După câțiva ani, am intrat din nou în Biertan pentru a fotografia această așezare la vremea toamnei pârguite, cu lumina magică.
Am mers cu un tren de noapte și încă era beznă când am coborât în gară la Dumbrăveni. Nu ar fi trebuit să cobor acolo – o mai bună alegere ar fi fost Mediașul de unde circulă zilnic autobuze spre Biertan, însă am aflat asta când ajunsesem deja în Biertan. Din Dumbrăveni am luat-o pe jos spre Șaroș pe Târnave, în jur de 2,5 kilometri, și de acolo la stânga, spre Biertan, alți opt kilometri.
La ieșirea din Șaroș, un domn a oprit mașina, m-a întrebat dacă merg la Biertan, s-a oferit să mă ducă, dacă doream, așa că am mers împreună. Dacă vreți să faceți undeva poze, opresc, nu mă grăbesc acum, mi-a spus la un moment dat. Firește că nu i-am cerut asta, însă a fost suficientă acea atitudine ca dimineața mea să fie și mai frumoasă.
Mi-am luat la revedere de la el la intrarea în Biertan și fiecare și-a văzut mai departe de drum și rost. Eu am mers pe strada principală, spre centru. În mijlocul satului, doi câini, omniprezenții câini ai României, lătrau ca nebunii în timp ce alergau după fiecare mașină.
Deseori mă întreb fără sens cum ar arăta azi aceste așezări întemeiate de sute de ani de sași dacă ar fi locuite tot de sași.
• Numele Biertan vine din maghiară, Berethalom, Dealul lui Berth, Bierthalmen, în dialectul săsesc.
Mă uitam la unele case renovate de pe care s-au șters vechile decorațiuni și au fost zugrăvite în culori stridente, nepotrivite cu tradiția locală. Panourile de la Ministerul Culturii cu exemple cum se face, cum nu se face, pentru a se păstra vechea arhitectură, par inutile și de mulți ignorate.
Era încă devreme, biserica se deschidea la ora 10, însă nu venisem să o vizitez neapărat – o văzusem în urmă cu ceva ani. Îmi doream mai mult să fac fotografii cu această veche așezare săsească, una din primele din Transilvania, atestată documentar în 1283, alături de Mediaș și Moșna. Cele trei așezări au fost mereu concurente în obținerea puterii administrative pentru cele Două Scaune, cum se numea Scaunul Mediașului, înființat mai târziu, după modelul Șapte Scaune, ceea ce însemna șapte cetăți. Această organizare proprie sașilor transilvăneni avea diferite atribuții, printre care strângerea impozitelor, judecarea pricinilor, asigurarea ordinii publice. Pentru a-și crește prestigiul și a câștiga influență în zonă, fiecare comunitate de sași încerca să construiască biserici impozante, cu interioare cât mai bogate.
• În 1397, Biertan a fost atestat ca cetate, dovadă că așezarea ridicase biserica-cetate, cu ziduri înalte de incintă, cu turnuri și bastioane în stil medieval. Biserica de azi însă a fost construită între 1486-1524. Faptul că trei secole în această localitate a fost sediul episcopatului săsesc a ajutat la construirea unei impresionante biserici fortificate.
Am luat-o pe o alee pe lângă fortificație și apoi am mers pe o uliță de unde puteam urca la un punct de belvedere, așa cum mi-a spus cineva. Mi-a explicat să merg până la un transformator și de acolo, în dreapta, pornește o potecă îngustă – urc și am priveliști panoramice. Am trecut fără să-mi dau seama pe lângă acel transformator de unde pornea poteca, deși după el mă uitam în timp ce eram fermecată de ulița pe care mergeam.
Până la urmă, un alt localnic m-a îndrumat pe unde să o iau; într-un final am ajuns în acel loc de belvedere, doar că am mers roată.
Este de altfel amenajat un traseu – sunt și panouri – pentru cei care vor să aibă panorame cu biserica fortificată și satul. Merită să urci, dacă intri pe portița de lângă transformator (eu am coborât pe acolo), nu durează mai mult de trei minute și ești în vârful dealului.
A fost o dimineață de octombrie, o negură subțire se așezase deasupra Biertanului și învăluia magic biserica fortificată – de acolo am privit-o în toată frumusețea ei.
» Biserica fortificată din Biertan aparține comunității evanghelice din localitate. În 1993 a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Motivația: Este una din cele mai reprezentative biserici fortificate din Transilvania, un monument arhitectural în care se reflectă originalitatea modului de viață în comunitatea săsească.
» miniGhid «
• Cu mașina: Din Sighişoara, în direcția Mediaș, pe DN14, până la Şaroş pe Târnave, unde se face stânga și se intră pe drumul ce duce la Biertan. Din Mediaș, pe DN14, 16 kilometri până în Șaroș pe Târnave. Din Şaroş pe Târnave până în Biertan sunt 8 kilometri.
• Cu mijloc de transport în comun: Din Mediaș circulă în fiecare zi autobuze la Biertan – Richiș. Se iau din autogară, aflată lângă gară.
• Distanțe: din Sighișoara – 20 kilometri ; din Mediaș – 16 kilometri ; din Şaroş pe Târnave – 8 kilometri.
⤳ Idee:
⧈ De obicei, lumea vizitează biserica și pleacă. Plimbă-te prin sat, pe ulițe, se vede pe alocuri efortul de a se păstra arhitectura originală și atmosfera de altădată.
⦿ Trivia:
• Sistemul de apărare – fortificația – se vede și în jurul bisericii și în incintă.
• Este una din cele mai mari biserici fortificate din Transilvania și printre cele mai populare destinații turistice din zonă.
• Din Biertan au fost amenajate mai multe circuite cu lungimi diferite, prin colinele Transilvaniei, ce duc spre alte foste așezări săsești. Acestea sunt afișate în zona bisericii – treci pe lângă restaurantul Medieval și imediat pe partea stângă sunt panouri ce oferă detalii, inclusiv hartă, pentru fiecare traseu.
• Pentru panorame cu satul și biserica îți recomand să urci la punctul de belvedere.
• În zonă, oamenii cultivă acum varză și în Biertan am văzut-o și pe trotuare, ca decor și simbol; la Moșna, o localitate la zece kilometri de Mediaș, toamna are loc chiar și un festival dedicat verzei.
CITEȘTE: Un strop de Transilvania: între zidurile bisericii fortificate din Biertan
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost toamna la Biertan?
◌ Ce experiențe ai mai încercat?
◌ Ai făcut trasee cu bicicleta sau drumeții pe jos în împrejurimi?
Comments are closed
Foarte frumoase fotografiile! Locul pare magic toamna, sper sa ajung si eu candva?
Într-adevăr toamna aduce magie peste unele locuri. Aceste așezări au un farmec al lor, chiar dacă nu mai sunt locuite de sași, din păcate. Mulțumesc frumos, Larisa. 🙂
Pingback: Biertan – My Transylvanian Village