Un sătuc, Portofino, ce învăluie acest golf liniștit ca un arc de lună, scria Guy de Maupassant, care a ajuns acolo în urmă cu mai bine de un secol, cu iahtul personal numit, după unul din cele mai populare romane scrise de el, Bel Ami.
Cândva, un mic sat de pescari, simplu și liniștit, din provincia Genova, Portofino a început să fie vizitat pe la începutul secolului al XX-lea în special de călători britanici și germani.
Cei mai mulți dintre aceștia erau artiști suficient de înstăriți în căutare de noi locuri pitorești care să le stimuleze creativitatea artistică. Mulți dintre ei s-au mutat apoi definitiv în Italia, iar în perioada de vară locuiau permanent în Portofino.
Cu timpul, vestea despre acest sătuc plin de farmec s-a răspândit și oameni din toată lumea au început să meargă la Portofino.
De la jumătatea secolului al XX-lea, a devenit o destinație turistică și de atunci a continuat să incite curiozitatea a mii și mii de turiști.
Portofino este o așezare
întemeiată de romani, însă nu se știu
multe lucruri despre acest loc
din acele timpuri romane.
Se crede însă că numele vine de atunci,
cel puțin așa ne spune Plinius cel Bătrân.
Portus Delphini au numit
romanii așezarea,ceea ce înseamnă
Portul Delfinilor.
Numele i-a fost dat deoarece
numeroase familii de delfini
trăiesc în apropierea portului.
Situat nu departe de Genova, secole la rând Portofino nu s-a bucurat totuși de prea multă atenție ca să se dezvolte economic. Poate că aceasta a fost o șansă – a putut în acest mod să rămână mai departe micuțul sat pescăresc în care a înflorit turismul.
Până la urmă, a ieșit din anonimat – deși poate că nu și-a dorit neapărat asta. Azi, a devenit o destinație preferată de cei faimoși și bogați.
• Portofino se află la țărmul mării Ligurice (mar Ligure, în italiană).
• Marea Ligurică, parte din Mediterana, se află în insula Corsica și regiunea Toscana. În Italia, cel mai important port la această mare este Genova; în Franța, este Nisa.
• Din antichitate, este cunoscută ca o mare unde trăiesc numeroase specii de delfini.
Am mers și eu într-o zi în această așezare plină de viață ca să mă molipsesc de faimă și bogăție.
De fapt, ca să văd un loc plin de culoare de la riviera italiană. O plimbare prin Portofino este o experiență aparte, la singular.
Cel mai bun mod de a te bucura de ea este să intri în ritmul locului, cel fără grabă și relaxat, și să cutreieri străduțe și cele mai interesante atracții.
Atmosfera elegantă, invitabil luxoasă, și frumusețea a acestei așezări par în contrast, însă e fermecător cum Portofino reușește să rămână totuși aproape neschimbat.
Ce să vezi & Ce să faci – miniGhid de călătorie pentru cei care ajung prima dată în Portofino
Dacă mergi pentru prima dată la Portofino și planifici să rămâi o zi-două sau mai multe, pot să-ți dau câteva sugestii cum să petreci o parte din timp ca să te bucuri de tot ce este mai interesant.


⤜ Biserica San Martin – Divo Martino ⤛
A fost construită în anul 986, în stil romanesc, modificată deseori de atunci. La intrarea în biserică, vei vedea magnificul portal din bronz realizat de sculptorul milanez Costanzo Mongini (1918-1981). În interior, se află o statuie din lemn din secolul al XVIII-lea cu Fecioara Îndurerată.
⤜ Străduțe cu farmec ⤛
Ca orice așezare italiană, are străduțe înguste încadrate de clădiri cu unul-două caturi vopsite în câteva nuanțe ce se repetă într-o armonie ce încântă ochiul obișnuit cu simetria frumosului.
De-a lungul acestor străduțe, sunt numeroase buticuri și mici prăvălioare cu diferite lucruri – de la cele mai banale și inutile la cele ce dau gust așezării (cum ar fi, băuturile naturale și produsele de patiserie).
Nu duce lipsă nici de magazine scumpe și de cafenele pentru călători care nu își numără banii. Poate fi însă o experiență să intri în astfel de magazine și să te convingi că deseori acele lucruri ce arată sofisticat și au prețuri exagerate sunt de fapt (aproape) lipsite de stil și eleganță.
⤜ Portul ⤛


Fiind o așezare micuță, portul este la fel. Micuț, dar viu, colorat. Un loc pur și simplu încântător unde uiți de tine cu ochii la mare și în zări și la căsuțele pastelate, cum altfel, înșiruite în semi-arc la marginea apei, în timp ce altele atârnă periculos pe stânci. Și la tot felul de vapoare, vaporașe, iahturi asupra cărora arunci o privire și poți aprecia starea materială a fiecărui proprietar.
Lângă iahturi luxoase stau modestele bărci de pescuit ale unor localnici care continuă vechea îndeletnicire și aprovizionează zi de zi restaurantele cu pește proaspăt.
Dacă mergi pe Via Roma, unde se găsesc diferite magazine mici, dar ale unor designeri mari, ajungi direct aici, în port – poate întâlnești și vreo celebritate, fiind un loc preferat de acestea pentru cumpărături în Portofino. Tot aici poți cumpăra și câteva amintiri din Portofino.
Aș fi putut sta o zi întreagă în piazzatta (Piazza Martiri dell’Olivetta), pierzând timpul în cafenele și privind lumea.
E o zonă animată,
unde cuprinzi cu privirea
casele, portul,
castelul ce vechează
de pe dealul înverzit.
⤜ Muzeul în aer liber ⤛
Chiar în zona piațetei, deasupra dealurilor verzi, sunt diferite sculpturi amplasate într-un parc. E un proiect al orașului prin care sunt expuse lucrări ale sculptorilor din diferite locuri ale Italiei, dar și alte unor artiști străini.
Nu am vizitat parcul, dar pot fi văzute unele sculpturi și de jos – mărturisesc, cele roz nu mi-au transmis nimic, doar m-au amuzat (poate ăsta era și scopul).
Parcul poate fi vizitat în sezon, între lunile iunie și septembrie.
⤜ Biserica sfântul George (Gheorghe) – Chiesa di San Giorgio ⤛
Cum a ajuns acest sfânt să fie venerat la Portofino, ne spune legenda.
Arestat în urma decretului lui Dioclețian din anul 303 pentru că nu a vrut să se închine zeilor romani, sfântul Gheorghe a trecut prin numeroase torturi însă nimic nu l-a putut face să renunțe la credința creștină. Deși împăratul l-a apreciat pe acest soldat, nu a avut de ales și a fost nevoit să-i poruncească moartea prin decapitare.
În aprilie 303, sfântul Gheorghe a fost dus în stradă unde, după umilința publică, i s-a tăiat capul. După secole, s-a aflat unde a fost înmormântat și cruciații de atunci au hotărât să-i transporte pe mare rămășițele și să-l ducă în Anglia, ca relicve.
O furtună puternică s-a dezlănțuit atunci pe Mediterana și cei de pe vas au jurat că, dacă vor ajunge din nou la un țărm, vor oferi acelui pământ trupul sfântului ca moaște. S-a întâmplat ca acel țărm să fie Portofino, iar ei și-au ținut cuvântul, cel puțin așa spune legenda.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, biserica a fost complet distrusă de o bombă – numai mormântul sfântului Gheorghe a rămas intact.
Biserica datează din 1154, însă de-a lunguri secolelor a fost distrusă de refăcută de mai multe ori. La exterior, este luminoasă, tipică zonei mediteraneene, într-un galben solar, orbitor, iar din fața ei, de pe terasă, se întind panorame cu Portofino și împrejurimile.
⤜ Cimitirul di San Giorgio ⤛
Nu pierd ocazii să vizitez cimitire interesante, iar acesta este unul dintre acestea. Un loc unde te poți refugia pentru câteva momente și să profiți de liniște, de băncile ce așteaptă câte un vizitator și de ineditul acestui cimitir alb – cum l-am numit – construit pe stânci, cu un spațiu limitat, ce te face accepți mai ușor moartea, timpul, trecerea.
Italienii, ca mulți ani, nu își uită morții și vizitează mormintele regulat, prin urmare aproape toate sunt permanent pline de flori proaspete și candele aprinse.
⤜ Castelul Brown – Castello Brown ⤛


De la biserica San Giorgio urcă mai departe câteva minute prin Salita alla Chiesa di San Giorgio spre castelul Brown (numit înainte Castello di San Giorgio) – urmezi panoul cu numele castelului, aflat pretutindeni în Portofino (cu siguranță cel puțin o dată îți va sări în ochi).
Deși această construcție apare menționată în documente mult mai devreme, în perioada medievală, la jumătatea secolului al XVI-lea, s-a construit pe o stâncă o fortăreață militară de apărare a portului, extinsă între 1622-1624.
După două secole și jumătate, în 1867, clădirea ce veghează de sus asupra așezării a fost achiziționată de consulul britanic la Genova, Montague Yeats-Brown care a angajat un arhitect și a transformat fortăreața într-o vilă confortabilă, fără a modifica substanțial structura ei.
În 1961, ultimii proprietari au vândul castelul administrației din Portofino și de atunci a fost transformat în muzeu deschis publicului unde sunt galerii de artă, fotografii alb-negru cu oameni celebri care au vizitat de-a lungul timpului Portofino și expuse diferite obiecte istorice.
În cazul în care vrei să-l vizitezi în interior, e bine să verifici dacă este posibil în perioada când mergi, având în vedere că este deseori închiriat pentru diferite evenimente. Chiar dacă nu îl poți vizita în interior, te poți plimba prin grădina mediteraneană plină cu flori și pergole, iar de pe terase vei avea o vedere asupra golfului Tigullio-Portofino.
Din piazzetta până la castel se ajunge în 20 de minute.
⤜ Farul – Il Faro ⤛



De la castel, continuă să mai mergi zece minute pe o alee îngustă, încadrată de măslini, până la capătul stâncii, spre Punto del Capo unde se află farul de la Portofino și de unde se deschid alte panorame spectaculoase spre mare.
Deși am fost într-o zi de duminică, a fost pustiu acolo și m-am bucurat din nou doar de adierea vântului de iunie și de frumusețea mării. Ca sugestie, mergi dimineața devreme sau spre seară. Este o plimbare plăcută pe care oricine o poate face, chiar dacă e un urcuș, e ușor și nu cere mare efort.
La far este și un bar unde poți să bei o cafea și să savurezi o înghețată, în timp ce te relaxezi și te bucuri de moment și de priveliști marine.
⤜ San Fruttuoso și statuia lui Cristos ⤛
Dacă dorești panorame și mai spectaculoase, pe care nu oricine le are, și ai poftă de o drumeție, mergi de-a lungul stâncii spre San Fruttuoso, o excursie de două ore și jumătate. Se poate ajunge numai pe jos, din Portofino sau Camogli, sau cu feribotul (20 de minute).
Acolo este locul unde te poți scufunda pentru a vedea statuia din bronz de 2,5 metri a lui Cristos aflată la 17 metri adâncime în mare sau, dacă apele sunt limpezi, se poate vedea chiar din vapor. A fost amplasată în 1954 în memoria unui scufundător care și-a pierdut viața acolo și pentru a aduce un omagiu mărilor.
Tot acolo este și o mănăstire benedictină cu o biserică veche ce datează din anul 711.
⤜ Plaja ⤛
În Portofino nu sunt plaje, dar dacă vrei să stai la soare găsești plaje dacă mergi spre Santa Margherita Ligure. Spiaggetta del Cannone este una plajele populare printre localnici, cu ape cristaline.
⤜ Parcul Regional din Portofino ⤛
Este un loc destul de popular printre drumeți și fotografi. În parc, sunt numeroase specii de plante, dar și păsări și animale sălbatice.
⤜ Împrejurimi ⤛
• În Camogli nu am ajuns, dar dacă ai timp, eu spun că merită să mergi în acest sătuc de pescari în care nu s-au schimbat nici azi prea multe, se zice – spre deosebire de Portofino, unde bogații au cuvântul, în Camogli cred că m-aș simți mai în largul meu, printre oameni care nu țin să-și etaleze luxul. Se află la doar 15 kilometri de Portofino și se poate ajunge pe șosea, pe apă sau într-o drumeție.
• Mai aproape de Portofino, la 5 kilometri, este Santa Margherita Liguria unde am fost și îți recomand să te plimbi prin grădina vilei Durazzo, o elegantă reședință de vară a familiei Durazzo (o familie nobiliară din Italia de origine albaneză), construită în 1678, amplasată în mijlocul unui splendid parc de unde ai panorame excelente, evident tot spre port.
» miniGhid «
• Cu mașina: Deși în Portofino nu te poți plimba cu mașina, dacă dorești poți merge cu mașina acolo. Parcarea este de la 5 euro pe oră. În timpul verii, drumul extrem de îngust între Santa Margherita Liguria poate fi un coșmar și pentru un șofer experimentat.
• Cu mijloc de transport în comun: Dacă ești cu mașina, cel mai bine este să o lași în Santa Margherita Liguria și de acolo să iei fie un feribot (10 minute distanță), fie un autobuz până la Portofino. Cu trenul poți ajunge până în Santa Margherita Liguria. Eu am mers cu autobuzul și au fost suficiente momente când mașinile treceau, cred, la milimetri una de alta.
• Distanțe: din Genova – 25 kilometri.
⦿ Trivia:
• Portofino este o destinație scumpă, inclusiv o banală cafea gustată la o cafenea sau într-un restaurant poate deveni o cheltuială mare. Dacă vrei o cafea mai ieftină, vezi ce fac localnicii: merg la un bar, se așază la tejghea și își savurează cafeaua.
• Iernile sunt blânde în Portofino, totuși vara ai mai multe posibilități și te poți bucura de mai multe activități în aer liber. August este cea mai aglomerată lună.
Ce să vezi & Ce să faci – miniGhid de călătorie pentru cei care ajung prima dată în Portofino
» ESENȚIAL «

Câteva locuri ce merită văzute în Portofino:
• Biserica San Martin • Piazzetta și portul • Biserica și cimitirul sfântul George • Castello Brown • Farul • Să urci spre castel pentru panorame.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost ăn Portofino?
◌ Cum a fost experiența ta?
◌ Ce alte locuri ai mai văzut, ce alte experiențe ai avut?
Join the discussion