Așezată aproape de țărmul Adriaticii, fără a avea însă ieșire directă la mare, Ravenna e un mister încă nedescifrat: deși este efectiv doldora de artă și frumusețe, e totuși prea puțin vizitată.
Motivul ar fi simplu, se află nu prea departe de Florența ori Veneția (între 140-180 de kilometri), prin urmare turiștii preferă să meargă în locurile de care toată planeta a auzit.
Cei cunoscători însă nu ocolesc Ravenna și se duc să-i admire mozaicurile superbe, o artă bizantină ce a atins aici perfecțiunea. Cel puțin, acesta e sentimentul când le privim orbiți de frumusețea și strălucirea lor.
Cu toate că nu a reușit să ajungă o destinație italiană populară, acest orășel din provincia Emilia-Romagna poate fi în orice top al destinațiilor culturale pentru că împlinește cu vârf și îndesat curiozitatea oricărui împătimit de artă, istorie, cultură și, evident, mozaicuri.
Destinul fabulos al acestui oraș începe în urmă cu peste 1600 de ani. Atunci, în anul 402, Ravenna a ajuns capitală a Imperiului Roman de Apus, aleasă de împăratul Honorius. Îngrijorat de multiplele atacuri ce veneau din nord, el a mutat capitala de la Milano într-un orășel aproape necunoscut aflat în apropiere de mare și înconjurat de mlaștini, ceea ce îl făcea greu de atacat și ușor de apărat.
Ravenna se află și aproape de Classe care avea, în acele vremuri, cea mai mare bază navală romană de la Adriatică.
• După șapte decenii și o perioadă de înflorire uimitoare, Ravenna a fost luată în stăpânire de goți. • Timp de mai bine de o jumătate de secole, între anii 475 – 526, la Ravenna a domnit Teodoric, rege al ostrogoților. • El a lăsat capitala tot acolo și a continuat să înfrumusețe cu generozitate acest orășel.
După moartea lui, Ravenna a fost anexată Imperiului de Răsărit, sub stăpânire bizantină. Domnitorii bizantini sunt însă cei care i-au adus orașului glorie și strălucire, înfrumusețându-l din dorința de a nu fi mai prejos față de alte orașe ale Italiei în care biserici și palate impresionante erau încărcate cu splendide lucrări de artă.De câteva veacuri a fost nevoie pentru ca Ravenna să rămână cu o moștenire ce se află din 1996 în Patrimoniul Mondial UNESCO. După ce lombarzii au cucerit orașul, acesta s-a reîntors încet la vremea când era necunoscut și lipsit de faimă și a rămas în uitare secole, până după cel de-Al Doilea Război Mondial, când lumea i-a redescoperit comorile.
Este surprinzător de frumos acest orășel italian și, chiar dacă uimește cu numeroase atracții, nu mai puțin de opt aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, farmecul lui stă probabil și în faptul că te poți plimba lejer fără să te simți sufocat de aglomerația creată de turiști din multe alte destinații ale Italiei.
Poate că nu va mai fi așa pentru mult timp și acest gând mă bucură și mă întristează. Oricum, încă e un oraș pe care turiștii grăbiți îl ocolesc, fără să știe cât pierd. Ravenna are suficiente de arătat așa încât poți petrece câteva zile fără să cazi în plictiseală, poate doar în sindromul Stendhal. Dacă ai însă numai o zi de cutreierat prin Ravenna, așa cum am avut eu, poți explora fără grabă tot ce are mai valoros și incitant.
Fiind un oraș mic și prietenos cu pietonii și bicicliștii, distanțele se pot parcurge lejer pe jos sau cu bicicleta, ceea ce e plăcut având în vedere că e practic ticsit cu atracții: de la străduțe înguste încadrate de clădiri pastelate sau cu ziduri scorojite până la celebrele monumente ce ascund lucrări de artă bizantină. Totul te face să te oprești, să privești, să te lași uimirii.
TOP ATRACȚII ÎN RAVENNA ÎNTR-UN ITINERAR DE O ZI


Am ajuns dimineața devreme în autogara din Ravenna, cu un autobuz pe care l-am luat din Bologna; între cele două orașe sunt în jur de 80 de kilometri. La întoarcere din Ravenna, am luat un tren.
• Distanță: 5 kilometri, aproximativ 1 oră și 30 minute pe jos.
• Durată totală: 7-8 ore vizite + timpul pe traseu.
• Punct pornire: Din zona gării/autogării
• Traseu: Mausoleul lui Teodoric – Basilica di San Vitale – Mausoleul Galla Placida – Porta Adriana – Piazza Arcivescovado (Battistero Neoniano și Cappella di Sant’Andrea) – Mormântul lui Dante – Basilica di Sant’Apollinare Nuovo – Battistero degli Ariani – Piazza Del Popolo
⨀ Eu am ales să merg la Classe pentru a vedea Basilica di Sant’Apollinare (5 kilometri cu autobuzul din Ravenna), așa că nu am mai avut timpul necesar să vizitez Mausoleul lui Teodoric și Battistero degli Ariani din Ravenna. Poți însă vedea totul și într-o singură zi dacă vei scurta durata vizitelor, ceea ce eu nu recomand, însă acest lucru depinde de stilul fiecărui călător și este alegerea fiecăruia.
» Mausoleul lui Teodoric «
⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
A fost construit la cererea lui Teodoric în anul 520, ca loc unde să fie înmormântat. Are un diametru de 10.76 metri, o înălțime de 3.09 metri și cântărește, potrivit calculelor moderne, 230 de tone. Se presupune că, înițial, Teodoric a fost aici înmormântat; în perioada bizantină, mausoleul a fost tranformat în capelă ortodoxă. Rămășițele lui Teodoric au fost mutate și nu s-a aflat nici azi cu exactitate unde sunt.
» Basilica di San Vitale «

⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
⤳ Idee:
⧈ În interiorul complexului San Vitale se află și Muzeul Național din Ravenna (Museo Nazionale di Ravenna) ce include printre altele stele funerare și epigrafe romane. Aici poate fi văzută o veche schiță de pregătire a mozaicurilor în biserica din Classe sau fresce din secolul al XIV-lea.
Datează de la jumătatea secolului al 6-lea și ascunde cele mai rafinate mozaicuri realizate în lumea occidentală din perioada creștină timpurie. Construirea ei a început în anul 526, în timpul dominației ostrogote, și a fost finalizată după două decenii. Finanțarea ei a fost susținută de un bancher roman, Julius Argentarius, despre care nu se știe nimic altceva – în afară de faptul că tot el este cel care a susținut financiar și construirea bisericii din Classe.
În exterior, biserica are o formă octagonală, arată sobru, într-o combinație de elemente arhitecturale romanice cu bizantine. Este singura biserică din perioada împăratului bizantin Iustinian care s-a păstrat intactă până în zilele noastre.
» Mausoleul Galla Placida «
⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
Deși se numește mausoleu și poartă numele celei care l-a finanțat, Galla Placida nu este aici înmormântată. A fost sora împăratului Honorius, cel care a mutat capitala de la Milano la Ravenna.
În exterior, mausoleul zidit din cărămidă e simplu și deloc răpitor față de splendorile ce le ascunde interiorul. E cu adevărat o atmosferă magică, iar cupola cu mii de stele incintă imaginația și farmecă sufletul. De altfel, faimosul cântec Night and Day al lui Cole Porter a fost inspirat de acest loc pe care l-a vizitat în timpul lunii de miere petrecute în Italia.
Aici sunt cele mai vechi mozaicuri ale Ravennei și, spun mulți, și cele mai frumoase.
⤳ Idee:
⧈ De la Complexul San Vitale, sunt 200 de metri până la Porta Adriana.
» Battistero Neoniano «

⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
Este unul din cele mai vechi monumente din Ravenna, probabil construit la începutul secolului al V-lea. În timpul episcopului Neon (450 – 475) a trecut prin numeroase restaurări și transformări, când cupola a fost reconstruită și a fost amenajat interiorul așa cum se vede și azi. În centrul cupolei, este reprezentată scena botezului lui Christos în Iordan, aceasta fiind una din cele mai vechi lucrări în mozaic cu această temă din interiorul unei clădiri.
» Carl Gustav Jung a vizitat acest monument și a fost extrem de impresionat de splendoarea mozaicurilor.
» Cappella di Sant’Andrea (Capela Arhiepiscopală) «
⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
⤳ Idee:
⧈ Capela arhiepiscopală se află în incinta Muzeul Arhiepiscopal unde pot fi văzute numeroase alte relicve din perioada creștină timpurie.
Este singura capelă arhiepicopală din perioada creștină timpurie ce s-a păstrat intactă până în prezent. A fost înălțată de episcopul Petru II (494 – 519) în timpul domniei lui Teodoric pentru epicopii catolici în perioada în care ariasnimul era principala religie. A fost inițial dedicată lui Christos, însă după ce, pe la jumătatea secolului al VI-lea, rămășițele sfântului Andrei au fost aduse de la Constantinopol la Ravenna, capela a fost redenumită și dedicată acestui sfânt.
Se află la primul etaj din palatul episcopal, fiind cel mai micuț loc din oraș cu mozaicuri faimoase ce datează din perioada construirii capelei.
» A fost inclusă în lista monumentelor din Patrimoniul UNESCO pentru faptul că este singura capelă ce există din acea perioadă, iar scenele iconografice realizate artistic din mozaic au un puternic simbolism anti-arian.
» Mormântul lui Dante «

E un monument funerar impozant, ridicat în incinta bazilicii San Francisco, în zona centrală a Ravennei. Durante degli Alighieri, cunoscut cu numele de Dante, autorul Divinei Comedii, una din capodoperele literaturii lumii, născut în Florența, a fost alungat din orașul natal în urma unor conflicte politice și a fost găzduit de Ravenna până la moartea lui, în 1321. Este un monument național, iar în jurul lui este o zonă numită „zona Dante” unde trebuie păstrată liniștea.
Templul funerar a fost construit între anii 178-1781 de un arhitect din Ravenna, la comanda cardinalului Luigi Valenti Gonzaga, într-un stil neoclasic încununat de un mic dom. În interior, este o veche lampă unde arde permanent o flacără întreținută de ulei de măsline de pe dealurile Toscanei și donat an de an, în ziua morții poetului, 14 septembrie, de orașul Florența.
» Basilica di Sant’Apollinare Nuovo «
⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
Basilica Sant ‘Apollinare Nuovo, capelă a palatului, a fost construită în vremea regelui ostrogot Teodoric cel Mare, în cultul arian. După cucerirea bizantină, a fost consacrată cultului ortodox și dedicată sfântului Martin. În secolul al IX-lea, rămășițele sfântului Apolinarie au fost aduse aici de la biserica din Classe și în acest fel a primit numele Sant ‘Apollinare Nuovo (Nuovo, pentru a o diferenția de biserica omonimă din Classe).
Legenda spune că papa Grigorie cel Mare a ordonat ca mozaicurile din biserică să fie înnegrite deoarece culorile lor vii abăteau atenția credincioșilor și nu se puteau concetra să se roage.
» Battistero degli Ariani «
⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
După instalarea lui Teodoric, arianismul a devenit principala religie a curții, perioadă când a fost construit și acest baptisteriu. Din vechile decorațiuni, care se crede cu certitudine că au împodobit interioruș, nu a mai rămas nimic; în schimb, cupola este decorată cu mozaicuri ce reprezintă scene cu cei 12 Apostoli și botezul lui Christos, realizate în stilul credinței de la curtea lui Teodoric.
» Piazza Del Popolo «


Este principala piață a orașului amenajată de la sfârșitul secolului al XIII-lea, din vremea când orașul a fost sub dominația Serenissima (Republica Venețiană), după modelul pieței San Marco din Veneția. Urmând acest model, în 1483 au fost înălțate în piață două columne, una cu leul înaripat al sfântului Marcu (unul din cele mai puternice simboluri ale Veneției) și altă cu o statuie a sfântului Apolinarie, patronul orașului. În 1509, după ce s-a sfârșit stăpânirea venețiană, toate simbolurile asociate cu Serenissima au fost luate jos, inclus statuia leului. Cea a sfântului Apolinarie a fost mutată apoi pe această columnă și pe cealaltă s-a ridicat o statuie a sfântului Vitale (Vitalie).
După proclamarea Regatului Italiei (a existat între anii 1861-1946) piața a purtat numele regelui Vittorio Emanuele II. Numele actual, Piazza del Popolo, l-a primit în urma unui referendum din 1946, după ce locuitorii din Ravenna au votat masiv pentru eliminarea monarhiei și proclamarea republicii.
Azi, este o frumoasă piață în stil venețian, o zonă destinată pietonilor și bicicliștilor, încadrată de clădiri vechi, pastelate, unde se găsesc numeroase cafenele, gelaterii, mici magazine, restaurante și unde de la primele ore ale zilei până târziu în noapte oamenii Ravennei și călătorii își dau întâlnire.
» Basilica di Sant’Apollinare din Classe «

⨀ Monument în Patrimoniul UNESCO.
Comandată de arhiepiscopul Ursicino, construirii bisericii a fost finanțată de Julian Argentarius în prima jumătate a secolului al VI-lea. Unul din primii episcopi ai Ravennei, cel devenit sfântul Apolinarie, se pare că a fost înmormântat aici. Rămășițele lui pământești au fost însă mutate la biserica din Ravenna ce poartă același nume.
Cu toate că a fost ținta multor jafuri de-a lungul timpului, aceadtă biserică și-a păstrat solemnitatea, frumusețea și valoarea, fiind considerată cea mai impresionantă biserică din perioada creștină timpurie. Mergi să-i admiri frumoasele mozaicuri și să vezi sarcofage vechi din marmură ce aparțin unor foști arhiepiscopi.
» miniGhid «
• Cu mașina: Se poate ajunge din orice direcție; din Bologna și Veneția, din nord, sau din Roma, din sud. Ravenna este conectată la autostrăzi și principale șosele.
• Cu mijloc de transport în comun: Cu trenul sau cu autobuzul (em am mers din Bologna la Ravenna cu autobuzul și m-am întors la Bologna cu trenul). Cu avionul, pe aeroporturile din Bologna (85 kilometri), Forli (33 kilometri), Rimini (68 kilometri). Cu vaporul, pe Adriatica.
⦿ Trivia:
• Unde mănânci: Cum știi, nu recomand restaurante, chiar dacă am mâncat acolo cândva. La Ravenna, am mâncat o salată la un micuț restaurant aflat un pic mai departe de zona centrală, fiindcă se putea găti repede. La masa unde eram, au venit și două doamne din Franța care doreau mâncăruri pe bază de pește – ospătărița nu înțelegea franceza, ele nu vorbeau engleza, iar eu am fost translator. Spre uimirea lor (și a mea), având în vedere că marea e la doi pași, nu aveau nimic din pește, așa că au mers la un alt restaurant.
• Unde bei o cafea: În sezon, orașul e împânzit cu cafenele, atât în zona centrală cât și pe diferite străduțe ceva mai ascunse.
• Când să mergi: În perioada verii – iunie, iulie, august –, când e vârf de sezon, este mai aglomerat.
• C’entro in bici: Orașul este extrem de prietenos cu pietonii și bicicliștii. C’entro in bici este un serviciu prin care se oferă gratis biciclete pentru plimbări în oraș.
CE SĂ MAI VEZI ÎN RAVENNA ȘI ÎN ÎMPREJURIMI
» DOMUS DEI TAPPETI DI PIETRA, un sit arheologic, unul din cele mai importante din Italia descoperit în ultimele decenii. Este un spațiu subteran (localizat la trei metri sub nivelul drumului) pavat cu splendide mozaicuri bizantine, în diferite forme și combinații de culori uimitoare. Acesta e motivul pentru care a fost numit „casa din covoare de piatră” (domus era locuința tradițională romană, din mediul urban).
Unde se află: Via Barbiani, la 550 metri, 7 minute pe jos, din Piazza del Popolo.
» VECHIUL PORT DIN CLASSE este tot parc arheologic ce include numeroase depozite pe malul canalului construite la începutul secolului al V-lea, atunci când Honorius a mutat capitala la Ravenna. Prin urmare, era nevoie de un spațiu unde să fie depozitate mari cantități de mărfuri necesare unei capitale.
Unde se află: Via Marabina, 7, în Classe, la 2,2 kilometri, 27 minute pe jos, de Basilica di Sant’Apollinare.
Program: Se poate vizita în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10am – 6pm. În timpul iernii, este închis.
» BIBLIOTECA CLASSENSE din incinta mănăstirii camaldoleze. Construirea bibliotecii a început în 1512, iar de-a lungul timpului a fost lărgită, re-amenajată și a devenit cel mai mare și impresionant monument realizat de ordinul camaldolez (acest ordin a fost întemeiat în secolul al XI-lea la mănăstirea Camaldoli din Toscana). Include o colecție de peste 800.000 de cărți, inclusiv manuscrise din secolul al X-lea.
Unde se află: Via Baccarini, 3, la 450 metri, 6 minute pe jos din Piazza del Popolo.
Web: Pentru program, acces și alte detalii – Biblioteca Classense.
» MUZEUL TAMO – Tutta l’Avventura del Mosaico (Toată aventura mozaicurilor) este mai degrabă o cetate a mozaicurilor cu o expoziție permanentă și interactivă dedicată acestei arte în toate aspectele ei. Cei pasionați de mozaicuri aici vor descoperi multe din secretele acestei arte.
Unde se află: Via Rondinelli, 2, la 450 metri, 6 minute pe jos, din Piazza del Popolo.
» PORȚILE ORAȘULUI. Orașul are șapte porți de intrare, Porta Adriana și Porta Sisi au în vechime cele principale, de acces în oraș.
» MERCATO. În zona centrală a orașului, este vechea piață, renovată și amenajată și unde, dacă intri, îți va ploua în gură de la multele bunătăți pe care le vei vedea și, probabil, pofti. E locul perfect de aprovizionare cu gusturi italiene, fie că iei pentru acasă sau pentru un picnic.
Unde se află: Piazza Andrea Costa.
» PUNTE ALBERETE și VALLE MANDRIOLE (VALEA MANDRIOLE). Valea Mandriole reprezintă ultimele mlaștini rămase din vremuri apuse. Există și un turn de observare a zonei și a păsărilor. Cei care iubesc natura și fotografia vor găsi aici un loc perfect. Punte Alberete este o pădure cu peisaje unice, presărată cu pajiști și câmpii deschise.
Unde se află: Punte Alberete și Valea Mandriole se află la aproximativ 13 – 16 kilometri de centrul Ravennei, pe via Romea Nord.
» PĂDURILE DE PINI separau orașul de mare și sunt azi locuri perfecte pentru plimbări pe jos, cu bicicleta sau călare. Cea numită San Vitale, aflată la 10 kilometri de centrul Ravennei, este cea mai mare zonă verde a orașului, unde mlaștini alternează cu suprafețe înalte, urme ale vechilor dune de nisip. Cea din Classe ocupă azi o suprafață de 900 de hectare, cu o vegetație mediteraneană. În ambele locuri, sunt trasee și puncte de observare.
» PLAJE. Nu departe de Ravenna, sunt mai multe stațiuni aflate la malul mării Adriatice. Unele plaje sunt private, destinate celor care stau la hotelurile ce le întrețin, însă multe sunt cu acces liber.
» MIRABILANDIA este un parc de distracții, la 12 kilometri de Ravenna și 5 kilometri de Classe. În apropiere de parcul de distracții, este Zoo & Safari Park, inaugurat în 2012, unde pe o suprafață extinsă pot fi văzute mamifere și păsări; prin Safari Park se poate merge doar cu mașina sau cu trenul.
Top atracții în Ravenna într-un itinerar de o zi & Alte locuri de explorat în oraș și împrejurimi
» ESENȚIAL «

» Tu ce spui? «
◌ Ai fost în Ravenna? Dacă nu ai ajuns, este acum o destinație unde ai vrea să mergi?
◌ Ce ți-ai dori cel mai mult să vezi în Ravenna?
◌ Ce ai vizita dacă ai avea doar o zi la dispoziție?
Join the discussion