Clădiri vechi, străzi liniştite, magazine de lux, un provocator tur gastronomic, o tentaţie pentru iubitorii muzicii de operă. Te invit să te laşi ademenit de Parma şi să-i descoperi încet, la pas, farmecul.
Despre autor

• cele mai atractive locuri;
• cele mai interesante experiențe și ce să nu ratezi;
• unde mănânci o pizza bună, o înghețată delicioasă sau o torta fritta cu Prosciutto di Parma.
În timpul liber, Laetitia călătorește prin Italia și alte țări și scrie, împreună cu soțul ei, pe Jurnal de Navetist. O poți urmări pe Facebook și Instagram.
Parma: ce să vezi, să experimentezi, să savurezi
Dacă te gândeşti să vizitezi Parma, oraş care a dat lumii, printre altele, deliciosul prosciutto, găseşti în acest mini-ghid de călătorie toate ideile şi recomandările pentru a te bucura acolo de cele mai uimitoare şi irezistibile experienţe. Dacă nu te-ai gândit niciodată la Parma ca la o destinaţie ce merită văzută, uită de prejudecăţi şi citeşte mai departe. Află despre acest oraş frumos şi, cu siguranţă, într-o zi vei dori să ajungi la el. Eu ştiu sigur că Parma este acum una dintre destinaţiile care mă aşteaptă. Şi nu o voi lăsa să mă aştepte prea mult…
Dacă aş pune Parma în trei cuvinte, acestea ar fi… Tradiţie. Istorie. Eleganţă.
» Ce să vezi «
Nu vei găsi aici grupuri haotice de turişti care să se calce în picioare pentru a prinde unghiul cel mai bun într-o fotografie, ci turişti avizaţi, conştienţi de raritatea comorilor pe care le descoperă.
Battistero

Duomo (Catedrale)

Partea clopotniţei a necesitat intervenţii importante, în urma incendiului din octombrie 2009 provocat de un fulger care s-a descărcat în îngerul protector al oraşului, situat chiar în vîrful clopotniţei. Restaurat, Îngerul (Angiol d’Or) s-a întors să vegheze asupra Parmei.
Parco Ducale

Este conceput ca o grădină în stil italian, cu o alee principală şi altele secundare, presărate de numeroase statui. În interiorul parcului există un lac, în mijlocul căruia a fost amplasată Fântâna Trianon, provenind din Grădina ducală din Colorno.
Teatro Regio
Pe lângă faptul că reprezintă o bijuterie arhitecturală, Teatro Regio are un repertoriu de spectacole lirice de excepţie, iar în toamna fiecărui an aici are loc festivalul „Verdi”, urmărit de melomani din întreaga lume.
Galleria Nazionale din Palazzo della Pilotta
» Locul meu preferat în Parma: Parco Ducale «
Aici pot sta pe o bancă, în timp ce copilul meu se plimbă cu una dintre tricicletele închiriate, denumite în mod sugestiv greieri, triciclete prezente în Parco Ducale de mai bine de cincizeci de ani.
La lac, vezi mereu o mulţime de copii care dau pâine raţelor, peştilor şi broaştelor ţestoase. În jurul lor se adună stoluri de porumbei care vin să adune firimiturile de pâine şi grăunţele aruncate. Pe lângă trecutul său glorios, parcul îţi redă imaginea Italiei de astăzi: pe iarbă, vezi grupuri de studenţi care învaţă pentru sesiune; pe bănci, la umbră, femei din România, Moldova şi Ucraina, grupate în funcţie de ţara de provenienţă, îşi povestesc păsul, întâmplările petrecute peste săptămână şi schimbă veşti de acasă.Pe alte bănci, muncitori nord-africani se adună să afle unii de la alţii ce oportunităţi de muncă mai există. Pe piste, o mulţime de persoane fac jogging, în timp ce altele fac o tură pe bicicletă. În special la sfârşit de săptămână, familiile parmigiane autentice şi parmigiane de adopţie îşi scot copiii la plimbare.
Nu pleca din Parma fără să vezi:Un magazin cu produse alimentare tipice zonei,
de unde se pare că nimeni nu poate pleca fără să guste ceva,
poate chiar să cumpere.Parma este supranumită Food Valley
pentru multitudinea produselor alimentare tradiţionale
cunoscute în toată lumea:
Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano,
Coppa di Parma, Salame di Felino, Culatello di Zibello.
» Cele mai atractive locuri de descoperit în împrejurimi «
Reggia di Colorno

Primăvara, parfumul lămâilor şi al portocalilor înfloriţi te îmbie la o plimbare printre aleile grădinii şi prin timp. Ai senzaţia că dintr-un moment în altul s-ar putea prezenta în faţa ta foştii proprietari ai palatului, cum ar fi familiile Sanseverino, Farnese, Bourbon sau ducesa atât de dragă parmigianilor, Maria Luigia de Austria.
În una dintre aripile palatului îşi are sediul ALMA ― Şcoala Internaţională de bucătărie italiană, care pregăteşte bucătari de top veniţi din toate colţurile lumii.
» Ce să experimentezi «
Parma este un adevărat muzeu în aer liber. Dacă faci o plimbare în centrul istoric, vei vedea numeroase monumente, edificii şi obiective pline de istorie care adăpostesc, la rândul lor, comori culturale.
» În Palazzo della Pilotta găseşti un complex de muzee: Muzeul Arheologic, Teatro Farnese (o bijuterie construită integral în lemn), Biblioteca Palatină, Muzeul Bodonian, Academia Naţională.
» Dacă vii în Parma, nu trebuie să ratezi Muzeul Glauco Lombardi, situat în zona Pilotta, care expune obiecte personale ale ducesei Maria Luigia de Austria şi ale lui Napoleon Bonaparte.
Nu pleca din Parma fără să trăiești această experiență:
Să mergi să vezi un spectacol de operă, la Teatro Regio sau într-un alt teatru.
Trebuie precizat că tradiţia în domeniul muzicii lirice s-a dezvoltat şi graţie unuia dintre cei mai mari compozitori al tuturor timpurilor, Giuseppe Verdi, născut la Busseto, la câţiva kilometri de Parma.
În 2013 se aniversează 200 de ani de la naşterea lui Verdi, ocazie cu care sunt organizate numeroase manifestări, spectacole, evenimente cuturale şi muzicale legate de numele lui Verdi.
» Cum și unde te distrezi în Parma «
Printre acestea, cele mai populare sunt Dadaumpa, situat chiar la ieşirea din oraş, vara oferă posibilitatea de a petrece în aer liber, şi Fuori orario, un club interesant ca structură – amenajat în clădirea unei gări dezafectate; locurile la mese par compartimente de tren, iar în fiecare vagon se ascultă un alt gen de muzică. Aici vin numeroase trupe în concert şi se organizează evenimente. Este situat la graniţa cu Provincia Reggio-Emilia.
» Ce să savurezi «
Cum eşti în Italia, nu se poate să nu mergi să mănânci o pizza, iar în Parma eu îţi recomand una dintre aceste pizzerii:
» Pizzeria Orfeo a fost declarată, în 2012, de clienţii care au participat la un sondaj în presă pizzeria nr. 1 în Parma.
» Pizzeria La Duchessa este situată în Piazza Garibaldi şi oferă atât pizza, cât şi alte specialităţi locale.
» Pentru a încerca bucătăria parmigiană, trebuie să mergi neapărat într-o trattoria.
» Corale Verdi este adiacentă cu Parco Ducale; pe lângă felurile de mâncare delicioase, găseşti aici o atmosferă familiară lumii artistice şi muzicale.
» Trattoria del Tribunale, situată pe o străduţă perpendiculară pe Via Farini, în centrul istoric al oraşului, este locul unde vei putea mânca poate cele mai bune paste: tortelli d’erbetta, anolini, cappelletti, gnocchi.
» Dacă vrei să testezi cele mai rafinate restaurante, pentru o cină cu tacâmuri de argint, îţi recomand restaurantul Maxim’s, situat în incinta Hotelului Palace Maria Luigia.
» Un alt restaurant de înalt nivel este La Greppia, situat în vecinătatea Palatului Pilotta, la cinci minute de gară. Cu foarte puţine locuri, într-un ambient rustic, cu bucătărie la vedere, restaurantul oferă, într-un stil aparte, specialităţi gastronomice tradiţionale.
Nu poţi pleca din Parma fără să încerci gustul:
» Torta fritta cu Prosciutto di Parma şi stracchino (brânză proaspătă cremoasă), cu un pahar (sau mai multe) de vin roşu acidulat Lambrusco.
• Torta fritta sunt de fapt nişte gogoşi mici, pătrate sau dreptunghiulare, prăjite în ulei, mai subţiri în consistenţă decât gogoşile pe care le cunoaştem; de multe ori goale pe dinăuntru, se consumă calde, atât cu specialităţi sărate, cât şi cu gem sau cremă de ciocolată.
• Prosciutto di Parma este un produs D.O.P. (Denumirea de Origine Protejată), obţinut din pulpă de porc provenit din anumite zone ale Italiei.
• Pentru a putea obţine denumirea de Prosciutto di Parma, pulpa este lăsată la maturat, cu sare, fără nitraţi sau alte ingrediente, timp de cel puţin 12 luni. În acest timp, grăsimea se topeşte, apa se evaporă, rezultând o carne slabă, cu gust dulceag. De-a lungul procesului, Prosciutto este atent verificat, trecut prin camere ventilate.» O îngheţată excelentă, ce provoacă un adevărat delir al simţurilor. Gelaterii pe care ţi le recomand:
• Cremeria Emilia, în Via Farini, aproape de Piazza Garibaldi, în centrul oraşului.
• Gelateria Harnlod’s, în Via Gramsci, nu departe de Parco Ducale.
• Gelateria K2, situată în apropierea Domului.
» Unde să stai în Parma «

• Pentru studenţi există formula cea mai convenabilă a cazării într-un Ostello della Gioventà.
• Pentru cine doreşte să vadă cum este o adevărată casă italiană, recomand soluţia unui Bed & Breakfast.
• În zona gării, există hotelurile Astoria şi Century, plasate într-o poziţie strategică pentru persoanele aflate în Parma în interes de afaceri. În aceeaşi zonă se află Hotelul Stendhal, cu mobilier ce trece de la stilul Barocco la Luigi XV, de la stilul Impero la Veneziano, fiecare cameră având propria-i personalitate.
• Dacă vii în Parma la unul din numeroasele târguri organizate pe durata întregului an, îţi recomand Hotel Parma & Congressi.
• Dacă însă vrei să fii rege pentru o noapte, poţi să te cazezi în Reşedinţa Dalla Rosa Prati, situată chiar lângă Battistero, sau să mergi la 20 de kilometri de Parma, la Castello di Felino.
» Unde poţi să faci piaţa «
La suprafaţă se organizează târguri itinerante: miercurea şi sâmbăta – târgul de îmbrăcăminte şi încălţăminte, marţea este târgul de vintage, vinerea – târgul de artizanat şi obiecte de hobby.
» Cumpărături şi Suveniruri «

» Violeta era floarea preferată a ducesei Maria Luigia de Austria. Dragostea pentru oraşul său de adopţie a inspirat-o să creeze parfumul de violete, devenit simbolul Parmei în întreaga lume.
Prietenii tăi vor aprecia cu siguranţă dacă le vei duce o bucată de Parmigiano Reggiano, în ambalaj vidat. Parmigiano Reggiano este un alt produs D.O.P. specific Parmei, un adevărat ambasador al excelenţei italiene în lume.
» O curiozitate: o formă de Parmigiano Reggiano se obţine în urma utilizării a 600 de litri de lapte provenit de la vaci crescute în această zonă. Ingredientele din care se obţine un astfel de produs de excepţie sunt: lapte, sare, cheag şi… multă pasiune.
» Poate primi denumirea D.O.P. doar brânza ţinută la învechire timp de 12 luni şi care respectă toate criteriile cerute în caietul de sarcini al produsului. Poţi cumpăra Parmigiano Reggiano învechit 12 luni, care este recomandat mai mult a fi consumat ca atare, tăiat cubuleţe, învechit 24 de luni şi care se pretează pentru ras, sau învechit 36 de luni, cel cu un gust intens, puternic şi cu aspect cristalizat.
» Câte ceva despre localnici «

Parma are aspiraţii de oraş cu vocaţie internaţională, chiar dacă este un mic oraş de provincie cu o puternică amprentă locală. Localnicii sunt bucuroşi să întâlnească turişti, pentru că, fiind persoane cu un dezvoltat simţ al afacerilor, ştiu că turismul înseamnă bani.
Parma găzduieşte sediul Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor şi al Colegiului european din Parma, şi este firesc să auzi vorbindu-se pe stradă în engleză, franceză, spaniolă sau chiar în finlandeză. Funcţionarii europeni prezenţi la Parma permanent sau pentru întruniri de lucru, ca şi studenţii de la Colegiul European proveniţi din toată lumea, contribuie la promovarea imaginii oraşului în lume.
Ca urmare a faptului că Parma a devenit un mozaic multicultural, a fost creată o bibliotecă internaţională, Biblioteca Ilaria Alpi, pe ale cărei rafturi găseşti cărţi în diferite limbi, inclusiv în limba română.
» Festivaluri și alte evenimente «

• Dacă vrei să vizitezi un Prosciuttificio, atunci trebuie să nimereşti în oraş în perioada festivalului Prosciutto di Parma, ce se desfăşoară, timp de două săptămâni, în luna septembrie. Atunci, pe lângă numeroase evenimente în oraş şi în localităţile unde se află cea mai mare concentraţie de Prosciuttificio, se organizează vizite gratuite cu ghid în limba italiană şi în limba engleză, ocazie cu care se poate vedea de aproape procesul productiv premergător obţinerii unuia dintre produsele care au făcut ca Parma să fie cunoscută în toată lumea.
• În luna octombrie a fiecărui an se desfăşoară Festivalul Verdi, dedicat muzicii de operă. Pe toată durata festivalului vitrinele oraşului expun obiecte din scenografia operelor verdiene, oraşul prinde mai multă viaţă prin prezenţa melomanilor veniţi din toate colţurile lumii.
• Parma are şi un centru expoziţional foarte dinamic, ce organizează târguri pe tot timpul anului. Foarte interesant pentru publicul larg este Mercante in Fiera, manifestare care are loc de două ori pe an, primăvara şi toamna. Aici poţi vedea piese unice de anticariat, obiecte de artizanat vechi, bijuterii, ceasuri de colecţie.
• Pentru cine este pasionat de excursiile cu rulota, Il Salone del Camper este locul unde poţi vedea ultimele noutăţi în domeniu.
• O dată la doi ani se organizează Târgul Internaţional de Produse Alimentare, CIBUS. Pe lângă marii producători cunoscuţi în întreaga lume, poţi vedea producători locali şi degusta tot ce înseamnă produse alimentare de excelenţă.
• Strâns legată de conceptul de food este industria de transformare a produselor alimentare. Şi în acest domeniu, Parma este un centru de referinţă în întreaga lume. O dată la trei ani se organizează Târgul tehnologiei în domeniul transformării produselor agroalimentare, CIBUS TEC. Pe teritoriul Parmei găseşti sute de fabrici care produc maşini de îmbuteliat, maşini de transformare a legumelor şi fructelor, maşini de transformare a produselor lactate.
Din punct de vedere al oportunităţilor de business, datorită numeroaselor companii prezente pe teritoriul său, Parma poate oferi ceva pentru orice afacere.
» Când să vizitezi Parma «

» Cum să vizitezi Parma «
Parma este un scrin cu comori care se descoperă încetul cu încetul. Situată la jumătatea drumului între Bologna şi Milano ― destinaţii turistice populare ― este un loc care oferă răspunsuri concrete la cerinţele oricărui turist, chiar şi ale celui mai exigent. Pe lângă obiectivele culturale şi arhitectonice, Parma oferă excelenţe în domeniul economic, prin constelaţia de firme situate în zonă, reprezentând şi o destinaţie pentru shopping.
În acest sens, la 20 de kilometri de Parma se află outlet-ul Fidenza Village, un adevărat templu al shoppingului de calitate. Poţi ajunge aici cu maşina sau cu trenul de la Parma la Fidenza, luând apoi din gară unul dintre autocarele puse la dispoziţie de către reprezentanţii centrului comercial. Odată ajuns, vei putea găsi în special articole vestimentare şi de încălţăminte, de mărci celebre, la preţuri bune.În Parma, pe lângă străzile mari, îţi propun o plimbare pe străduţele micuţe şi cochete, unde găseşti multe magazine gen boutique. Eu ador magazinele ce comercializează hăinuţe pentru copii şi pe cele cu articole în stil provensal, cu produse pentru casă.
Parma nu e clasica destinaţie turistică low cost, ci o destinaţie de elită, pentru turişti în căutare de locuri unice, pentru turişti care nu se opresc la clişeele imaginilor standard despre Italia.
Iubesc Parma pentru că… este un oraş liniştit, cu un nivel de trai ridicat şi cu servicii publice de calitate. Este oraşul în care îmi pot creşte copiii în siguranţă, cu posibilitatea de a le oferi o cultură temeinică, prin multitudinea de oferte existente.
Îi sunt recunoscătoare acestui oraş pentru că… m-a învăţat să îmi redescopăr propria mea ţară şi oraşul de unde am plecat, în sensul de a căuta ceea ce este frumos şi a pune în valoare calităţile, pentru că italienii ştiu să-şi promoveze ca nimeni altcineva tradiţiile şi valorile.
Parma: ce să vezi, să experimentezi, să savurezi
» ESENȚIAL «

• Vizitează Battistero, Duomo, Galleria Nazionale din Palazzo della Pilotta.
• Plimbă-te în Parco Ducale, mergi să vezi un spectacol la Teatro Regio.
• Gustă torta fritta cu Prosciutto di Parma şi stracchino.
• Intră într-un magazin cu produse alimentare tipice zonei: Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, Coppa di Parma, Salame di Felino.
• Un suvenir pentru prieteni: Parmigiano Reggiano.
» Tu ce spui? «
◌ Ţi-a plăcut acest articol despre Parma?
◌ Ai fost la Parma sau te gândeşti acum să vizitezi oraşul?
◌ Dacă mai ai întrebări legate de acest subiect, Laetitia este încântată să răspundă la ele.
Join the discussion
Ce descoperire frumoasă! Blogul Laetitiei și acest articol minunat! Mersi Mira, e pe sufletul meu asa, desi la Parma n-am ajuns încă, sper să ajung cândva, stii cat iubesc eu Italia 🙂
Fotografiile sunt nemaipomenite! Blogroll-ul meu s-a mai îmbogățit cu un blog de Italia 😀
Hai ca il mai citesc odată că îmi dau seama ca am fost cam efervescentă 😀
Am descoperit intr-o imagine si magazinul Coin, pe care l-am regăsit si la Florenta, e un paradis al parfumurilor ci cremelor si… offff :))
Ce imagini frumoase! Mi s-a făcut un dor de Italia…
Mulţumesc mult, Bia! Italia este foarte frumoasă, ai dreptate, nu poţi să nu o iubeşti! Mulţumesc mult pentru aprecieri!
În Parma sunt multe magazine ce comercializează parfumuri, concentrate în aceeaşi zonă, via Mazzini, unde se află şi Coin.
Mulţumesc, poţi reveni oricând în Italia, mai ales că se apropie timpul frumos.
frumos redata atmosfera.
felicitari.
ps: iar mi s-a facut dor de italia…
Foarte interesant si util articolul. Este scris de cineva care cunoaste si iubeste mult orasul.
Cred ca mai merita vizitat si Complexul Pan Paolo, o manastire benedictina unde pot fi admirate niste fresce realizate de Correggio.
Numele orasului este legat si de Arturo Toscanini, un mare dirijor care s-a nascut chiar aici.
Poate ca eleganta pe care o respira, si azi, orasul a fost cizelata din vremea Mariei Luiza de Austria, sotia lui Napoleon, care si-a stabilit curtea aici, dupa abdicarea imparatului francez. Italienii glumesc pe seama locuitorilor, spunand ca sunt singurii care vorbesc cu “r”-ul graseiat al francezilor.
Astazi, in Parma, traiesc multi romani, dar mult mai multi moldoveni.
Mulţumesc mult. Am încercat să surprind Parma aşa cum o văd eu şi, mai ales, cum o simt. Există multe oraşe poate mai mari şi mai frumoase, cu mai multe obiective turistice şi mai multe monumente, însă mi s-a părut normal să dau vizibilitate oraşului în care trăiesc. Merită să veniţi să vizitaţi Parma.
Dragă Mirela, confirm toate cele pe care le spui. :)) Ai dreptate, sunt multe de vizitat. Nu am reuşit să scriu nimic nici de Certosa di Parma, care se pare că este cea la care se face referire în romanul lui Stendhal.
În plus, eu mai ador şi castelele din Provinciile Parma şi Piacenza.
Foarte faină şi completă prezentarea 🙂
De Parma nu am auzit aşa multe până acum, cred că nu face parte din categoria oraşelor arhituristice şi superpromovate, ca Florenţa sau Roma. Însă imaginile sunt superbe, pare un oraş pitoresc.
Iar a treia poză de la sfârşit…pur şi simplu minunată!!
Dragă Andra, mulţumesc mult. Ideea a fost să scriu despre o destinaţie mai puţin cunoscută de către turiştii care vin din România. Multe localităţi ale Italiei sunt adevărate bijuterii care aşteaptă să fie descoperite.
Vlad, mulţumesc mult.
Inainte sa fi auzit de alte orase din lume, auzisem de Parma. Asta si datorita culorilor oficiale a orasulul. Galbe si albastru, la fel ca in Baia Mare. Mereu mi-a placut orasul, desi nu am ajuns inca acolo, sper ca intr-un viitor apropiat sa imi fac simtita prezenta pe strazile lui.
Mă bucur, Cotos, că îţi place Parma. Culorile sunt galben-albastru, cum ai spus tu. Dacă vii în Parma şi vrei să întâlneşti câţiva români din comunitate, vino duminica, la slujbă, într-o biserică splendidă, S.ta Maria del Quartiere (1604).
Mi-a placut articolul si fotografiile foarte frumoase, care mi-au evocat colturi din oras pe care le-am vazut si eu. Pentru mine, Parma se traducea in 3 cuvinte, dar nu cele de la inceputul articolului, ci: Manastirea din Parma, a lui Stendhal; violetele de Parma si, evident, sunca de Parma. Sigur ca am citit despre oras, dar asta imi evoca mie numele orasului!
Asa ca, atunci cand am vizitat de mai multe ori Trento, in cadrul unui proiect european, nu am ezitat sa-mi aleg ca destinatie pentru un weekend, Parma. De altfel, cred ca orasul e destul de cunoscut dar nu in Romania.
Asa cum se intampla si in cazul altor tari europene, se cunosc capitalele (mai ales) si poate 1-2 orase mai mari. Daca spui ca ai fost acolo, e suficient. Multi nici nu vor mai mult. Depinde pentru ce calatoresc. Daca spui ca ai fost la Viena, inseamna ca ai vizitat Austria, nu?! Tine asta de o anume superficialitate a noastra, dar nu vreau sa detaliez subiectul, nu e locul aici.
Inca o data, felicitari, Letitia si multumiri, Mira, pentru ca ne-ai adus aproape inca o calatoare:)
Traveling Hawk, mulţumesc, mă bucur că acest articol ţi-a trezit amintiri frumoase. Cred că rolul unor astfel de prezentări este acela de a aduce în prim plan locuri mai puţin cunoscute publicului.
Cred totuşi că alegerea unor destinaţii clasice de călătorie are mai multe explicaţii, cum ar fi: lipsa de experienţă (călătorim fără vize de relativ puţin timp), lipsa de posibilităţi materiale (dacă tot fac excursia vieţii mele, aleg să vizitez capitala, pentru că nu se ştie dacă mai ajung altă dată) sau lipsa de imaginaţie a unor operatori din turism care continuă să ofere aceleaşi pachete turistice ca şi acum douăzeci de ani).
Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano…. clar nu as pleca din Parma fara sa vizitez un magazin de produse alimentare traditionale. Ador bucataria italiana. Cine n-o adora de fapt?!
Versailles-ul ducilor de Parma arata foarte chochet.
Da, gata, cu prima ocazie, vizitez Parma, m-ai convins 🙂
Mă bucur că am reuşit să îţi transmit entuziasmul meu. Dacă îţi plac castelele, îţi recomand să le vizitezi şi pe cele din fostul Ducat Parma şi Piacenza.
În ce priveşte bucătăria italiană, Parma este locul cel mai potrivit pentru a descoperi feluri de mâncare excelente.
Excelent articol! Ador Parma! Sunt fană a echipei de fotbal din Parma din anul 1990 şi de atunci am început să îndrăgesc şi oraşul, însă, deşi îmi doream tare mult, n-am reuşit să-l vizitez decât în toamna lui 2003, cu ocazia unei partide de fotbal, evident 🙂 Aş fi vrut să vizitez şi oraşul înainte de meci însă s-a pus o ploaie torenţială încât am fost nevoiţi să ne refugiem într-un bar. Am în plan o revenire la Parma, dar cine ştie când se va întâmpla…
Mulţumesc mult, Simona! Mă bucur că îţi place Parma. Poate revii, cu ocazia vreunui meci, sau pur şi simplu în vizită. Să mă anunţi, să bem o cafea împreună la Lino’s Coffee, unde fac cea mai bună cafea din oraş.
Mulţumesc pentru invitaţie! Cu siguranţă te voi anunţa dacă voi ajunge din nou la Parma.
Buna! Am sa ajung in Parma pe data de 11 martie, am sa dorm o noapte acolo, chiar intr-un hotel mentionat de tine 😉 . Vroiam sa te intreb cum este vremea in luna martie? Eu si sotul meu vom face un mic circuit Bologna-Parma-Genova-Pisa-Florenta-Bologna (aici aterizam si tot de aici decolam). Sper ca intr-o singura zi sa vad cat mai multe din cele spuse de tine! Mi-a placut foarte mult cum ai descris… abia astept!
Dragă Cristina,
Te felicit pentru alegere, mă bucur că ai ales să vizitezi Parma!
În martie de obicei este destul de rece, să te îmbraci “în straturi” şi să ai musai umbrelă. Cu cât mergi spre Liguria sau spre Toscana, clima e însă mai blândă. Îţi recomand să consulţi cu câteva zile înainte site-ul http://www.meteoam.it, care îţi va comunica starea vremii.
Chiar dacă nu vei reuşi să intri în toate muzeele şi să bifezi toate obiectivele, bucură-te de atmosfera oraşului şi povesteşte-ne şi nouă cum a fost! Te aşteptăm cu impresii, iar dacă ai nevoie de alte informaţii, nu ezita să ne contactezi! Baci
Buna Laetitia ,
Foarte frumoasa si utila prezentarea orasului Parma …in interes de servici am sa ajung din Iraq (aici lucrez) in Parma pentru 4 zile .Apoi voi reveni in Romania ..si fiindca am doar serile la dispozitie te rog sa-mi recomanzi de unde as putea cumpara ceva suveniruri specifice Parmei – prosciuto de Parma , parmigiano si desigur parfum de violete …dar numai seara pot cauta si timpul meu e foarte scurt …multumesc ..Ioan
Bună, Ioan! Sper să îți fie de folos comentariul meu. Obiecte de souvenir poți găsi la punctul de informare turistică de lângă Teatro Regio și Piazza della Pilotta. Toate tutungeriile din centru au de vânzare obiecte specifice zonei. Din păcate în Parma aproape toate magazinele se închid la 19.30.
Produse alimentare (Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma) poți cumpăra de la centrele comerciale mari, care sunt deschise până mai târziu (ora 21).
Pingback: Treburi la curtea ducesei Maria Luisa | Blog
Draga Letitia, eu cautam ce e de vazut in Parma in cateva ore seara si dimineata, pt ca voi fi in trecere spre Verona si ma gandeam sa poposesc o noapte in Parma, venind dinspre Florenta.Descrierea ta m-a facut sa regret ca nu am rezervat trei nopti din aceasta excursie care va fi in prima decada a lunii mai. Felul de a descrie si prezenta un oras, asa cum ai facut tu, este foarte atragator. Esti printre putinele persoane care cu elocinta si multa sensibilitate stiu sa lamureasca sa vizitezi un anumit loc, sa puna in valoare atractiile care le prezinta un loc mai putin aglomerat de asa zisii turisti care vor doar sa puncteze ca au vizitat cele mai vestite locuri de pe Terra.Multe felicitari, sanatate si sa continui aceste reportaje!
Dragă Romanița, mulțumesc mult, mă bucur că articolul te-a convins să vizitezi acest oraș care de curând a fost desemnat drept Oraș italian al culturii pentru anul 2020, făcând parte și din Patrimoniu Unesco datorită cunoscutelor sale produse gastronomice. Dacă vrei să afli mai multe despre Parma, te invit să citești și acest articol:
http://www.jurnaldenavetist.ro/2015/11/parma-ce-poti-vizita-intr-o-zi/
Te așteptăm cu comentarii după ce vei reveni din excursie!
Foarte frumoasă descrierea voastră! Orasul Parma este acum pe lista mea. Multumesc! <3