Zilele de vară sunt perfecte pentru o călătorie pe Transfăgărăşan. Chiar şi aşa, vremea poate să fie capricioasă – se ajunge la peste 2000 de metri înălţime – aşa că, ia la tine un pulover şi încalţă-te cu pantofi sport. N-ai vrea să ajungi aici şi să nu ieşi din maşină din cauza frigului.
Transfăgărăşanul începe propriu-zis de la kilometrul 61 a drumului național DN 7C, dincolo de comuna Arefu din judeţul Argeş, şi se termină în apropiere de Cârţişoara, judeţul Sibiu.
Drumul străbate Munţii Făgăraş şi a fost construit între 1970 ― 1974, în timpul lui Nicolae Ceauşescu, ca o măsură strategică în urma invaziei Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică (din august 1968). În cazul unei acţiuni similare a sovieticilor şi în România, Ceauşescu a vrut să asigure acces militar rapid peste munţi.
Dincolo de costurile financiare uriaşe ale acestui proiect grandios, numeroşi militari şi muncitori şi-au pierdut viaţa pe şantier în accidente de muncă. Se spune că, atunci când au montat explozibil pe munte pentru realizarea tunelului, muncitorii formau şiruri de 30 de persoane ţinându-se de mână pentru a nu fi luaţi de vântul puternic şi aruncaţi în prăpăstii.
Lungime & Altitudine
» Lungimea totală a Transfăgărăşanului este de 91 de kilometri (şoseaua DN 7C are în total 152 de kilometri).
» După deschiderea Transalpinei, care ajunge la 2.145 metri altitudine, Transfăgărășan a pierdut primul loc în top șosele din România care ajung la peste două mii de metri altitudine.
Străbătând Transfăgărăşanul dinspre sud spre nord se ajunge mai întâi la Barajul Vidraru, Tunelul Capra–Bâlea Lac, cel mai lung tunel din România (887 metri), apoi la Bâlea Lac şi Cascada Bâlea.
În apropierea tunelului de lângă Bâlea Lac, şoseaua ajunge la cea mai înaltă altitudine, 2.042 metri.
SUS: Pe Transfăgărășan
Fotografie: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Tunelul Capra–Bâlea Lac
» Cu o lungime de 887 de metri, tunelul Capra-Bâlea Lac, sau Pasul Bâlea, este cel mai lung tunel din România. În plus, este situat la cea mai înaltă altitudine.
» În interior, tunelul are un trotuar cu o lățime de 1 m, banda de circulație cu lățimea de 6 m și mai multe refugii.
Transfăgărășan este deseori inclus printre cele mai spectaculoase drumuri din lume, iar peisajele cu munți și turme de oi dau farmec acestui drum pitoresc. Dacă vrei mai mult, aventurează-te pe traseele montane din Munţii Făgăraş. Experienţa va fi una complet diferită.
» miniGhid «

SUS: Pe Transfăgărășan
Fotografii: Mira Kaliani / Călătorii la Singular
Povestim și pe Facebook | Călătorim și pe Twitter | Ne aventurăm și pe Instagram | Ne vedem și pe Pinterest
Join the discussion