În fiecare an, ne planificăm noi și îndrăzneţe călătorii, aventuri și experiențe care să ne provoace și să ne îmbogățească viața. Dacă anul acesta te gândeşti să petreci măcar o parte din vacanţe în România, am pregătit pentru tine un top al destinațiilor românești în 2014. Am selectat atracții din toată țara, aflate în apropierea altor locuri speciale, din Carpați până în Deltă Dunării.
Articolul a fost realizat împreună cu Diana Condrea de la Uncover Romania.
Merci, Diana, şi mulţumesc pentru idee.
1/ Ţara Haţegului, Transilvania


CITEȘTE: Un tur prin Ţara Haţegului: ce să vezi & alte experienţe
Biserica din Densuş, una din cele mai vechi de rit bizantin din România, ridicată în secolul al XIII-lea, pe ruinele unei construcţii antice, este recomandarea numărul unu dintre bisericile de aici. Umblă şi o vorbă, dacă ai fost în Ţara Haţegului şi nu ai văzut biserica din Densuş, înseamnă că ai pierdut ce era mai deosebit. Aşa că, mergi şi bucură-te de farmecul acestei vechi biserici şi de liniştea pe care o vei găsi acolo, sus, pe deal.
Numele ăsta ca un poem, Râu de Mori, reprezintă o localitate aflată la vreo 13 kilometri de Densuş; de aici se merge spre Suseni şi Râuşor, de unde se poate intra în Parcul Naţional Retezat. În apropiere de Râu de Mori, se găsesc ruinele cetăţii Colţ despre care se spune că a stat la baza inspiraţiei romanului Castelul din Carpaţi al lui Jules Verne. Dacă este sau nu aşa, probabil răspunsul şi-l va da fiecare după ce vede locul (şi citeşte cartea).
CITEȘTE: O poveste fără sfârșit și 9 detalii ce dau farmec unui castel din Carpați
La Peşteana se află un micuţ şi fermecător muzeu etnografic al zonei Haţeg, amenajat de un localnic într-o casă veche, tradiţională, iar, la Sarmisegetusa, împătimiţii de istorie şi arheologie se vor afla printre ruinele capitalei Daciei romane. În Ţara Haţegului sunt la tot pasul cetăți, biserici, castele de mult abandonate, pe lângă o natură ce și-a făcut de cap.
Se poate porni în această incursiune din Deva (aici merită urcat pe dealul cetăţii şi pentru a privi oraşul de sus), cu o oprire şi în Hunedoara, unde se aflăunul din cele mai impresionante castele din Transilvania, şi din România.
CITEȘTE: E ceva magic la Castel
Panoramele cu văi largi, aşezările pitoreşti şi munţii ce formează un decor superb, în orice anotimp, nu ar trebui străbătute în goană; o oprire din loc în loc, pe coama unui deal, adaugă frumuseţe călătoriei prin Ţara Haţegului.
2/ Palatul Cuza de la Ruginoasa, Moldova

Palatul de la Ruginoasa are statut de muzeu, iar frumusețea și istoria sa aparte îl fac o atracție de top a Moldovei.
Palatul este situat în localitatea cu același nume, pe drumul european care leagă oraşele Iași şi Pașcani. Odată ce ai ajuns în zonă, poți vizita la doar câțiva kilometri distanță un alt palat neogotic, cel de la Miclăuşeni.
3/ Sighetu Marmaţiei, Maramureş

Cele patru drumuri care îl unesc de restul țării sunt spectaculoase: pasul Gutâi îl leagă de Baia Mare, pasul Fărgău de Satu Mare, pasul Şetref de Bistrița și pasul Prislop de zona Bucovinei. Odată ce ai ajuns în Sighet, ai nevoie de cel puțin o zi ca să descoperi acest oraș mic și liniștit din Maramureș.
În apropiere, poți vizita faimosul cimitir vesel de la Săpânța și mănăstirea Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lume, cu o turlă de 78 de metri vizbilă și peste graniță, în Ucraina.
CITEȘTE: Numai unul se arată vesel
Atracțiile culturale sunt cele care îți vor umple timpul în Sighet, dar ai grijă să îți lași suficient timp la dispoziție pentru a-i descoperi pe îndelete muzeele. Începând cu Memorialul Victimelor Comunismului din fostă închisoare Sighet, continuând cu Casa memorială a lui Elie Wiesel, câștigătorul premiului Nobel pentru Pace, în care acesta a locuit primii 15 ani din viață înainte de deportarea la Auschwitz, Sighetul are partea să consistentă în istoria recentă. Dar și în prezentarea unor piese etnografice de mare valoare ca cele expuse la Muzeul Satului Maramureșean, o colecție în aer liber de case, biserici de lemn și gospodării tradiționale din Maramureș.
CITEȘTE: Locul unde am învăţat că unele lucruri nu avem voie să le uităm
4/ Biertan, Transilvania

CITEȘTE: Un strop de Transilvania: între zidurile bisericii fortificate din Biertan
Biertan are o biserică fortificată inclusă, din 1993, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Se spune că aceasta era cea mai puternică fortificaţie din Transilvania, din toate cele în jur de 300 care au fost făcute, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, în aşezările colonizate de saşi. Când satele erau atacate de turci, oamenii se refugiau în aceste fortificaţii de unde îşi duceau luptele de apărare.
» Fortificaţia bisericii din Biertan s-a realizat în secolul al XVI-lea (azi include trei ziduri, şapte turnuri, două bastioane, trei clădiri, scări şi drumuri de acces), iar la înălţarea bisericii s-a lucrat vreme de aproape 30 de ani, între anii 1493 – 1522.
» Sistemul ingenios de închidere a uşii sacristiei, realizat de meşteri locali în 1515, pune simultan în funcţiune 15 zăvoare şi funcţionează şi azi.
Biserica fortificată se află pe un deal, în mijlocul satului, de unde ai panorame cu împrejurimile. La Biertan, există câteva pensiuni, cele mai multe însă case de oaspeţi modeste, pentru cei care vor să stea alături de localnici, să savureze din specialităţile lor, să se bucure de o viaţă la ţară cât se poate de simplă şi autentică. Dacă planifici să petreci pe aici mai multe zile, în sezonul cald poţi lua o bicicletă de teren, să cutreieri zona şi să vizitezi alte aşezări din împrejurimi.
CITEȘTE: Pe ulițe vechi, în Biertan de Sibiu
5/ Jurilovca, Dobrogea

Odată ce ai ajuns la ruine, te poți plimba într-o liniște absolută pe culmea Dolosman. Priveliștea întinsă a apei, înălțimea, urmele antice și stolurile de păsări care urcă și coboară spre copacii care aproape intră în apă te vor însoți în permanență.
Și dacă tot ai ajuns la Jurilovca, te poți abate câteva ore și la Gură Portiței. Bărcile te așteaptă într-un mic port cochet, iar dacă ești cu mașină o poți lăsa fără probleme în parcarea cu plată din vecinătate.
6/ Racoş, Transilvania

În satul atestat prima dată la sfârșitul secolului al XIV-lea, poți vizita ruinele castelului medieval Sukosd-Bethlen, – nu e pentru cei cu frică de înălțime –, poți admira arhitectura atât de specifică a caselor din Transilvania și te poți aventura într-o plimbare până la rezervația geologică Racoș.
Deși se ajunge și cu mașina până la rezervație, îți recomandăm să mergi pe jos sau eventual cu bicicleta, dacă ai un mountain-bike.
Drumul este destul de greu accessibil și ar fi păcat oricum pentru o distanță așa scurtă și un peisaj panoramic să nu alegi variantă cea mai simplă. În funcție de simțul tău de orientare (localnicii sunt foarte prietenoși, dar depinde de tine să ții minte indicațiile), vei ajunge cel mai probabil prima dată la Coloanele de Bazalt. Înalte de 15 metri, coloanele sunt de fapt lava solidificată a unor erupții vulcanice care au avut loc acum mai bine de un milion de ani.
Următorul popas îl faci pe dealul Hoghiş, cel mai înalt punct din zonă, la vulcanul stins de la Racoș, exploatat până de curând pentru zgură, înconjurat de un peisaj roșiatic care te trimite cu gândul la imaginile canioanelor americane.
7/ Fortăreţele Neamţului, Moldova

Aflată în imediată vecinitate a Munților Carpați, zona Neamțului a beneficiat de o poziție geostrategică importantă în vremea în care cetăți puternice erau ridicate pentru a ține piept invaziilor inamice. În județul Neamț, cea mai impresionantă fortăreață de acest fel este fără îndoială cea de la Târgu Neamț.
Cetatea de la Târgu Neamț, una dintre cele mai importante construcții medievale de apărare de pe teritoriul românesc, a fost martora unor bătălii cruciale, dar și a unor îndelungate asedii.
Amplasată la o înălțime de 480 de metri, cetatea Neamț a fost întărită într-o mare parte de către Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei medievale, intrat în legendă, în timpul căruia cetatea va cunoaște cele mai glorioase clipe ale istoriei sale.
Județul Neamț te așteaptă și cu alte vestigii istorice, poate nu atât de spectaculoase ca cetatea Neamțului, dar cu siguranță memorabile.
» La doar 4 kilometri de Piatra Neamț, pe dealul Bâtca Doamnei, vei găsi ruinele unei cetăți antice de pe vremea dacilor.
» În oraș poți vizita Curtea și Biserica Domnească, ansamblu care datează de pe vremea aceluiași domnitor Ștefan cel Mare.
8/ Cluj-Napoca, Transilvania

Maiestuoasa biserică sf. Mihail realizată în stil gotic este una din cele mai impozante din Transilvania şi, cu cei 80 de metri ai ei, se înalţă în mijlocul Clujului spre cer. Pentru o panoramă a oraşului, urcă în turnul bisericii sau mergi la Cetăţuia, fosta fortificaţie situată pe un deal. Biserica este în Piaţa Unirii, zona centrală a oraşului, unde se mai află Palatul Bánffy (găzduieşte Muzeul de Artă din Cluj) şi multe alte palate şi clădiri elegante.
CITEȘTE: Splendoarea gotică din Cluj-Napoca
Tot clădiri vechi poţi vedea şi fotografia pe bulevardul Eroilor, ce porneşte din Piaţa Unirii. Pentru shopping, alege bulevardul regele Ferdinand, unde se găsesc magazinele multor branduri internaţionale. Grădina Botanică este un loc îndrăgit de clujeni şi unul din cele mai frumoase din oraş, prin urmare ia-ţi timp şi mergi atât pentru a savura calmul aşternut aici, cât şi natura şi multitudinea de plante adunate în cei aproape o sută de ani de când a fost înfiinţată. Dacă iubeşti muzeele, cel Etnografic, şi mai ales secţia în aer liber, te va încânta.
CITEȘTE: O zi prin Cluj-Napoca – Ce să vezi & ce să faci, 7 idei într-un tur urban
Iubitorii de locuri pitoreşti şi ceva mai diferite faţă de obiectivele turistice clasice pot vizita Hajongard, unul din cele mai vechi cimitire din oraş, înfiinţat în secolul al XVI-lea.
Pentru o porţie bună de natură sălbatică, poţi porni de aici spre Parcul Natural Apuseni, aflat la aproximativ 55 de kilometri, pe şosea, de Cluj-Napoca.
9/ Apuseni, Transilvania

Gheţarul de la Scărişoara, peştera Poarta lui Ionele ori Gheţarul de la Vârtop sunt printre atracţiile parcului; de la gheţarul de la Scărişoara se poate face o excursie de o jumătate de oră, pe jos, în cătunul Ocoale, o încântătoare aşezare înconjurată de păduri, cu case vechi, tradiţionale.
CITEȘTE: Un traseu frumos spre Gheţarul de la Scărişoara
Oamenii din Apuseni, numiţi moţi, sunt, de fapt par, mai aspri, aprigi, chiar mai duri, precum stâncile acestor munţi. Dincolo de imaginea pe care o arată prima dată, rămân oameni binevoitori şi primitori, care îţi pot deveni repede prieteni, dacă se conving că intenţiile tale sunt bune. Te poate păcăli firea lor mai suspicioasă, dar acolo se ascunde şi bunătatea şi, dacă ai răbdare cu ei, vei vedea că sunt bucuroşi să te aibă ca oaspete.
Îmi amintesc de o femeie din Gheţari, pe care am întrebat-o încotro să o iau până la Ocoale. Mi-a arătat drumul şi îndreptându-se către casa ei, spre care am mers împreună, m-a invitat să mă odihnesc puţin la ea şi să beau o cană cu lapte. Ăsta e unul din lucrurile pe care nimeni nu le poate uita, fiindcă amintirile cele mai frumoase sunt legate de oamenii care au fost buni cu noi.
» Parcul Apuseni are zeci de trasee marcate şi locuri senzaţionale create de natură.
» Pentru o excursie de două, trei zile, include o vizită în satul Pătrăhăiţeşti (se poate şi înnopta acolo), aflat la cinci kilometri de drumul principal din Arieşeni, acces pe un drum forestier.
» Mergi să vezi Groapa Ruginoasă, unde ajungi pe un traseu de cel mult o jumătate de oră ce porneşte tot din şoseaua ce trece prin Arieşeni.
10/ Ciocăneşti, Bucovina

Bucătăria locală este simplă şi nemilos de savuroasă. În Bucovina, mesele încep cu o fragată, o băutură dulce, luată ca aperitiv, pentru poftă de mâncare. Mâncărurile de hribi, – se fac chiar şi hribi muraţi –, păstrăvul preparat în zeci de feluri – în luna august, în Ciocăneşti, are loc aici şi un festival al păstrăvului –, sau dulceaţa de cireşe amare sau de nuci, sunt printre specialităţi şi trebuie încercate, savurate.
Vara, poţi încerca şi o aventură în Ciocăneşti, coborând cu pluta pe râul ce străbate aşezarea.
CITEȘTE: Plutaşul
Pentru a ajunge în Ciocăneşti, cel mai simplu este cu maşina; din Vatra Dornei sunt 20 de kilometri. Lumea are multe destinaţii tentante, ştim cu toţii asta. Dar o dată pe an, câteva zile, am putea să-i facem loc în vacanţa noastră şi unui colţ de România, nu-i aşa? Firește, toate aceste destinații sunt mereu acolo pentru noi, prin urmare dacă nu reușim să ajungem în 2014 acolo unde ne-am dorit, nu înseamnă să renunțăm și să le tăiem de pe lista cu călătorii.
10 locuri de văzut în România în 2014
» ESENȚIAL «

• în Transilvania: Țara Hațegului, Biertan, Racoş, Cluj-Napoca, Apuseni.
• în Moldova: Palatul Cuza de la Ruginoasa, Fortăreţele Neamţului.
• în Maramureș: Sighetu Marmaţiei.
• în Dobrogea: Jurilovca.
• în Bucovina: Ciocăneşti.
» Tu ce spui? «
◌ În care dintre aceste destinații ai fost?
◌ Ce destinaţie din România alegi pentru acest an?
◌ Se întâmplă să te reîntorci în anumite locuri? Sau ești genul, niciodată de două ori în același loc.
Comments are closed
La Biertan as vrea si eu sa merg. De fapt as vrea sa fac un tur al bisericilor fortificate din Transilvania.
Satul Jurilovca pare de asemenea interesant, imi place Dobrogea de dincolo de litoralul mult prea aglomerat si murdar.
Totusi, eu daca ajung in tara anul asta, as vrea sa fac o drumetie prin Cheile Nerei. Mi se pare o zona interesanta de explorat. Probabil as da si o fuga la Cazanele Dunarii, locul meu preferat din Romania.
Îţi doresc să ajungi anul acesta în România şi să vezi toate aceste locuri, Larisa. Ştiu cât de minunat este să poţi revedea locurile preferate; eu spun că e la fel ca şi reîntâlnirea cu oameni dragi. Şi, dacă vii, tare m-aş bucura să ne putem întâlni pe undeva…
Fiecare zona e reprezentativa pentru Romania, daca ajungi macar in fiecare din aceste destinatii poti spune ca stii mai multe despre Romania.
Aşa este, Adriana.
Buna idee si frumoase propuneri! Ar trebui sa fac si eu o lista, poate asa reusesc sa realizez mai multe 🙂
Mă bucur că îţi plac propunerile noastre! 🙂
Ar trebui să faci astfel de liste, pentru călătorii te ajută şi se inspiră şi alţii!
Toate propunerile sunt atrăgătoare, Mira, timp și bani să ai! Chiar și numai din această listă se poate vedea câte locuri atractive avem în țară și lista poate fi mult extinsă.
Stii că locul vacanțelor mele de vară în România este Gârda. De acolo, pot evada în varii direcții. Nu știu încă unde voi merge, în scurte incursiuni, vara asta, probabil zona Alba-Iulia – Sebeș. Eventual, Bucovina, în jurul orașului Gura-Humorului, cum am mai fost acum câțiva ani.
Da, cam aşa este, Adriana, şi timp, şi bani să fie. Ah, Bucovina este minunată, sper să ajung şi eu anul acesta din nou pe acolo.
Pingback: Au apărut noi reguli privind bagajul de mână din avion
Pingback: De pe blogurile de turism adunate (32)
Coloanele de bazalt de la Racoș trebuie să le văd! Și Memorialul Victimelor Comunismului e pe listă de ceva vreme, plus Dobrogea. În rest, am avut norocul să ajung în destinațiile enumerate de tine și mă mândresc că avem atâtea locuri frumoase în România.
🙂 Sunt, aşa este, ca în fiecare ţară!
completare: cine ajunge la Racos sa nu rateze craterul vulcanic. este in aceeasi zona, doar la cativa metri distanta. Nu are, insa, nici un fel de parapet de protectie si nu este semnalizat in nici un fel, dar este impresionant!