Lepşa este o destinație liniştită, deloc aglomerată (așa am găsit-o eu în zile de toamnă, în timpul săptămânii), excelentă pentru drumeţi şi amatori de fotografii.
Localitatea se află la 72 kilometri de Focşani şi la 255 kilometri de Bucureşti, fiind, spun localnicii, staţiunea cu cel mai curat aer din România. Aş putea să-i cred. Cuprindeam într-o privire păduri nesfârşite, surprinse în peisajul fabulos al toamnei, în culori ameţitoare.
Aici se află o mănăstire, Lepșa, construită pe locul unui schit din 1774. Cele mai de preţ obiecte ale bisericii mănăstirii sunt icoana Maicii Domnului, realizată în 1584, şi un policandru dăruit de regele Carol al II-lea.
Lepşa este şi unul din punctele de acces în Parcul Natural Putna-Vrancea. În parc, sunt amenajate mai multe trasee montane marcate, de scurtă durată, în jur de patru ore, dar şi de câteva zile. Cheile Tişiţei şi Cascada Putnei sunt printre cele mai atractive locuri din parc.
În parcul natural, în funcţie de perioadă, poţi vedea plante ocrotite, printre care papucul doamnei, bulbucul de munte sau floarea de colţ. În parc trăiesc zeci de animale şi păsări, de la urşi bruni, lupi, râşi, la capre negre şi cerbi, de la cocoşi de munte la acvile.
În Lepşa și împrejurimi se găsesc numeroase pensiuni, de toate categoriile, ce oferă, în general, pe lângă cazare, şi masă. Nu știu în alte anotimpuri cum este, însă toamna la Lepșa este cu adevărat fabuloasă, numai bună pentru drumeții și fotografii.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost la Lepșa?
◌ Ai pornit în drumeții în parcul natural?
◌ Ce ai mai vizitat în zonă?
Join the discussion
Vai cate de frumos, Mira! Extraordinar de faine fotografiile si culorile. Uite de aceea iubesc toamna!! Iar locatia este foarte bine aleasa. In general zonele acestea cu sate risipite pe dealuri, ulite si paduri, sunt perfecte de fotografiat toamna…si nu numai :). N-am fost in zona asta, dar imi amintesc de satul Magura de la poalele Pietrei Craiului…..
Superbe fotografii. Toaman este un anotimp numai bun de prins in cadre!
Aşa este, Larisa, toamna este perfectă pentru fotografiat, atunci când e blândă şi îţi arată toată frumuseţea ei 🙂
Ai perfectă dreptate, Mirel! Şi… bun venit!
octombrie? așa pare.
toată copilăria am mers în excursii la Lepșa dar din păcate nu mai am nicio amintire de acolo. toamna e un sezon bun să revin, mai ales că-i atât de aproape de casă și mai ales că mi-ai făcut o poftă nebună de frunze colorate. 🙂
Da, octombrie şi, da, este aşa de aproape de voi încât aveţi toate şansele să vă întâlniţi pe acolo vecinii 😀 Şi eu am fost o singură dată la Lepşa, într-o toamnă perfectă, dar de atunci mereu mi-am promis că o sa mai merg. Este prea faină zona şi nici nu este aglomerată ca-n alte părţi.
e atat de aproape de Galati si sunt atat de multi galateni care merg acolo vara (de-aia in weekendurile de vara nu ai loc sa arunci un ac) incat chiar te intalnesti cu vecinii, cu fostii colegi de scoala…
dar octombrie e perfect pentru Lepsa, din motivele pe care le-ai punctat tu foarte bine 🙂
Bun venit, Loredana :)! Da, în octombrie e superb la Lepşa. Asta încerc să-mi îmaginez că ar fi la Lepşa chiar atât de aglomerat cum spui tu, când am fost era atâta linişte, nu mai zic de frumuseţe, că n-aş mai fi plecat:) hmmm… mi-ai spulberat visul că acolo aş găsi tot timpul linişte 😀
Cumva e si o pastravarie pe-acolo? 🙂
Da, este, dar era închisă atunci când am fost, nu mai ştiu de ce. Şi nici nu am mai ajuns de atunci prin Vrancea, deşi chiar e o zonă frumoasă. Dar e timpul numai bun să trec acum pe-acolo şi să verific dacă fac vrâncenii vin anul ăsta :D…
toamna da, am fost si eu si, mai ales in cursul saptamanii, nu e picior de turist pe acolo 🙂
dar sa nu care cumva sa te-ncumeti sa mergi vara. niciodata!
Bine ne-am gasit!
Ca de altfel în multe alte zone, bine măcar că în timpul săptămânii mai sunt locuri unde ne putem bucura de linişte 🙂
He, he… toamna vinde si te poate convinge sa revii intr-o zona numai pentru simplul motiv ca ai nimerit acolo in anotimpul auriu. Pe mine m-a convins zona Coziei de exemplu.
Nu zic ca nu e frumoasa Lepsa, departe de mine sa nu o laud. Mai ales ca prin zona Vrancei mi-am petrecut copilaria -Soveja mai exact, la o aruncatura de bat de Lepsa. Iar Soveja clar este catalogata ca fiind statiunea cu cel mai ozonat aer din Romania. Si mai are multe altele de aratat si gustat :), am eu cateva recomandari cand ajungi prin zona.
De fapt, atunci am fost invitată în Focşani la festivalul vinului, dar n-am gustat strop de vin, nu m-am lămurit nici azi totuşi ce festival a fost, doar frunze de la viţa-de-vie ne-au arătat 😀 Cred că au băut tot vinul şi ne-au chemat după aceea! 😀 Aşa că, din Focşani am pornit spre Lepşa. Recunosc, natura arăta fabulos, aşa înflăcărată, era splendid totul.
Ştiu de Soveja, n-am ajuns, dar poate o să merg într-o zi. Cât despre cel mai ozonat aer, cei din Lepşa zic de Lepşa, şi eu ştiam de Soveja… dar de ce n-ar putea să fie amândouă? 🙂
Cu siguranţă o să vorbim atunci când o să planific să ajung pe acolo.
Sa-mi zici cand ajungi prin zona atunci.
Te felicit pentru aceste poze, sunt de o frumusete extraordinara. Bine, ca si peisajul te-a ajutat(din asta trebuie sa tragi concluzia ca ma laud ca eu sunt din zona). 🙂 Eu sunt plecata din Romania de 4 ani si cel mai mult imi lipsesc culorile toamnei. Astfel de peisaje vreau sa vad.