Totul se schimbă și totul e la fel și cumva am reușit să descopăr mai multe despre Turda. O poveste ce începe mereu și continuă cu a fost cândva, undeva.
Turdava (se pare că dacii, care au fondat așezarea, i-au pus acest nume), Potaissa (după cucerirea Daciei de către romani, anul 106, aceștia au rebotezat-o), Turda (prima atestare documentară cu acest nume datează din 1075) – trei denumiri, același loc. Numele meu preferat rămâne Potaissa, așa cum apare scris în Geografia lui Ptolemeu și pe vechile borne kilometrice lăsate de romani. Turda de azi îi ispitește pe mulți să vină pentru a intra în adâncurile pământului, la peste o sută de metri, în ceea ce a fost cândva una din cele mai însemnate saline din Transilvania.
La suprafață, Turda are însă multe locuri ce ar putea să fie tentante dacă ar fi un pic mai cunoscute (chiar și de localnici) și nu ar fi lăsate, din anumite motive, în umbra celebrității locale – Salina. Turda are istorie, povești, arhitectură, biserici superbe și nu departe de oraș natura sălbatică îmbie la aventuri.
12 atracții în Salina Turda


În secolul al XIII-lea, mai exact în 1271, ocna de sare de la Durgău-Turda este menționată clar într-un document. De atunci, Salina Turda a funcționat mai multe secole la rând și a fost una din cele mai mari din Transilvania. Spre sfârșitul secolul al XVII-lea au început lucrările în locul unde se află salina în prezent. În 1767, minele de la Turda au fost studiate de un minerolog care aparținea unui ordin călugăresc și el a lăsat însemnări importante despre ocne și tăietorii de sare (numiți în zonă și șovagăi).
» Exploatarea sării de la Salina Turda a fost oprită definitiv în 1932, una din cauze fiind productivitatea scăzută. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost folosită de populație ca adăpost antiaerian.
Am făcut o listă subiectivă, firește, cu 12 atracții în Salina Turda. Te ajută să înțelegi mai bine cum este organizată salina și să ajungi astfel în toate punctele ei fierbinți (un fel de a spune, ținând cont de temperatură).
» 1/ Galeria Franz Josef «

» 2/ Sala Ecourilor – Mina Iosif «
Este celebră pentru efectul acustic produs – un sunet intens poate fi redat de până la 20 de ecouri. Din acest motiv, a fost numită, în scop turistic, sala ecourilor.
» 3/ Sala crivacului «
Pentru fiecare braț se foloseau doi cai, în schimburi. Înainte de introducerea instalației electrice, lumina era asigurată de torțe. Caii orbeau în aproximativ două săptămâni, deoarece erau scoși din mină și, pentru că nu li se acopereau ochii, lumina puternică le provoca orbirea.
» 4/ Sala de extracție «

» La minele de la Turda nu s-a lucrat niciodată cu deținuți. Erau angajați numai muncitori specializați în tăierea sării care primeau un salariu pentru munca lor.
» 5/ Scara Bogaților – Sala de Apel «

După ce s-a făcut legătura între galeria Franz Josef și sala de apel, scara de acces era folosită exclusiv de oameni de seamă – motiv pentru care minerii i-au spus scara bogaților. În acest spațiu mic, a fost sculptat în sare și un altar de rugăciune unde se oficiau slujbe religioase la care participau șefii minei și nobili. Pe această scară se coboară și se ajunge în balconul minei Terezia.
» 6/ Balconul minei Terezia «
» 7/ Mina Terezia «

» 8/ Cascada de sare «

» 9/ Mina Rudolf «

⤳ Idee:
⧈ Coboară pe scări, urcă cu liftul.
⧈ Ca să eviți aglomerația din unele zile, dacă vrei să cobori mai lejer, de la balconul minei Terezia traversează culoarul de deasupra minei Rudolf, pentru a ajunge la cele 13 etaje din partea opusă liftului. De obicei, cei mai mulți turiști așteaptă la rând la lift sau coboară/urcă pe scările aflate lângă balconul minei Terezia și lângă lift.
Mina Rudolf este acum un spațiu pentru diferite activități: sunt terenuri de sport (pentru minigolf, tenis de masă), pistă de bowling, mese de biliard, amfiteatru (se organizează frecvent spectacole și concerte), locuri de distracție și joacă pentru copii și o roată mare, ce ajunge la 20 de metri. Pentru fiecare, sunt tarife separate de biletul de acces.
» 10/ Lacul «

» 11/ Scările «

» 12/ Stalactitele de sare «

» miniGhid «
• Accesul la salină se poate face fie la Durgău, care este intrarea nouă, modernă, fie prin cea veche, folosită de mineri. Când am fost prima dată la salină, un localnic mi-a spus să iau din centrul orașului autobuzul care merge până la intrarea din zona Durgău, cea mai cunoscută. Dacă vrei neapărat să vezi construcția modernă, din sticlă și oțel, un pic SF, poți alege acest traseu care este mai lung; din centrul orașului, sunt în jur de 3 kilometri.
• Cel mai simplu este să intri din strada Salinelor, mai ales dacă mergi pe jos, însă și cu mașina se ajunge mult mai repede. Această intrare este aproape de centrul orașului, aproximativ 15 minute de mers pe jos, De la „intersecția cu lebede” (zona Teatrului Național) se merge pe strada Avram Iancu, în jur de 550 de metri, apoi se urcă ușor pe strada Salinelor, alți 650 de metri. Se poate merge și cu mașina, este parcare.
• Ca o sugestie, dacă mergi pe jos, poți să intri din strada Salinelor și să ieși la Durgău. Ca să te întorci în oraș, circulă frecvent autobuze și poți cumpăra bilet de călătorie de la casa de bilete a Salinei.
⦿ Trivia:
• În apropiere de salină sunt lacurile Durgău formate în vechile exploatări romane făcute la suprafață. Sunt amenajate și se pot face băi.
• În mina Gizela este amenajată sala de tratament balnear cu aerosoli naturali.
• În subteran, temperatura este de aproximativ 12 grade Celsius. Vara, diferența de temperatură este resimțită cel mai mult, de aceea e bine să ai la tine o jachetă sau un pulover.
• Este deschisă în fiecare zi.
• Salina Turda este o destinație potrivită în timpul verii. Când afară căldura e sufocantă, în salină este o temperatură constantă de 12 grade, ceea ce face să fie unul din cele mai bune locuri de petrecut câteva ore. În plus, aerul este cât se poate de bun pentru sănătate.
Ce să mai vezi în Turda
» Castrul Legiunii a V-a Macedonica «


Principia sau clădirea comandamentului se afla exact la intersecția drumurilor principale: via principalis și via praetoria. Era construită pe aproape un hectar – este cea mai mare construcție romană descoperită pe teritoriul fostei provincii Dacia și una din cele mai largi din Imperiul Roman. Clădirea avea pe fiecare latură 14 încăperi, în mijloc era sanctuarul castrului, iar la subsol se găsea camera de tezaur unde militarii își depozitau soldele.
Termele se întindeau pe 500 de metri pătrați, erau construite din piatră și cărămidă și dotate cu încălzire – aerul cald intra în încăperi prin pardoseală și pereți. Apa provenea din fântâni și din apeductul ce aproviziona întreg castrul. Sala pentru exerciții fizice avea o suprafață de aproape 2000 de metri pătrați.
» Legiunea a V-a Macedonica, formată din peste 5000 de soldați, a fost transferată aici la ordinul împăratului Marcus Aurelius, pentru a apăra granițele Imperiului Roman. Castrul roman de la Potaissa, unul dintre cele mai importante din cele 70 de castre de legiune, a funcționat între anii 170 – 270.
⨀ Vechea poartă de intrare
⨀ Ruinele de la fostele terme romane
⨀ Principia (Clădirea comandamentului)
» Palatul Princiar «


» La sfârșitul secolului al XVI-lea a fost reședința principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory. Tot aici au fost găzduite câteva din Dietele Transilvaniei.
» Din 1943, în această clădire se află Muzeul de Istorie.
⨀ Colecția de bază a muzeului include numeroase obiecte, în special din perioada romană. Pentru că spațiul este mic, acestea sunt expuse prin rotație.
⨀ Mormântul unei prințese gepide (populație germanică originară din Scandinavia stabilită în Dacia). Acesta a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Castrul roman. În muzeu, se află scheletul acesteia și podoabele (printre care, splendide fibule lucrate manual – acestea erau agrafe din argint, aurite parțial, ce se foloseau pentru veșminte).
⨀ Scheletul unui om așezat în poziția fetusului – dovada credinței că după moarte omul se va naște din nou.
⨀ Lapidariul este o colecție de sarcofage, coloane, statui, lei funerari, obiecte găsite în special în Castrul roman.
⨀ Celebrul și marele tablou „Dieta de la Turda” (are 3 x 4 metri) realizat în anul 1898 de pictorul Aladár Körösfői-Kriesch. Tabloul prezintă Dieta Transilvaniei la ședința din ianuarie 1568 din Biserica Romano-Catolică din Turda (pe atunci biserică unitariană), la care a participat și principele de atunci al Transilvaniei, Ioan Sigismund Zápolya.
» Biserica reformată «


» Până în anul 1564, a fost biserică romano-catolică și acest lucru se observă în arhitectura construcției.
» Turnul cu ceas care se vede azi a fost construit între anii 1904–1906 și are o înălțime de 60 de metri.
⤳ Idee:
⧈ Urcă în turn să vezi orașul de sus.
» Biserica romano-catolică «

» A avut turnuri, dar au fost demolate. În prezent, biserica nu are turn.
» Aici a fost proclamată libertatea religioasă, prin dieta de la 1568.
» A fost fortificată, deși în timpul invaziilor locuitorii de aici se refugiau în Cheile Turzii.
» Biserica franciscană «

⤳ Idee:
⧈ Dacă mergi la salină pe aici, oprește-te și intră câteva minute și în această biserică micuță și liniștită. E superbă.
» Biserica șovagăilor «

Șovagău
Cuvântul șovagău vine din maghiară, só = sare și vágó = tăietor, așadar se traduce prin tăietor de sare.⤳ Idee:
⧈ Dacă mergi la salină pe la intrarea veche, poți vizita această, dacă e deschisă (eu am găsit-o închisă).
» Fabrica de bere «

• Deși lăsată în paragină, clădirea este un monument valoros ce atrage privirea prin stilul arhitectural.
» Clădirile baroce «

» Clădiri din ansamblul arhitectural urban «

Clădirea Judecătoriei
Teatrul Municipal
Palatul Finanțelor
⤳ Idee:
⧈ Pentru o pauză, mergi la una din numeroasele terase aflate în Piața Republicii sau pe străduțele din jurul zonei centrale. Unele se află chiar în interiorul curților din vechile case ale orașului, multe astfel de clădiri fiind acum incluse în ansamblul urban al orașului.
» Împrejurimi – Cheile Turzii «


12 atracții în Salina Turda și ce să mai vezi în Turda
» ESENȚIAL «

• Castrul Legiunii a V-a Macedonica.
• Palatul Princiar, azi Muzeul de Istorie.
• Biserici: reformată (urcă în turn!), catolică, franciscană, șovagăilor.
• Clădirea din 1756 a fostei fabrici de bere.
• Clădirile baroce și altele din ansamblul arhitectural urban.
• În împrejurimi, în natură: Cheile Turzii și Cheile Turului.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost la Turda? Ai vizitat Salina?
◌ Ce impresie ți-a făcut amenajarea salinei?
◌ Ce alte locuri ai mai văzut în Turda și împrejurimi?
Join the discussion
Felicitări pentru articolul bine documentat!