Cu ceva noroc şi multă muncă am petrecut ultimele trei luni din 2014 în Brazilia. Dar aş fi stat fără doar şi poate o viaţă, sentiment pe care nu l-am întâlnit foarte des în plimbările mele reale sau imaginare de-a lungul şi latul lumii.
Am simţit asta puternic şi iremediabil din primul moment în care am coborât din avion în aerul tropical deşi cărăm după mine o groază de bagaje grele şi nu dormisem de mai bine de 20 de ore. Simt asta chiar şi acum când mă gândesc cu ceva nostalgie şi mult mult dor la minunata mea Brazilie.
Cu siguranţă voi reveni cât de curând pentru că, plănuită cu atenţie, Brazilia nu este nici pe departe inaccesibilă. Şi cum mi-am propus ca povestea experienţei mele să fie una mai puţin abstractă şi mai degrabă utilă, găseşti mai jos 10 lucruri esenţiale pe care le-am învăţat despre călătoria în Brazilia. Sper să te ajute când şi dacă te hotărăşti să o vizitezi.
Despre autor

• Nu e o destinație ieftină.
• Este una dintre cele mai mari țări din lume; pentru a o vizita, ai nevoie de timp și, evident, de bani.
• Brazilienii plătesc cu cardul şi pe plajă.
• Mâncarea braziliană e de vis. Cel puțin pentru ea așa a fost.
Zece lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte să pleci în Brazilia

Praia (plaja) Campeche, Florianópolis
Stânga: Lagoa da Conceição, Florianópolis | Sus-dreapta: Avenida Copacabana, Rio de Janeiro | Sus-stânga, jos: Cataratas do Iguaçu (Cascada Foz do Iguaçu)
1/ Pericole şi alte stereotipuri despre pericole
Am locuit în Florianópolis, o insula superbă cu plaje nesfârşite şi cel mai ridicat nivel de viaţă din ţară. Probabil efectul placebo a funcţionat pentru că nu mi-a fost frică niciun moment. Apoi am fost la Rio şi în alte oraşe mai puţine sigure şi am păstrat acelaşi sentiment. Poate are de-a face şi cu faptul că sunt născută şi crescută în România şi nu prea mă panichez uşor.
2/ Mitul Americii de Sud ieftine
Viaţă e grea pentru cei mai mulţi brazilieni, dar cu toate astea vei primi un zâmbet larg de la oricine, de la vânzătoarea de la aprozar (da, au aprozare şi e genială treaba asta), de la portari, paznici şi tot aşa.
3/ Cât timp ne trebuie să vedem Brazilia

Grădina Botanică, Rio de Janeiro | Cascada Foz do Iguacu | Praia Matadores – Florianópolis
Cataratas do Iguaçu (Cascada Foz do Iguaçu)
Brazilia este o ţară imensă, una dintre cele mai mari din lume. Adăugând şi transportul scump, orele lungi de călătorie pentru a străbate mii de kilometri dintr-un capăt în celălalt şi experienţa proprie, cred că sunt necesare cel puţin două sau trei vacanţe pentru a descoperi întreaga Brazilie.
Doar pentru Rio, insulele tropicale şi peisajele coloniale din jur ar fi necesare 5-7 zile. Dacă vrei să ajungi în nord cu plecare din Rio, adăugă încă 4-5, iar Amazonul este cu totul altă poveste pentru că necesită o vacanţă completă.
Unele dintre cele mai frumoase peisaje braziliene sunt mai accesibile din alte ţări decât de pe coasta estică a Braziliei unde sunt localizate Rio de Janeiro şi Sao Paolo, principalele porţi de intrare dinspre Europa.
Cel mai bun exemplu este cascada Foz do Iguaçu, situată pe trei graniţe: Brazilia, Argentina şi Paraguay. Există zboruri interne, dar nu te aştepta la versiunea low-cost. În schimb au câteva linii foarte bune de transport cu autocarul. Cel puţin cele cu care am mers şi câte 12 ore aveau scaune pat şi o curăţenie impecabilă.
4/ Cât de scump este drumul
O prietenă a plătit sub 600 de euro pentru un bilet dus-întors de la Frankfurt la Rio în luna februarie, cam jumătate din cât am plătit toamna trecută pentru un bilet de la Bucureşti.
5/ Cash sau card

Praia Ipanema, Rio de Janeiro | Praia Matadores – Florianópolis | Grafitti în Rio de Janeiro | Praia Galheta, Florianópolis
Brazilienii plătesc cu cardul şi pe plajă vânzătorilor ambulanţi de sucuri sau cafea. Cel puţin în oraşele mari, aproape oriunde se poate plăti cu cardul. Dar banii cash sunt necesari pentru bilete de autobuz şi alte mici cumpărături. Deşi plata cu cardul este atât de răspândită, s-ar putea să fie uneori imposibil să foloseşti un card de debit sau credit din România.
Cel puţin când am vrut să scot cash m-am ciocnit de câteva ori de problema asta. Trebuie să cauţi bancomatele care au sigla Visa/Mastercard, dar s-ar putea să dureze ceva timp. ATM-urile nu sunt la orice colţ de stradă, sunt doar în bănci sau în spaţii păzite.
În Rio de Janeiro de obicei ATM-urile au pază înarmată. Pentru o vacanţă fără bătăi de cap recomand să pleci din România cu dolari sau euro (dolarii se vând mai bine în Brazilia) pe care îi poţi schimba la faţă locului. Ratele de schimb valutar sunt extrem de proaste la aeroport, aşa că păstrează mai degrabă banii pentru o casă de schimb valutar acreditată.
Băncile din Brazilia nu schimbă valută. Ciudat, nu?
6/ Mâncarea braziliană

Sucuri proaspete – Vedere de pe Corcovado | Prânz brazilian
Mâncarea braziliană e de vis şi în mod ciudat are destul de multe lucruri în comun cu bucătăria românească. Multă carne, fasole, brânză şi legume. Dar şi mâncarea de la colţ de stradă sau dacă vrei, mai la modă, streetfood este foarte bună, ieftină şi extrem de diversificată.
Sunt patiserii cam la fiecare pas şi poţi fi sigur că toate ingredientele sunt din abundenţă. Totul este proaspăt mereu. Patiseriile sunt foarte populare în Brazilia şi rareori mai rămâne seara câte ceva de vândut.
7/ Alte bunătăţi
Recomand açai, mango, mandarine, ananas cu portocale, ananas cu mentă, dar şi apă de nucă de cocos băută direct din ambalajul natural.
8/ Portugheză versus engleză versus română
Nu este imposibil însă să va descurcaţi doar cu engleza. Spaniola este foarte utilă, iar portugheza, cel puţin scrisă, este atât de similară cu română încât nu cred că bariera de limba poate fi un obstacol pentru o vacanţă grozavă.
9/ Pe cont propriu sau prin agenţie

Vedere deasupra orasului Rio de Janeiro | Praia Matadores, Florianópolis | Scările Selaron, Rio de Janeiro | Vedere de la baza statuii Cristos Mântuitorul | Statuia lui Cristos Mantuitorul
Am plecat singură în Brazilia şi pentru cea mai mare parte a timpului am călătorit singură. Nu am întâlnit probleme majore care să necesite ajutorul unei agenţii de turism. Plus, la nivel local sunt foarte mulţi ghizi şi agenţii locale la serviciile cărora se poate apela şi cu siguranţă o vacanţă pe cont propriu va fi mai ieftină decât una prin agenţie.
10/ Despre braziliene, brazilieni şi telenovele
Iar telenovelele sunt un adevărat fenomen cultural, aproape toată ţară le urmăreşte, iar unele ţări europene au început deja să se promoveze prin intermediul lor pentru a atrage turişti din Brazilia. Nu este nicio ruşine să te uiţi la telenovele în Brazilia.
Dacă mai şi rupi un pic de portugheză pentru că prin copilărie ai urmărit una sau două, toată lumea va fi impresionată. Nu atât de faptul că ai ţinut minte cuvintele respective ci pentru că telenovele lor au ajuns aşa departe.
Zece lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte să pleci în Brazilia
» ESENȚIAL «

• Nu e o țară ieftină; chiar și transportul ajunge pe la 1000 de euro.
• Sucurile proaspete sunt mai ieftine decât fructele.
• Brazilienii nu (prea) vorbesc engleza.
• Nu este destinaţia ideală dacă nu te simţi bine în propria piele. De ce, afli din articol.
» Tu ce spui? «
◌ Ai fost în Brazilia?
◌ Este o destinație care te tentează?
◌ Dacă ai fost și ai ceva de completat, împărtăşeşte într-un comentariu alte lucruri pe care ar trebui să le ştim înainte de o călătorie în Brazilia.
Join the discussion