © Miki }
Olanda: ce să vezi, să experimentezi, să savurezi
» ESENȚIAL «

• Locuri: Keukenhof, Kinderdijk, Giethoorn, Efteling, Zaanse Schans.
• Orașe: Amsterdam, Maastricht, Haga şi Scheveningen, Delft, Rotterdam.
• Experiențe: Vizitează muzee, Plimbă-te cu bicicleta, Mergi la zoo, Bea cafeaua în bruine kroeg, Îmbracă un costum tradiţional olandez.
• Specialități: Heringul cu ceapă, Brânza Gouda, Cartofii prăjiți cu snack-uri, Stroopwafels.
• Sărbători: Carnavalul și Ziua Regelui.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost în Olanda?
◌ Dacă da, ce locuri ai mai văzut? Dacă nu, te tentează această țară?
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion
Mi-ar placea sa ajung undeva prin Olanda, macar pentru o plimbare linistita cu bicicleta 🙂 Bine, si pentru multe altele, dar bicla ar fi pe primul loc in top 🙂
Andra, inseamna ca ai mentalitatea potrivita pentru o vizita in Olanda 🙂 daca vrei o plimbare cu bicicleta, aici e de tine!
Subliniez: o plimbare LINISTITA cu bicicleta 🙂 ca de mers pot sa merg si pe-aici prin Bucuresti, dar ma inhiba traficul – inclusiv cel pietonal. Ma gandesc ca pe-acolo chiar sunt piste serioase 🙂
Da da, sunt incredibil de bine pusi la punct olandezii in privinta asta… doar ca trebuie sa ai grija pentru ca nu peste tot biciclistii au prioritate (in intersectii etc).
N-am fost niciodata in Olanda, dar cred ca as vrea, mai ales dupa ce am privit pozele de mai sus :)! Stiu ca majoritatea persoanelor viziteaza Amsterdam, dar sincer eu as vrea sa o vad si dincolo de capitala. De exemplu satele acelea traditionale, ca de exemplu Giethoorn, arata splendid, la fel ca si oraselul Delft de care sincer nu auzisem pana acum. Frumos…este si Olanda pe lista mea luuuuunga de calatorii, sper sa ajung intr-o zi curand!
Larisa, multumesc pentru reactie, ma bucur ca te-au convins pozele. Merita si Amsterdam o vizita, pentru ca nu cred ca seamana cu alta capitala europeana, e deosebit. Dar, in afara lui, Olanda mai are atat de multe de oferit… Bafta sa ajungi aici cat mai curand!
Pingback: Olanda: ce sa vezi, sa experimentezi, sa savurezi (I) « O româncă în Olanda / A Romanian woman in the Netherlands
Pingback: De pe blogurile de turism adunate (8)
Nu am fost niciodata in Olanda insa m-au convins pozele si acest articol sa-mi planific o excursie in olanda!
Ma bucur, sigur merita, o sa vezi 🙂
Wow! Cum am putut uita ce mult mi-a placut Olanda?! Prezentarea asta e grozava, cu poze cu tot!
Ma bucur ca Keukenhof, pe care l-am vizitat in 2008, este prima optiune. Eu am scris despre el aici: http://travelinghawk.me/wp/keukenhof-parcul-cu-lalele-keukenhof-the-tulip-park/
Frumos mi s-a parut si la Groeningen dar si la Utrecht, ca sa nu mai spun de Amsterdam, unde am fost de 2 ori. De stat am stat insa mai mult in Rotterdam (o saptamana), unde am lucrat in cadrul unui proiect. Imi place toleranta din Olanda, imi place ca oamenii sunt foarte seriosi in munca lor. Dar cel mai mult imi plac florile:)
Multumim pentru aprecieri. Keukenhof chiar merita sa fie mentionat in cap de lista. Eu as merge in fiecare an, sunt la fel de innebunita dupa flori ca si tine 🙂 In Groningen nu am ajuns inca, mai am de vazut destule in Olanda. Am sa citesc acum articolul tau. La multi ani, de altfel!
Wooow…ce fain…nu stiu de ce dar nu prea era pe lista mea (poate din cauza ca nu stiu sa merg cu bicla :D)..dar acum cu siguranta am pus-o la loc de cinste 😉
Nu se supara nimeni daca nu vrei cu bicicleta, chiar nu e obligatoriu 🙂 Sunt multe locuri si lucruri frumoase de vazut, indiferent cu ce mijloc de transport.
ja klopt :D……chiar imi place cum le-ai punctat pe toate Giethoorn este intr-adevar unul din cele mai cunoscute destinatii si Volendam(orasul cantaretiilor) ..sunt intr-adevar o gramada de vizitat char daca e o tara relativ mica….daca e sa completez este si De Daam in Amsterdam , gradina zoologica din Arnheim (cea mai mare din olanda) parcuriile din regiunea Drenthe unde au fost tinuti evreii si multe altele intr-adevar e o tara minunata…..ce nu imi place mie personal e vremea care e cam…ploioasa si rece si libertatea adica majoritatea au case normale cu o gradina mica acolo…noroc cu fermele ca nu poti spune ca ei chiar au teren sunt prea multi oameni intr-o tara asa mica….si inca ceva limba…vai…2 ani mi-a luat s-o invat!respect!
Multumesc pentru reactie, Dany. Sigur nu am numit tot ce se poate sau ar merita vazut, pentru ca nu am putut acapara tot blogul Mirei 🙂 Cu vremea nici eu nu ma impac, e marea mea tristete in Olanda. 2 ani pentru limba nu e rau deloc.
Eşti oricând binevenită, Miki, să mai scrii despre Olanda, sunt foarte mulţi care caută şi vor să afle mai multe înainte de a călători acolo. Asta e invitaţia mea deschisă! 🙂
Hehe, Mira, ma inviti asa, in public, ca sa ai martori 🙂 Mai vorbim, ma mai gandesc, daca ai sugestii, da-mi de stire.
Frumoasa prezentare Si reala.Cine nu crede sa vina sa vada Eu sint de un an si jumatate in haga Si sint tot din Hermanstadt
Pingback: Cu gândul la Olanda. Koningsdag, orange și invenții olandeze - Editia de Dimineata
Daaa…o tara superba, am stat la plaja in Wiijk aan. zee, am fost cu bicicleta pina in Harlem fara sa-mi fie frica , Haga este frumos cu cele 3 turnuri gigant de 40 etaje , Amsterdam are multe canale…muzee…gradina zoologica…superb
..